Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie dotyczące sztywnego dolotu. 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema wszystkim! Z góry sorryy jeśli temat trafił nie tam gdzie trzeba. Chciałbym się dowiedzieć czy po zamontowaniu TIPa będę musiał automatycznie zamontować stożkowy filtr powietrza? Czytałem trochę na ten temat i wolałbym tego uniknąć ze względu na przepływkę... do sedna! Jest możliwość zamontowania TIPa pod orginalną puszkę filtra pow? ;)

Edytowane przez CzarneOCB
Opublikowano

Metalowy TIP jest zbędny przy serii.

Opublikowano

To i ja się podłączę do tematu. Mam zrobiony program na jakieś 230KM do tego IC FMIC, wkładkę K&N (poprzedni właściciel zamontował) oraz zrobiony wydech. Czy jest sens dawać TIP oraz jęśli tak to jak to powiniem zrobić aby miało to sens i ewentualnie co mi taki zabieg może dać. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

sporo tych koni wyszlo jak na seryjny dolot :)

Co.do tipa sa takie pod puszke filtra

Edytowane przez krzysiekvtec
Opublikowano (edytowane)

Mam wgranego softa i większy FIMC. Niebawem dorzucę wtryski od s3 i wkładkę K&N. Przy takim zestawie TIP niczego nie zmieni? Cały wydech seria... :kwasny:

Edytowane przez CzarneOCB
Opublikowano

Ja mam wydech magnaflow a DP chyba 3 cale bo kawał rury ale nie mierzyłem jeszcze.

Opublikowano

Zmieni bedzie lepiej na sztywnym

Opublikowano

Kraj w którym przebywam kompletnie nie toleruje przeróbek wydechu, nie wspominając o zastąpieniu kata dp.. :hi:dlatego muszę kombinować w każdy inny możliwy sposób na złapaniu kilku koników więcej hehe

Opublikowano

Kraj w którym przebywam kompletnie nie toleruje przeróbek wydechu, nie wspominając o zastąpieniu kata dp.. :hi:dlatego muszę kombinować w każdy inny możliwy sposób na złapaniu kilku koników więcej hehe

większe turbo wtryski fimc i juz jest :wink:

Opublikowano

moim zdaniem sztywne doloty sa nic nie warte.. chyba ze 3" i pod hybryde z wiekszym wlotem..

Opublikowano

dokładnie sztywny dolot w tym przypadku nic tu nie da, chcąc coś uzyskać trzeba troszke sianka wydac , chyba że na serii zrobic optymalny program i to wszystko

Opublikowano

Kolejność modów tak jak chłopaki pisali - na serii turbo tip nie jest konieczny , wręcz przyrost marginalny.

Tip przydaje się w późniejszych etapach przy większej mocy.

Powinno się to robić tak w przypadku AEB/ANB/APU/AJL/AVJ/AWT/BFB/AMB

1.-SOFT 150/163-> 180KM

potem

2.-DP, kolejna modyfikacja - 180-190KM

3.-Wtryski Większe 190-205KM.

Kolejny etapem jest FMIC ,a nie TIP, gdyż seryjny intercooler przy 200koniach w lecie sie gotuje.

4.FMIC plus wcześniejsze mody - 200-210km.

5. I tutaj mamy Turbo K03s / K03RS (potencjał 240-260KM) i Jednoczesnie TIP obowiązkowo przy przekraczaniu 220Koni. Przy przekraczaniu 230KM obowiązkowo Wtryski z S3.

6.Wydech od +240km w górę zalecany jest wydech.

Tak powinny wyglądać prawidłowo przeprowadzone etapy modzenia , aby wydać kase i był efekt , a nie zamontować coś co nie da ani 5km przyrostu.

Całość z życia wzięta.

• Pomoc techniczna 2