mikolaj Opublikowano 27 Stycznia 2007 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Witam. Chyba nie było jeszcze tutaj takiego tematu (jeśli się mylę prosze mnie przekierować) postaram sie go opisac od początku do konca. A4 Q 95r. Podczas hamowania zblokowaly się koła ale nie na maksa tylko troche. Dojechalem do domu , na pierwszy rzut oka wyglądało ,ze blokuje tylko jedno przednie prawe koło. to z niego sie dymiło.....silnik ok, turbina ok ,bo i to było testowane, mam ją drugi tydzień... Auto troche postało i hamulec puscił, niby ok, ale znowu przy hamowaniu zblokowalo, tym razem mocniej, do tego stopnia,ze samochód dusil sie na trójce, zredukowalem i cisne...hamulce puszczają...od teraz, praktycznie kazde dotkniecie hamulca moze spowodować zjawisko "przyhamowywania" Żeby stwierdzic jakąś regułe próbuję jechac do przodu, do tyłu, bokiem... hamuje mocniej i slabiej.......nie ma reguły. czasami samochod niby nie blokuje zatrzymam sie samoistnie i kiedy ruszam - delikatny opór :galy: puszcza... Po podniesieniu auta okazało się, ze blokują wszyskie cztery koła... rozebralem- cylinderki czyste i wszytkie podejrzne czesci chyba też ok. wychodzi na to ,ze nie jest to uszkodzenie mechaniczne w samych kołach. ABS? Abs uaktywniał sie podręcznikowo... pozdrawiam
pre_pl Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 żadna kontrolka się nie zapala ? Faktycznie, może coś być z ABS, jeśli masz możliwość to zrób diagnozę VAGiem układu ABS.
pet3r Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 u mojego ojca w samochodzie przy aktywacji ABSu blokuja sie tylne kola, trzeba stanac lub delikatnie cofnac zeby je odblokowac. przy normalnym hamowaniu to sie nie dzieje, tylko, gdy wlaczy sie ABS.
mikolaj Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2007 Winny Abs.... komputer pokazuje,ze nie ma błedów jednak wystarczy przylożyć ucho do tego urządzenia z przodu i słychać jak nie daje rady czegos przepchać....... wymiana na sprawne uzywane urządzenie 300zł... czy to pomoże ? czas pokaże....na razie jezdze z odczepionym abs-em ...
Rekomendowane odpowiedzi