Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy Sylwestrowej🥂🎇 ​
IGNOROWANY

Wymiana licznika UK NSI wskazówki nie żyją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam obecnie licznik UK NSI bez fis'u o numerze 80D 919 033C. Zakupiłem licznik UK NSI o numerze 8D0 919 033D z dodatkowymi wskaźnikami ładowania akumulatora i temperatury oleju zdemontowany z Audi a4 b5 z silnikiem 2.6 . Niestety po podpięciu nowego licznika wskazówki obrotomierza, temp silnika, poziomu paliwa i prędkościomierza nie podnoszą się. Podczas testu na VAG'u też się nie podnoszą. Czy jest to związane z innym podłączeniem pinów w kostkach? wersja 033D różni się od 033C? Czy licznik jest po prostu uwalony? Za wszelkie porady i sugestie z góry dziękuję

Opublikowano

Jeśli wszystko dobrze podpięte,a wskazówki stoją w miejscu to raczej licznik jest niesprawny.Czy VAG pokazuje błędy ?

Opublikowano

O ile licznik dobry to powinny wskazywać. Oprócz temp.oleju. To tego trzeba dołożyć czujnik i wpiąć go w licznik.

Opublikowano

Po podpięciu do VAG'a nie ma właśnie żadnych błędów dlatego zapytałem o pinologie wtyczek. A co do dodatkowych wskaźników działa tylko wskaźnik ładowania o temp oleju wiem że trzeba podpiąć czujnik. A co w takim liczniku mogło paść ? Czy obecny licznik bez wskaźników może być dawcą?

Witam.

Czy ktoś na forum naprawiał licznik i wymieniał procesor ? Bo możliwe że on właśnie padł. Czy jest to nie opłacalne i pomyśleć lepiej nad nowym licznikiem?

Witam.

Po przeczytaniu trochę na temat liczników i tego co może w nich się uszkodzić jednym z objawów może być uszkodzony procesor. Pytanie , czy wymiana procesora jest opłacalna? Ktoś może temat przerabiał.

pozdrawiam

Witam.

Temat nadal bardzo aktualny. Czy ktoś z forumowiczów posiada rozpiskę pinów do licznika 8D0 919 033D.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam podepnę się pod temat ,muszę wymienić licznik w a4 1.9tdi afn 97r i czy mogę sobie założyć taki z dodatkowymi zegarami temp oleju i wskaźnikiem ładowania ? Obecny licznik to przedlift bez fis, kostki licznika to żółta ,niebieska i mniejsza czarna ,oraz ma wskaźnik temp zewnętrznej. Zegary wyskalowane do 220 i tylko liczby parzyste na prędkościomierzu.Gdy założę ten licznik z dodatkowymi wskaźnikami, rozumiem że voltomierz zadziała sam,a czujnik temp oleju wkręcę w podstawę filtra, zlokalizowałem blisko podstawy filtra oleju wolny niepodpięty przewód z wsuwka ,wygląda na fabryczny czy możliwe że to właśnie do czujnika temp jeśli tak to powinno zadziałać i nie musiał bym nic rzeźbić.Jeśli by się okazało że wskaźnik nie ruszy to jak podłączyć ,skąd dokąd puścić kabelek ?

Opublikowano

Ten wolny przewód obok czujnik cisnienia oleju jest od czujnika temperatury oleju, z tego co pamiętam to kończy się on w obudowie ecu i z tamtąd musisz go sobie przeciągnąć do licznika.

Opublikowano

Dobrze pamiętałeś :) trzeba zdjąć pokrywkę od komputera i tam są kostki z przewodami, ten od czujnika temp oleju jest niebieski z białym paskiem, wpiąłem się do kostki przewodem i puściłem go na licznik i wszystko gra :D.A z licznika wychodzi mała czarna kosteczka właśnie na ten czujnik ,także nie trzeba żadnych schematów z pinami szukać.