Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b5, wymiana kół. Czy siła 120 Nm to nie za mało ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tematu podobnego nie znalazłem a wątpliwości się dziś pjawiły.

Zwykle jak zmieniałem koła to dokręcałem kluczem ręcznym śruby "do oporu" tyle.

Nigdy mi się żadna śruba nie odkręciła.

Ale w tym roku, postanowiłem zrobić to książkowo i kupiłem klucz dynamometryczny. Według tabel, dla wszystkich AUDI siła dokręcenia to 120Nm. Na tyle ustawiłem klucz i dociągnąłem śruby. Dla sprawdzenia jaka to siła, to 120Nm, założyłem na śrubę zwykły klucz i się zaskoczyłem, bo mogłem jeszcze spokojnie wykonać 1/3-1/2 obrotu śrubą do "pełnego zaciągnięcia".

Może mi ktoś napisać jak to faktycznie wygląda?

Mój tata dociąga śruby 1m przedłużką, którą potem wozi w aucie. Mówi że kiedyś po wymianie opon, do domu dojechał na lawecie bo mu wulkanizator kluczem dynamometrycznym dociągał i najwidoczniej za słabo-tylne koło go wyprzedziło.

Opublikowano

Ja robie tak, ze jak jest auto jeszcze na podnoscinku, to dociagam ile dam rade rekami, a jak opuszcze na zmienie, to jeszcze noga . Nigdy mi zadne kolo nie ucieklo, zadna sruba sie nie zapiekla. Zawsze bezproblemowo mi sie wszystko odkreca :) Moim zdaniem tutaj klucz dynamometryczny nie zdaje egzaminu, tutaj trzeba mocno dowalic :)

Edytowane przez sebul

Opublikowano

120 wystarczy w zupełności .Jeszcze nigdy mi się nie odkreciło , a z taką siłą mam dokręcone koła przez wulkanizatora.

Opublikowano

Ja dokrecam reka podniesione.a jak postawie. Na kola to rura i az tak charakterystycznie strzeli.wszystko robie po krzyzu.i jest ok

Opublikowano

w audi możesz dowalić ile siły w łapach, gorzej w autach chociażby francuskich, gdzie łatwo przesadzić i trach śruba zerwana :grin:

Opublikowano
  • Autor

120 wystarczy w zupełności .Jeszcze nigdy mi się nie odkreciło , a z taką siłą mam dokręcone koła przez wulkanizatora.

Dzięki Jacek, uspokoiłeś mnie:) tzn że klucz + ręczne dociągnięcie powinno wystarczyć. Jutro jak wrócę z pracy,na wszelki wypadek dociągnę jeszcze raz.

Swoją drogą, niedaleko mnie jest warsztat zakład "gumiarski" i tam, w chwili w której płacisz i dostajesz rachunek, podpisujesz że zobowiązujesz się sprawdzić stan śrub po 50km... Właściciel mówił że ileś tam lat się bujał po sądach bo podobno komuś za słabo dociągnął śruby w drogim aucie. Nie wiem jak to jest wszystko bo nie podajesz żądnych danych itd ale działa monitoring i moment podpisania jest zawsze nagrany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja także uważam,ze 120 spokojnie wystarczy,dokręcisz ile tylko masz siły do momentu charakterystycznego strzału i nie bedzie problemu,nie ma raczej szans na to aby się odkręciło.

Opublikowano

Ja sam dokręcam na 90Nm i nigdy nic się samo nie odkręciło. Koło może się odkręcić jak np. alufelgi zostaną przykręcone śrubami do stalówek. Zanim jednak koło opuści pokład będzie mocno stukać, nie do przeoczenia.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

taa francuskie auta maja śruby z plasteliny w clio ręką ukręciłem ...dziadostwo ...u nas jak trzeszczy to starczy hehe