A4-Tomek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Orientuje się ktoś czy w B5 występowało coś takiego jak grzanie wstępne wody czy podgrzewacz wody? Bo u ojca w Octavii z 2002r. jest coś takiego i chciałem u siebie coś takiego założyć Poniżej zdjęcie z jakiegoś Ruskiego forum Skody. Jest u nas w Polszy coś takiego dostępnego albo występowało to w ori? Bo ja się nie orientuję
fanthomas18 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Opublikowano 31 Stycznia 2015 W B5 jest coś takiego: http://img35.olx.pl/images_tablicapl/68192177_1_1000x700_podgrzewanie-podgrzewacz-wody-plynu-audi-a4-a6-vw-passat-19-tdi-b5-chelm.jpg Z tyłu silnika w głowicy to ustrojstwo siedzi, są 3 świece podgrzewające płyn, grzeją go do 60st bodajże i załączają się gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5st. Jedna świeca zaczyna grzać chwilę po odpaleniu silnika, pozostałe 2 załączają się po ok minucie
Janusz Łachacz Opublikowano 31 Stycznia 2015 Opublikowano 31 Stycznia 2015 witam. czy wszystkie a4 b5 mają taki podgrzewacz? ja mam a4 b5 z 1999 roku silnik 1,9 tdi afn i nie widzę takowego podgrzewacza.
A4-Tomek Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Opublikowano 1 Lutego 2015 U mnie nie ma tego zamontowanego w 1Z a przydało by się send from HTC
Dev Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 W jednych byly w innych nie. mozna dołożyć gorzej z uruchamianiem, trzeba dodatkowy wlacznik
Janusz Łachacz Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 no właśnie u mnie niema. dołożył bym sobie ale trochę lipa z tym włącznikiem dodatkowym.
A4-Tomek Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Opublikowano 1 Lutego 2015 Kij tam z wlacznikiem bo można go jakoś tak skitrac albo wkomponować gdzieś ale musiał bym poszukać jak to wszystko podłączyć żeby np. nie spalić elektryki (jaki przekaznik i bezpiecznik) send from HTC
Janusz Łachacz Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Kij tam z wlacznikiem bo można go jakoś tak skitrac albo wkomponować gdzieś ale musiał bym poszukać jak to wszystko podłączyć żeby np. nie spalić elektryki (jaki przekaznik i bezpiecznik) no tak.... ja chyba odłożę to na puzniej teraz muszę vaga jakoś ogarnąć i immo przekodować.
fanthomas18 Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Na tym się można wzorować i zrobić to tak, żeby działało w miarę automatycznie Wszystko przez przekaźniki oczywiście. Dodatkowo jako sygnał do przekaźnika można wykorzystać moduł świateł dziennych, który zapala je dopiero gdy napięcie wzrośnie powyżej 13,4V a nie po zapłonie. W zestawie jest czujnik temperatury, który przy 50st wyłącza świece Miałem tak robić u siebie, tylko wykorzystując ori podgrzewacz ponieważ nie załączał mi świec przez błąd w sterowniku spowodowany wadliwym regulatorem napięcia, po wymianie regulatora świece grzeją a graty do instalacji zostały
borik95 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Panowie jak sprawidzic czy to grzeje? bo posiadam takie ale nie wiem czy sprawne sa.
harley22 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Odpalasz auto w temp ok 0 st i macasz świeczki, uwierz mi ze poczujesz że robią się gorące. Sam sprawdzałem
fanthomas18 Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 Albo probówką, jedną stroną łapiesz masę drugą dotykasz do świecy
alienx Opublikowano 19 Lutego 2015 Opublikowano 19 Lutego 2015 Hejka. Interesuje mnie sprawdzenie tego podgrzewacza w temp powyzej 5 stopni. Jaki czujnik temp odpiać i czy będą grzac zaraz po włączeniu auta czy dopiero po jakims czasie. Bo jakiś czas temu gdy byl mroz to probowka na szybko testowalem i prad do nich dochodzil a teraz chcialem sprawdzic to dokladniej a jest cieplej.
Mario82A4 Opublikowano 27 Listopada 2016 Opublikowano 27 Listopada 2016 Koledzy odgrzeje temat bo u mnie chyba podgrzewacz przestał działać , Sprawdzałem próbówką i wychodzi że nie ma prądu. Przy jakiej temp powinien się załączyć ten podgrzewacz i gdzie jest przekaźnik ??
karaluch8 Opublikowano 27 Listopada 2016 Opublikowano 27 Listopada 2016 Hejka. Interesuje mnie sprawdzenie tego podgrzewacza w temp powyzej 5 stopni. Jaki czujnik temp odpiać i czy będą grzac zaraz po włączeniu auta czy dopiero po jakims czasie. Bo jakiś czas temu gdy byl mroz to probowka na szybko testowalem i prad do nich dochodzil a teraz chcialem sprawdzic to dokladniej a jest cieplej. Odłączając czujnik obstawiam że i tak się nie załączą. Bo wywali błąd od czujnika, i komp ich po prostu nie uruchomi.
maciucha512 Opublikowano 28 Listopada 2016 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Koledzy odgrzeje temat bo u mnie chyba podgrzewacz przestał działać , Sprawdzałem próbówką i wychodzi że nie ma prądu. Przy jakiej temp powinien się załączyć ten podgrzewacz i gdzie jest przekaźnik ?? Przeczytaj http://a4-klub.pl/index.php?/topic/290996-warunki-zalaczenia-sie-swiec-do-podgrzewania-plynu-chlodzacego/ Edytowane 28 Listopada 2016 przez maciucha512
Rekomendowane odpowiedzi