Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

225/45/17 czy 235/45/17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt fizyki nie oszuka i przy 235 jest gorsze przyśpieszenie niż przy 225. Z drugiej strony różnica jest mała i przy mocnym silniku prawie tego nie czuć.

Opublikowano

przy dłubniętym 1.8T w ośce 225 guma do ruszania to nie będę pisał do czego się nadaje

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystkie opinie :)

225 już na aucie

2015-03-21%2B08.26.56.jpg

Opublikowano

Ansiu, czemu jednak 225?:-)

Opublikowano
  • Autor

Powiem Ci Damian, że jak widziałem 235 na 8j to bardziej podoba mi się 225 :decayed: ( a 225/45/17 i tak jest 1cm wyższa od katalogowych 205/55/16 wiec wyglada ok) po świętach możemy sobie spota zrobić to byś zobaczył

Opublikowano

Też masz 8J? Bo ja też. Dobra, spotkamy się i obadamy temat :decayed:

Opublikowano

Jeden woli wygląd drugi komfort.

Gdybym nie zjeżdżał do PL to zostawiłbym 235/45

Ale że też dużo śmigam w kraju to zamiast używanych przez większość 225/45 wrzuciłem 215/50 i na prawdę sobie chwalę.

Fajnie się na tym jeździ.

Szerokość zostawiam tym z porsche i ferrari, niech se i mają po 550

Mi 215 stanowczo wystarczy.

Fido - zrób w wolnym czasie fotki jak to u Ciebie wyglada, tj. felga vs opona 215/50 - jaką szerokość felg masz?

Opublikowano

Jesteś pewien że guma 225/45/17 jest wyższa o 1 cm niż 205/55/16 ? Z tego co wiem to przelicza się to jak poniżej

45% z 225 = 10.125 cm wysokości opony dla 225/45/17

55% z 205 = 11.275 cm wysokości opony dla 205/55/16

Opublikowano

Jesteś pewien że guma 225/45/17 jest wyższa o 1 cm niż 205/55/16 ? Z tego co wiem to przelicza się to jak poniżej

Strzeha - dobrze liczysz. Ans po prostu za pewne uwzględnił jeszcze różnice jednego cala wynikająca z większej felgi, więc 25,4 mm w średnicy. Po uwzględnieniu tego co napisałeś i *2 wszystko się mniej więcej niweluje i pozostaje różnica 3-4 mm wg mnie. Nie do wyłapania okiem.

Opublikowano

Fido - zrób w wolnym czasie fotki jak to u Ciebie wyglada, tj. felga vs opona 215/50 - jaką szerokość felg masz?

Foty są w galeri ale masz linka.

https://plus.google.com/photos/103344824460604702490/albums/5989606043080585201

215/50/17

Zawieszenie 1BE

Felga 7,5 "

Opublikowano

W tej Twojej B6 z przodu (z tyłu niby też) przy tak lekkim obniżeniu masz większy negatyw niż u mnie przy -70 :wink: Koła leżą jakby mu tonę na maskę wrzucił. Wszystkie B6 tak mają? Bo kiepsko to wygląda.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

A ja wiem, chyba tak.

Auto puste było jak robiłem foty.

Aaaa, dodam że fele z ET 45

Wiem,dystans by się przydał,pomyśli się.

Opublikowano

Jak wrzucisz dystans to przy obciążeniu może Ci trzeć o nadkole. W ogóle nie jestem zwolennikiem dystansów szybciej padają przeguby itd. lepiej felgę zmienić.

Opublikowano

W tej Twojej B6 z przodu (z tyłu niby też) przy tak lekkim obniżeniu masz większy negatyw niż u mnie przy -70 :wink: Koła leżą jakby mu tonę na maskę wrzucił. Wszystkie B6 tak mają? Bo kiepsko to wygląda.

Łuki na błotnikach w B6 wychodzą lekko na zewnątrz. Czym wyrzej tym bardziej. Daje to wrażenie jakby niewielkiego negatywu na kołach.

Jak wrzucisz dystans to przy obciążeniu może Ci trzeć o nadkole. W ogóle nie jestem zwolennikiem dystansów szybciej padają przeguby itd. lepiej felgę zmienić.

Zależy jaki dystans. Spokojnie może niwelować do osiągnięcia ET na poziomie 30 mniej więcej bez tarcia w B6

Co do felg zgoda, można zmienić. Ale jak masz coś rzadkiego i trudno dostępnego, wtedy zostaje tylko dystans. Na takim 1 cm nie powinno być jeszcze problemów z przyśpieszonym padaniem przegubów.

Opublikowano
Opublikowano

Tez patrzyłem właśnie na to zdjęcie :) Było zrobione 50 mm z dość bliska patrząć na info z boku, więc sam obraz może być w takim przypadku trochę zniekształcony. Widać poszerzający się błotnik na zewnątrz, ale fakt koło łapie na tym zdjęciu negatyw. Ja aż tak z przodu nie mam u siebie przykładowo.

Opublikowano

I to właśnie jest ocena po zdjęciach. Jeśli to nie przekłamanie obrazu to coś z zawiasem jest nie tak. EOT nie o tym temat.

Opublikowano

Na takim 1 cm nie powinno być jeszcze problemów z przyśpieszonym padaniem przegubów.

Raczej nie, swoją drogą znawcy twierdzą że zbieżność powinno sie robić.

A jak się jeździ na Vredkach? Głośne? Ja na początku byłem wku.... że je kupiłem z powodu hałasu teraz już się ułożyły i dotarły.

Opublikowano
  • Autor

Strzeha - dobrze liczysz. Ans po prostu za pewne uwzględnił jeszcze różnice jednego cala wynikająca z większej felgi, więc 25,4 mm w średnicy. Po uwzględnieniu tego co napisałeś i *2 wszystko się mniej więcej niweluje i pozostaje różnica 3-4 mm wg mnie. Nie do wyłapania okiem.

napisałem inaczej niż myślałem ;) 235 jest wyższa o 11.4 mm natomiast 225 o 2.4 mm wzgledem 205/55/16

strzeha wszystko możesz sobie wklepać tutaj http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Na takim 1 cm nie powinno być jeszcze problemów z przyśpieszonym padaniem przegubów.

Raczej nie, swoją drogą znawcy twierdzą że zbieżność powinno sie robić.

A jak się jeździ na Vredkach? Głośne? Ja na początku byłem wku.... że je kupiłem z powodu hałasu teraz już się ułożyły i dotarły.

względem Cinturato P7 i Eagle f1 asymetric 2 jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :) z przyzwyczajenia wydaje mi się że jadę 120 a jadę ponad 140 :-)

Opublikowano

Foty są w galeri ale masz linka.

https://plus.google.com/photos/103344824460604702490/albums/5989606043080585201

215/50/17

Zawieszenie 1BE

Felga 7,5 "

Dzięki - tak myślałem, że to Ty... :-)

Wspólnych znajomych mamy:

016.JPG