Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzenie 1.8T BFB - co kupić / co wymienić - porada?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Mam w swoim BFB silnik do czyszczenia po jeżdżeniu na Castrolu LL (przebieg 176kkm) - więc do zrzucenia jest miska, czyszczenie smoka etc. ale wiem że przy tej okazji muszę wymienić niektóre węże odpowietrzenia silnika - tylko które? Podpowiedzcie numery oznaczeń na rysunkach - ja sobie znajdę numery katalogowe.

odpowietrzenie_s_zpsmvj2iawn.jpg

Muszę także wymienić wąż - kolanko odkurzacza (12 na rysunku OE 058 133 785B ) - bo stwardniało na plastik - czy coś jeszcze wymienić z tych węży odkurzacza?

odkurzaczBFBs_zpstjb9t4ec.jpg

Pytanie czy któreś z tych odpowietrzeń i węży są dostępne w zamienniku czy tylko oryginały?

I jeżeli oryginały to kto na forum załatwia nowe części w dobrej cenie? ;)

Dziękuję

Edytowane przez countryFan
Opublikowano

Odnośnie części pytaj kolegę Dzik.

Opublikowano (edytowane)

Obowiazkowo odkrecic i wyczyscic rurki 9 i 17 z pierwszego rys, przyda sie pewnie nowy zaworek odmy nr 6, sprawdz dobrze szczelnosc, kolanko ( uwaga moze polamac sie w rekach przy demontazu) wychodzace z podstawy filtra i sprawdz czy w niej samej nie ma syfu po kastracie :kwasny:

Edytowane przez KubaMpakiet
Opublikowano

Odnośnie części pytaj kolegę Dzik.

Dzięki.

Obowiazkowo odkrecic i wyczyscic rurki 9 i 17 z pierwszego rys, przyda sie pewnie nowy zaworek odmy nr 6, sprawdz dobrze szczelnosc, kolanko ( uwaga moze polamac sie w rekach przy demontazu) wychodzace z podstawy filtra i sprawdz czy w niej samej nie ma syfu po kastracie :kwasny:

Dzięki, przeczytałem cały wątek o wywalaniu oleju z odmy i tam jest trochę wskazówek co zrobić - ale jeżeli miałby ktoś coś do dodania to proszę o sugestie.

Póki co muszę zmienić :

N 90467301 o-ring; 34,2X3

06A103213F kolanko odmy

06A103247 trójnik zaworu

035103245G zawór odmy

058133785B kolanko odkurzacza

a co jeszcze to się okaże.

Muszę zrobić rozrząd, więc wymienię termostat bo ponoć wali błędami ustawienia, wyczyszczę misę i odpowietrzenie skrzyni korbowej - ciekawe co jeszcze :whistling: