Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czarnula a4 b7 2.0Turbo Quattro +IC od 3.0 TDI Biturbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

No i mamy piękny serwis gdzie niemiec jak wymianiał świece to dali mu bosha 4, zamiast 6.... mało tego świece były niedokręcone... masakra

naszczęście błąd niemieckiego serwisu naprawiony ;) NGK Laser Platinum 6

gkXKKpi.jpg

+nowy pasek

Y1GvBFW.jpg

+wymienione 2 rurki od chłodnicy

chciałem wymienić tez cewki ale okazało się że auto już było na akcji serwisowej audi w 2011 roku i wszystkie wymienione :D

dodatkowo wpadł gwint H&R jeszcze nie zamontowany i kilka innych głupot, wszystko wleci jak śnieg zniknie ;)

Edytowane przez Lorence

Opublikowano

No i mamy piękny serwis gdzie niemiec jak wymianiał świece to dali mu bosha 4, zamiast 6.... mało tego świece były niedokręcone... masakra

naszczęście błąd niemieckiego serwisu naprawiony ;) NGK Laser Platinum 6

gkXKKpi.jpg

+nowy pasek

Y1GvBFW.jpg

+wymienione 2 rurki od chłodnicy

chciałem wymienić tez cewki ale okazało się że auto już było na akcji serwisowej audi w 2011 roku i wszystkie wymienione :D

dodatkowo wpadł gwint H&R jeszcze nie zamontowany i kilka innych głupot, wszystko wleci jak śnieg zniknie ;)

Witaj,

To niezłą fuszerkę ze świecami odwalili ....

Dobrze, że się zorientowałeś szybko.

To silnik chodzi teraz jak nówka :D

PS. Wrzuć foty na gwincie,

Pozdrawiam!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

no i posypał mi się dyferencjał / dyfer / tylny most jak zwał tak zwał, kilka szczegółów:

z dyfra zaczął delikatnie przeciekać, zauważyłem to po jakimś czasie, nie codzień zaglądam pod auto, zamówiłem oryginalny uszczelniacz, nowy olej, wszystko zostało ładnie poskładane.

Po ok 5 miesiącach zaczęło mi auto strasznie wyć, pierwsza diagnoza : łożysko, po dokładnym obadaniu sprawy padło na dyferencjał ....

Wycie auta zwiększało się przy przyspieszaniu, czyli w momencie jak auto było obciążone, przy jechaniu na luzie było dużo ciszej.

Dyferencjał kupiłem używany o takim samym oznaczeniu, po rozebraniu starego okazało się że łożyska w dyferencjale te bliżej wału się posypały, wogole można je kupić nowe ?? reszta układu bez uszkodzeń. Uszkodzenie powstało prawdopodobnie w momencie jak uciekło troche oleju... troche dziwne że wyszło to dopiero po 5 miesiącach od uszczelnienia...

polecam wszystkim z quattro co jakiś czas zajrzeć pod auto i zobaczyć czy dyfer jest suchy i nic z niego nie cieknie.

Po wymianie wszystko ucichło, obecnie bez żadnych szumów. Sama wymiana trwała ok 2h.

SIIjsLa.jpg

kolejny mod, klapa otwierana z pilota :) wszystko jak fabryka, jeszcze muszę tylko spasować dokładnie klapę i gumki podłożyć pod zawiasy bo na końcu lekko buja (zawiasy z vw jetta +mocniejsze siłowniki bez żadnych dodatkowych sprężyn)

nowy wydajniejszy intercooler od audi 3.0 TDI Biturbo

IC ma pojemność ok 9L orginal 6L jest w całości z alu. z szerokim wejsciem i znacznie gestszym rdzeniem. Do 300 KM
pasuje idealnie a jego wielkość nie spowoduje laga.

