emil1808 Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 Witam mam taki problem kupilem autko miesiac temu zrobilo sie cieplo pomyslalem nabije klime i tu zaczely sie problemy pojechalem do warsztatu zaplacilem 50e uzupelnili mi czynnikiem (520mg) sprawdzili pod vag-iem i nibi ok ale nie chlodzi sprawdzalem bezpieczniki ok wentylator klimi sie zalacza ale nic po za tym sie nie dzieje nie slychac aby sprezarka sie zalaczala (a powinno?)i przewody pod maska (od KLIMY)nie robia sie zimne niewiem co powinienem zrobic gdyz mieszkam w holandii i tutaj jest ciezka o trafna diagnoze pojechalem do innego mechanika to powiedzial ze to 500euro naprawa a nawet nie chcial zajrzec czy móglby mi ktos cos doradzic dodam ze dwa lata temu mam naklejki pod maska byl gruntowny test klimatyzacji wraz z uzupelnieniem
jacek70 Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Może być zepsuta sprężarka a może tylko elektrozawór nie puszcza i dlatego nie chodzi. W zależności co padło koszt albo spory , albo mały . Nie wykluczone że tamtejszy fachowiec chce Cię wyrzeźbić na kasę. Edytowane 3 Maja 2015 przez jacek70
emil1808 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Opublikowano 3 Maja 2015 Może być zepsuta sprężarka a może tylko elektrozawór nie puszcza i dlatego nie chodzi. W zależności co padło koszt albo spory , albo mały . Nie wykluczone że tamtejszy fachowiec chce Cię wyrzeźbić na kasę. Może być zepsuta sprężarka a może tylko elektrozawór nie puszcza i dlatego nie chodzi. W zależności co padło koszt albo spory , albo mały . Nie wykluczone że tamtejszy fachowiec chce Cię wyrzeźbić na kasę. dzieki za podpowiedz a jak to jest powinno byc slychac po ustawieniu temp.na low stopni najpierw elektrozawór a potem zalaczenie sie sprezarki ? bo ja nic nie slysze wiec raczej elektrozawór jak rozumiem albo i zawór i sprezarka ?
jacek70 Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 W zasadzie to słychać kliknięcie elektrozaworu i start sprężarki. Można przyjąć że równocześnie.
emil1808 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Opublikowano 3 Maja 2015 W zasadzie to słychać kliknięcie elektrozaworu i start sprężarki. Można przyjąć że równocześnie. ok dzieki wielkie za pomoc mam nadzieje ze to tylko zawór sprezarka jest duzo drozsza pozdrawiam do uslyszenia
Robero321 Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Kolego Jeśli jeździłeś na sprężarce bez czynnika to najprawdopodobniej się zatarła. To że coś tam słychać nic nie znaczy. W naszych audi po 2003 roku sprężarka chodzi NON STOP nawet jeśli jej nie używasz. dlatego ważne jest aby czynnik a właściwie olej który jest w układzie razem z czynnikiem po prostu tam był. Jeśli nie ma to niestety sprężarka się zaciera i zostaje Ci wymiana jej na sprawną. W starszych B6 sprężarka była załączana elektro sprzęgłem dopiero kiedy została uruchomiona i w tych starszych teoretycznie można było jeździć bez gazu w B7 niestety już nie Prawdopodobnie masz do zmiany sprężarkę może ktoś Ci to potwierdzi kto siedzi tym ale z tego co pamiętam to tak właśnie jest Edytowane 3 Maja 2015 przez Robero321
emil1808 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Opublikowano 3 Maja 2015 Kolego Jeśli jeździłeś na sprężarce bez czynnika to najprawdopodobniej się zatarła. To że coś tam słychać nic nie znaczy. W naszych audi po 2003 roku sprężarka chodzi NON STOP nawet jeśli jej nie używasz. dlatego ważne jest aby czynnik a właściwie olej który jest w układzie razem z czynnikiem po prostu tam był. Jeśli nie ma to niestety sprężarka się zaciera i zostaje Ci wymiana jej na sprawną. W starszych B6 sprężarka była załączana elektro sprzęgłem dopiero kiedy została uruchomiona i w tych starszych teoretycznie można było jeździć bez gazu w B7 niestety już nie Prawdopodobnie masz do zmiany sprężarkę może ktoś Ci to potwierdzi kto siedzi tym ale z tego co pamiętam to tak właśnie jest ok ale jak ten zawór jest popsóty to sprezarka tez chodzi i tak jjak wspominalem mam naklejke pod maska z 18.04.2013 byla gruntowna naprawa klimy czyszczenie uzupelnianie itd czy przez 2 lata móglby caly czynnik uciec i popsóc sprezarke czy tylko czujnik moze padl po jakims czasie i sprezarka jeszcze jest dobra?
Robero321 Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 Dwa lata to świat i ludzie jak na jazdę bez oleju w układzie jak jest nieszczelność to zejdzie Ci w kilka chwil Brak czynnika z olejem równa się zatarta sprężarka Zawór o którym piszesz nie odpina fizycznie sprężarki z napędu przenoszonego paskiem a jedynie dławi ciśnienie w układzie. Bez sprawdzenia sprężarki można tylko przypuszczać ale również sądzę że niestety zatarta
Rekomendowane odpowiedzi