Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[AWX] Zerwany gwint mocowania pompy vacuum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, potrzebna pomoc, porada. Zachcialo mi sie wymienić pompę vacuum na nowsza. Przy dokrecaniu dolnego imbusa gwint powiedział papa:/ efekt wiadomy - paliwo leci strumieniem. Wiercic pod sprezynki nie ma szans, dłuższa śruba tez nie łapie. Nie mam ochoty wywalac głowicy albo dźwigać silnika (jedynie w ostateczności). Ktoś ma jakieś pomysly?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Opublikowano

Wydaje mi się że stary typ pompy tandemowej , ten na silikonowych uszczelkach ( tylko na nowych sztukach ) ma szanse na uzyskanie szczelności nawet przy mocowaniu na trzy śrubki :kox:

Może być tylko problem ze znalezieniem dobrego egzemplarza, bo są one już mocno leciwe :hi::naughty:

PS. Jak kogoś siła rozpiera, to lepiej jak się wyposaży w klucze dynamometryczne, albo w ogóle nie dotyka do takiego drobiazgu jak śrubki M6 :decayed::P

Opublikowano

Piotrze, nie sila rozpiera a gwint trefny musialbyc od poczatku. Dynamometrycznych kluczy mam 3. Sily nie naduzywalem;) Zreszta nie bylem calego w stanie zerwac srubka m6x15, bo probowalem m6x30 i tez sie krecila wiec gwint musial byc juz "trafiony":) W kazdym razie uzylem kleju, wkrecilem srube na klej, scialem leb i dociagnalem nakretka. Poki co trzymie i nie cieknie.