QA2h0Qe.jpg

3XtG3jl.jpg

gwint H&R +IC się montują, następnie będzie robiony pomiar dynometem zobaczymy ile bez ruszania softu auto ma mocy

Edytowane przez Lorence

Opublikowano

Ten zawias od vw jetty pasuje bez przeróbek ?

Opublikowano
  • Autor

w zawiasie klapy trzeba jeden otwór dowiercić, reszta pasuję.

Przymiarka IC:

MWAYCUH.jpg

Edytowane przez Lorence

Opublikowano

Zderzak przymierzałeś ? Myślisz, że wejdzie bez cięcia ?

Opublikowano
  • Autor

Zderzak przymierzałeś ? Myślisz, że wejdzie bez cięcia ?

powiem Ci że patent z IC nie jest mój, jest to bardzo częsty mod w audi A5 2.0T i A4 b8 2.0T. Nawet na naszym forum jest ich kilka B8 2.0T z tym IC. Jeżeli do tych dwóch aut udało się zamontować bez cięcia to obstawiam że w b7 też będzie ok. :eusathink:

Opublikowano

Jak ta klapa bedzie tak "latala" przy koncu otwierania to poluznia sie Tobie w koncu zawiasy. Mi w Passacie przy mocniejszych silownikach prawie wyrwalo zawiasy z klapy. A robila dokladnie to samo co Twoja ;)

Edytowane przez blade13

Opublikowano

I jak tam coler juz siedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

kilka rzeczy wymienionych, tarcza obita kewlarem ogolnie auto teraz jest jaka nowe :)

wpadł tez gwint i felgi 18 DTM audi, narazie nie miałem czasu zrobić dobrych fot, obok a4 z tego samego roku :)

silnik przygotowany pod mody, w następnej kolejności w/w IC tylko najpierw podocieram troche auto

zastanawiam się jeszcze jakie dystanse dać ET43 8J 235/40/18

Edytowane przez Lorence

Opublikowano

Pompę od 1.8t czy 1.8 tfsi ? Bo to dwa różne silniki :). Powoli do przodu remoncik fajna sprawa ;) podocieraasz olej wymienisz na 5w40 i mozna wirusowac :D

Opublikowano

wpadł "mały" remont silnika, wywalone wałki balansowe, wrzucona nowa poma olejowa od 1.8T, tarcza obita kewlarem ogolnie auto teraz jest jaka nowe :)

lista remontu silnika:

6hMX7Lj.jpg

wpadł tez gwint i felgi 18 DTM audi, narazie nie miałem czasu zrobić dobrych fot, obok a4 z tego samego roku :)

zZDXXWE.jpg

silnik przygotowany pod mody, w następnej kolejności w/w IC tylko najpierw podocieram troche auto

zastanawiam się jeszcze jakie dystanse dać ET43 8J 235/40/18

Daj dystans 11mm na tył - eibach ma tanio na przód do 10mm

Opublikowano

Niesty pompy oleju w naszych b7 sa felerne i duzo jest awari silnika z ich powodu ,ja wymienilem tylko panewki walu , CTR Zabrze mowil ze maja tylko minimalne slady zuzycia ale skoro pompa byla wymieniana i miska na dole to szkoda bylo zostawiac..Olej mam valvoline vr1 5w50 i polecam tej olej pali mi go z pol litra na 12tys km przebieg 227tys i rosnie.

Opublikowano
  • Autor

ja mam 165tys km przejechane i jeżdżę na oleju motul, nigdy nie dolewałem nawet mililitra oleju a nogę mam ciężką :)

nie za bardzo rozumiem jak mogli Ci samą pompę olejową wymienić jak tak jak Ci pisałem nie występuję ona odzielnie tak jak w 1.8T

Opublikowano

grill miałes bez chromu czy kupiłes taki ?

Opublikowano
  • Autor

grill był zwykły srebrny, jest na 1 stronie :)

sama ramka była lakierowana przy okazji robienia rysy na drzwiach w kolor auta czyli brilliant black

Opublikowano

mam pompe z 1.8 t walki wywalone