arturo_freestyler Opublikowano 8 Października 2008 Opublikowano 8 Października 2008 przod i tył mam zderzaki bez tych czujnikow ale zmieniam na s4 i moga byc z tymi oto czujnikami co zrobic zeby je podłaczyc?
gal66 Opublikowano 11 Listopada 2008 Opublikowano 11 Listopada 2008 Odświeżę ten temat. Kupiłem A4 podobno z czujnikami cofania. Na zderzaku widać "oczka" czujników, przy załączaniu wstecznego coś piszczy przez kilka sekund, ale potem dojeżdżajac do przeszkody głucha cisza. Gdzie szukać ewentualnego podłączenia i jak sprawdzić, bez odkręcania zderzaka, czy czujniki są tam zamontowane.
Muskel1 Opublikowano 11 Listopada 2008 Opublikowano 11 Listopada 2008 Masz z przodu i z tylu te czujniki? jezeli tak to masz na desce wlacznik do tych czujnikow z zielona LED. Przy zalaczeniu tego czujnika ( lub przy wbiciu wstecznego) powinien sie wydobyc krotki sygnal z glosnikow a LED powinno sie swiecic. Jezeli masz tylko z tylu to powinien sie rownierz w czasie wbicia wstecznego wydobyc krotki sygnal dzwiekowy z glosnikow. Migajaca LED i dluzszy sygnal swiadcza o usterce czujnika/ow. Musisz podpiac VAGa i sprawdzic, ktory jest padniety. Wymiana czujnika z tylu wiaze sie z demontazem zderzaka ( przynajmniej w Avancie). Czujnik musi byc oczywiscie polakierowany pod kolor auta.
gal66 Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 Czujniki mam tylko z tyłu. Na desce brak zaznaczonego włącznika a przy wstecznym słychać, po wbiciu, sygnał ciągły ok.3 sekundy. Demontaż zderzaka mi się nie uśmiecha, ale pewnie i tak trzeba będzie pojechać podpiąć VAG. Dzięki za podpowiedź.
OLO_GDA Opublikowano 12 Listopada 2008 Opublikowano 12 Listopada 2008 podłącze się pod pytanie. mam czujniki z tyłu. musze wymienić przedni zderzak bo rozwaliłem go o krawężnik, pomyślałem ze mogę kupić taki z czujnikami tylko nie wiem czy jest sens. Czy wystarczy gdzieś wpiąć czujniki, ewentualnie ten guzik i aktywować vagiem czy moduł od tego jest inny niż w przypadku samego tyłu??
malik Opublikowano 14 Listopada 2008 Opublikowano 14 Listopada 2008 Czujniki mam tylko z tyłu. Na desce brak zaznaczonego włącznika a przy wstecznym słychać, po wbiciu, sygnał ciągły ok.3 sekundy. Demontaż zderzaka mi się nie uśmiecha, ale pewnie i tak trzeba będzie pojechać podpiąć VAG. Dzięki za podpowiedź. Ciągły sygnał oznacza uszkodzenie przynajmniej jednego z czujników. Przy sprawnym parktronicku usłyszałbyś krótki sygnał przy wbijaniu wstecznego a później coraz szybsze "pikanie" w miarę zblożania się do przeszkody.
gal66 Opublikowano 14 Listopada 2008 Opublikowano 14 Listopada 2008 Sprawdziłem, używając żony , czujniki nie działają . Teraz nawet przy wrzucaniu wstecznego nic nie piszczy. Trzeba będzie to sprawdzić, chociaż nie mam raczej kłopotów z parkowaniem.
Rosemeyer Opublikowano 18 Listopada 2008 Opublikowano 18 Listopada 2008 podłącze się pod pytanie. mam czujniki z tyłu. musze wymienić przedni zderzak bo rozwaliłem go o krawężnik, pomyślałem ze mogę kupić taki z czujnikami tylko nie wiem czy jest sens. Czy wystarczy gdzieś wpiąć czujniki, ewentualnie ten guzik i aktywować vagiem czy moduł od tego jest inny niż w przypadku samego tyłu?? zeby zadziala przod trzeba oprocz oczywiscie zamontowaniem samych czujnikow w zderzak: - wymienic sterownik, bo inny jest do samego tylu a inny to t+p - dorobic wiazke do czujnikow przedenich i poprowadzic ja do sterownika w bagazniku - zamontowac z przedu "pikacza" - zamontowac przycisk z instalacja na desce koszt nowych czesci to ok. 2tys
gal66 Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 Po kompie i to po drugim podejściu okazało się, że jeden czujnik jest felerny (brak masy). Dopiero po wyjęciu okaże się czy tylko kabelek, czy do wymiany sam czujnik. Koszt w serwisie ok.240 PLN , ale muszę to naprawić.
malik Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 Po kompie i to po drugim podejściu okazało się, że jeden czujnik jest felerny (brak masy). Dopiero po wyjęciu okaże się czy tylko kabelek, czy do wymiany sam czujnik. Koszt w serwisie ok.240 PLN , ale muszę to naprawić. Szukaj na allegro. Mi udało się kupić czujniki w odpowiednim kolorze lakieru po 32PLN/szt
Rosemeyer Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Dzięki, popatrzę. jest ich tam pelno wiec bez problemu znajdziesz
gal66 Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Tak, ale najpierw muszę sprawdzić czy niedomaga czujnik, czy tylko kabelek Rozmawiałem z Człowiekiem z allegro i najlepiej sprawdzić numer na czujniku. W ASO podano mi numer trochę dłuższy niż wystawiane na aukcjach. Konieczność odkręcania zderzaka i niskie temperatury zniechęcają mnie, jak do tej pory, do podejmowania działań. Chyba, ze zna ktoś inny sposób sprawdzenia poprawności działania czujnika. Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi