Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak sprawdzić cewkę zapłonową 1,8 ADR ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, silnik zaczął mi pracować na 3 garach, wymieniłem świece i przewody wys.nap. Podejrzewam cewkę. Na 1 cylindrze świeca mokra od benzyny. Zdjąłem z felernego gara przewód w.n. i podłączyłem do niego dodatkową sprawną świecę, po czym położyłem całość na głowicy i uruchomiłem silnik. Czy dobrze kombinuję, że wykonując taki manewr powinienem zobaczyć iskrę?

Może ktoś mi podpowie jak upewnić się, że problem tkwi w cewce, która jest droga i nie chciałbym utopić w starym gracie kilku stów na darmo.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

odpinaj po kolei cewki, wyjęcie sprawnej spowoduje pogorszenie pracy silnika na jałowym, przy wyjęciu trefnej nie zauważysz różnicy w pracy silnika

Opublikowano

odpinaj po kolei cewki, wyjęcie sprawnej spowoduje pogorszenie pracy silnika na jałowym, przy wyjęciu trefnej nie zauważysz różnicy w pracy silnika

tu nie ma pojedynczych cewek jak u Ciebie,

Czy dobrze kombinuję, że wykonując taki manewr powinienem zobaczyć iskrę?

dobrze kombinujesz,iskra powinna sie pokazać

Może ktoś mi podpowie jak upewnić się, że problem tkwi w cewce, która jest droga i nie chciałbym utopić w starym gracie kilku stów na darmo.

albo podmiana na jakąś sprawną albo wizyta u jakiegoś kumatego elektro,który umie pomierzyć cewki

Opublikowano (edytowane)

Dzięki darko :).

Edytowane przez mirek s
Opublikowano

A kabel masz dobry?

W książce pana Etzolda można przeczytać:

1cewka.jpg