patryk.mc Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Cześć wszystkim. Mam pewien problem z autem, zacznę od początku: Po kupnie auta wymienione wszystkie płyny, paski, rozrząd, pompa wody etc. Pojechałem w dłuższą trasę i auto przestało grzać w środku. Wymieniona została nagrzewnica, problem ustał na jakiś krótki czas. Teraz gdy jadę spod maski słychać dziwny jakby brzęczący dźwięk. Gdy podgonie auto pod górke, rośnie temperatura, choć nie zawsze. I wyświetla się powiadomienie na FIS'ie. Gdy odpuszczę gazu, wszystko wraca do normy. Pojeżdżę trochę autem i ubywa mi płynu chłodzącego. Dodam, że na klimatroniku świeci się ciągle ECON i nie idzie odpalić klimy. Auto jak w profilu: 1.9TDI, 130KM, AWX, 01' Liczę na Wasze pomysły.
Booster Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) klima swoją drogą, nieszczelna lub nienabita, ale wracają do głównego wątku to najprawdopodobniej uszczela pod głowicą Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Booster
piotrsob1 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Możliwe powody takiego zachowania silnika: - uszkodzona uszczelka pod głowicą. Węże układu chłodzenia powinny być wtedy twarde już na średnio rozgrzanym silniku . - uszkodzona pompa wody (wirnik oddzielił się od wałka pompy), co się czasem zdarza w kiepskich pompach z plastikowym wirnikiem Można to sprawdzić sięgając paluchem do wirnika przez otwór po zdemontowanym termostacie
patryk.mc Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Gdzieś wcięło stare posty.Zestaw miał być niby oryginalny, ale kupiony w sklepie z częściami motoryzacyjnymi, nie w ASO. Pompa jest już w sumie 3 jak i termostat chyba 3-4 z kolei. Nie mam pomysłu co może tą Audi boleć...Mechanicy też nie bardzo już orientują co i jak. Może ktoś miał taki problem z tym ogrzewaniem i zmianami temp silnika?Dodam, że czasem czuć płyn chłodniczy w środku auta, ale wycieku nie zlokalizowałem żadnego.
Rekomendowane odpowiedzi