Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pękające tłoki w AFN-ach. Spotkał się ktoś z czymś takim??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mojemu znajomemu pękł dzisiaj jeden tłok w AFN-ie. Po rozmowach z różnymi mechanikami dowiedział się że a Afn-ach bardzo często pękają tłoki. Czy ktoś spotał się z takim zdarzeniem?? a jęsli tak to czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje??

Opublikowano

moze mial juz z 1mln km przejechane,osobiscie i na forum raczej nie pamietam takiego przypadku....afn raczej jest jednym z najwytrzymalszych modeli silnikow audi

Opublikowano

Witam

Mojemu znajomemu pękł dzisiaj jeden tłok w AFN-ie. Po rozmowach z różnymi mechanikami dowiedział się że a Afn-ach bardzo często pękają tłoki. Czy ktoś spotał się z takim zdarzeniem?? a jęsli tak to czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje??

mam pytanie.. ilu było tych mechaników??
Opublikowano

to jakaś głupia plotka

Opublikowano

Tłoki w AFN pękają tak jak i w 1Z albo AHU. Pękają na wysokości górnego pierścienia, poziomo. Przyczyną jest najcześciej lejący wtrysk i bardzo wysokie EGT albo jeżdzenie na "oranżadce" :polew:.

W AFN nagminne też są problemy z zaworem przelewowym pompy oleju, wycierającym się wałkiem pośrednim i odpadającymi grzybkami zaworów na skutek wyrabiających się prowadnic trzona zaworu, padającymi hydraulicznymi popychaczami zaworów. Przeciętnie raz w miesiącu jest na warsztacie silnik TDI po którymś z tych zoonków. Jednak wszystkie one mają od 200 kkm w górę (niektóre blisko 600 kkm).

Opublikowano

Tłoki w AFN pękają tak jak i w 1Z albo AHU. Pękają na wysokości górnego pierścienia, poziomo. Przyczyną jest najcześciej lejący wtrysk i bardzo wysokie EGT albo jeżdzenie na "oranżadce" :polew:.

W AFN nagminne też są problemy z zaworem przelewowym pompy oleju, wycierającym się wałkiem pośrednim i odpadającymi grzybkami zaworów na skutek wyrabiających się prowadnic trzona zaworu, padającymi hydraulicznymi popychaczami zaworów. Przeciętnie raz w miesiącu jest na warsztacie silnik TDI po którymś z tych zoonków. Jednak wszystkie one mają od 200 kkm w górę (niektóre blisko 600 kkm).

pękania tłoków w AFN`ach nie można określić jednak jako "bardzo częsta usterka", są one w większości spowodowane zaniedbaniami właściciela auta. [br]Dopisany: 06 Październik 2008, 22:13_________________________________________________

Przeciętnie raz w miesiącu jest na warsztacie silnik TDI po którymś z tych zoonków.

wg mnie jedynym powodem jest duża ilość wyprodukowanych jednostek napędowych.
Opublikowano

Lejące wtryski,i poprzedni wlasciciel to najwieksze wady AFN i pochodnych tdi.

Opublikowano

Spetsnaz a gdzie napisałem, że TDI to kible? Po prostu statystyka i przebiegi robią swoje...

Pękanie tłoków nie jest "bardzo częstą usterką" w AFN, a po prostu zdarza się. Za to urywanie się grzybków zaworowych jest już "dość częstą usterką"

Opublikowano

Spetsnaz a gdzie napisałem, że TDI to kible? Po prostu statystyka i przebiegi robią swoje...

Pękanie tłoków nie jest "bardzo częstą usterką" w AFN, a po prostu zdarza się. Za to urywanie się grzybków zaworowych jest już "dość częstą usterką"

Luzik :good:

bałem się tylko, że ktoś może odebrać to jako potwierdzenie tego co napisał użytkownik KaczorComp:

"Po rozmowach z różnymi mechanikami dowiedział się że a Afn-ach bardzo często pękają tłoki."

Co do grzybków, to ich pękanie spowodowane jest najczęściej przez duży przebieg (zmęczenie materiału/wypalenie),

bądź słabe smarowanie, fakt.. zdarza się :)

Opublikowano

Co do grzybków, to ich pękanie spowodowane jest najczęściej przez duży przebieg (zmęczenie materiału/wypalenie),

bądź słabe smarowanie, fakt.. zdarza się :)

Pękanie grzybków spowodowane jest wycieraniem się prowadnic zaworowych i "kiwaniem" się zaworu na boki. Najpierw silnik powoli traci moc bo spada szczelność i stopień sprężnia, później przez uderzanie w przylgnie zaworową jedną stroną, a nie całym odwodem na raz, grzybek "odłamuje sie" od trzonka bo go to "uderzanie" przegina raz w jedną stronę raz w inną aż odlamie od trzonka.

Krótkie prowadnice zaworowe i problemy z zaworami dopiero pokażą swoje "uroki" w silnikach PD - już dziś zaczynają się nagminnie pokazywać "kwiatki" z tym związane :gwizdanie:

Tak czy inaczej wolę zdrowego AFN jak współczesnego TDI z DPF, piezowtryskami Siemensa, padającymi napędami pompy oleju i pękającymi głowicami. (ale mam B7 TDI :polew:)

Opublikowano

Ja mam AFN w Passacie b5 Fl <to straszny składak- kupiłem go już takiego za niewielką kasę i starszy nim tera ciska> mam go już 3rok<270 000km :decayed: i 0 usterek. Odpala od 1 "kopa" i w porównaniu do mojego awx, afn to igła a awx :thumbdown:

Opublikowano

to jakaś głupia plotka

nie glupia plotka ;d tylko najprawdziwsza prawda, mam już taki sklejony na biurko i robi mi za popielniczkę

najczęściej pada tłok na 3cim cylindrze ( najkrótsza droga od dolotu ).

Tłoki pękają najczęściej z powodu przeładowania i padniętej przepływki (obie usterki jednocześnie).

Mechanizm usterki jest taki... turbina przeładowuje, więc mamy duużo powietrza,

przepływomierz zaniża czyli mamy mało paliwka.

w wyniku czego mamy kosmiczny wzrost egt...

i pewnego razu przy włączaniu się do ruchu albo wyprzedzaniu... KABOOOM :hi:

a co do sceptyków, ja mam taki tłoczek, sąsiad też ma taki tłoczek. z tym, że mój jest chip'owany

a sąsiada niet