Jump to content
0
prikrize

Sporadyczny komunikat BREMSE

Recommended Posts

Witam!!

Mam od niedawna a4 b6 2001r 2.0 benzynka i pojawia mi się komunikat Bremse

Objawia się to głównie z rana lub jak autko chwilę postoi po odpaleniu zapala się czerwona kontrolka od ręcznego i zółta i pojawia się komunikat:

Vorschit! storung bremse (ABS) serviceaufsuchen.

po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu błędu nie wyświelat świeci się już tylko zółty znaczek bodajrze od zużycia klocków, po ponownyz zgaszeniu i odpaleniu niema śladu po usterce. znalazłem filmik z dokładnie takim samym problemem jak mój

gdzie mogę szukać rozwiązania problemu??

Z góry dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się. Dokładnie to samo dzisiaj przerabiałem w B5. Wystarczyło dolać trochę płynu i jest ok.


Avenged Sevenfold & Soundgarden rulez

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok dzięki za podpowiedź jutro zajrzę, powiem szczerze że to mi nie przyszło do głowy upss podstawy się kłaniają;p


Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie pomogła zmiana akumulatora. Był na wykończeniu. Pojawiał się komunikat po dłuższym postoju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poziom płynu w zbiorniczku ponad minimum, ale kolega zauważył że komunikat zapala się dopiero po zapaleniu świateł ma to jakieś znaczenie??


i jak moge sprawdzić czy winny może być akumulator??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejdź do fachowców od aku i sprawdź ładowanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli masz nie ori xenon może być, masz jakieś chińskie zenony albo co? skok napięciowy wytwarzany przez nieoryginalne przetwornice może to wywołać ponieważ zazwyczaj są za lampą a od strony kierowcy w tym miejscu jest moduł ABS. Sprawdź w taki sposób że zapal najpierw światła potem odpal auto ;)

Edited by Ans

Share this post


Link to post
Share on other sites

no xenony są nie oryginalne czyli co miałbym zrobić bo na razie niemam kasy na wymianę lamp

Share this post


Link to post
Share on other sites

włączaj światła przed odpaleniem auta :) i tyle, lub spróbuj przetwornice z lampy od strony kierowcy dać gdzieś indziej jak najdalej od modułu ABS

ja i tak u siebie zrobiłem tak, że światła włączają mi się od razu z przekręceniem kluczyka i z głowy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

aha zrobiłem mały teścik i żeczywiście wychodzi na to ze to od świateł a gdzie masz zamątowane przetwornice jak możesz to podeślij zdjęcia i wewntualnie jakbyś mógł podpowiedzieć jak podłączyć światła tak żeby włączały się jak u ciebie;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja przełożyłem ją w błotnik, ale lała się na nią woda i wtyk zardzwiał :D zrobiłem światła automatyczne. Jako że mam MCE w wersji LOW trzeba było sobie poradzić hardware'owo :D zlutowałem ze sobą bodajże pin 3 i 4 w kostce włącznika świateł, jak będę w domu dokładnie Ci napiszę który :) praca na 5 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli przetwornicę masz teraz do błotnika przykręconą?? jak możesz to podeślij fotkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie komunikat wyskakiwał przy skręcie w prawo ale wystarczyło dolać płynu hamulcowego DOT4 i sprawa załatwiona :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ok, ale tu nie o to chodzi :)

tutaj masz tak jak ja to zrobiłem

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/176064-all-b6-automatyczne-zapalanie-swiatel-bez-vag-a/?p=2976791

tyle ze nie używałem przewodu, zlutowałem razem pin 3 i 4

przetwornicy zdjęcia teraz nie będę robił bo nie wygląda to atrakcyjnie, wisi sobie na trytytkach przypięta na wierzchu bo i tak nie sieje błędów (miałem to zrobić jakoś ładnie na drugi dzień ale jest już tak prawie 2 lata :D ) :) jak tak zrobisz to spokój

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, mam ten sam problem.. Dzis założyłem xenony wszystko ładnie świeci tylko te błedy przy pierwszym odpaleniu , nastepne odpalenia - nie wyskakuje.

Czyli wynika z tego że przetwornice mam umieścić gdzieś dalej ? bo ja przykręciłem ja pod lampe. Jest tam takie miejsce.

Wiec jak to zrobić żeby te komunikaty nie wyskakiwały ?? Denerwujące.. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj owinąć przetwornice w folię aluminiową, a najlepiej zrobisz dla swojej pompy ABS, jak wywalisz ten chiński szmelc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj owinąć przetwornice w folię aluminiową, a najlepiej zrobisz dla swojej pompy ABS, jak wywalisz ten chiński szmelc.

Nic nie dało.. dalej przy pierwszym starcie mam choinkę.. A wywalać nie będę ponieważ o niebo lepiej widać wszystko w nocy, światła ustawione git więc..

Co proponujecie jeszcze Panowie ? napewno wogóle to jest przez ABS??

Edited by suzuki999

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,ja również dzisiaj miałem taki problem ,skręcając w prawo przeważnie za każdym razem zapalała mi sie ta kontrolka ,ale po przeczytaniu porad kolegów na forum zacząłem od najprostszych rzeczy czyli OD DOLANIA PŁYNU HAMULCOWEGO ,gdzie wydawało mi sie ze jest ok.I to w moim przypadku pomogło ,dolałem 0,3l.płynu i jest ok. Pozdrawiam .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, Audi A4 B6 1.8T BEX

Nie wiem czy to komuś pomoże.. OBJAWY:

miałem ten sam problem z BREMSE i paliła się kontrolka od ABS w efekcie brak absu, licznik prędkości nie wskazywał aktualnej prędkości, stan licznika stał w miejscu. Po dolaniu płyny hamulcowego i wyczyszczeniu styku na czujniku w zbiorniczku dalej to samo. Przyczyną okazało się zabrudzony styk kostki przy sterowniku abs (przy pompie) - kostka na kilkanaście pinów. Pomógł kontakt spray i sprężone powietrze. 

Pozdrawiam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...