Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] A4 B6 1.8 T, czarny froncik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Vagami jeżdżę od samego początku, były 3 polo (6n, 6n2, 9n3), altea, jest i b6.

Egzemplarz poszukiwany dość długo. Nie oglądałem nawet ulepów sprowadzonych do PL i wystawianych na allegro/olx z uwagi na nienajlepsze doświadczenia z przeszłości.

Auto upolowane w DE, wczoraj w nocy przyjechałem nim do domu.

A4 Avant 1.8T

Silnik BFB 163ps

Rocznik 2003

Przebieg 203 tyś. km potwierdzony książką i stosem faktur z serwisów.

Wyposażenie : szału nie ma, jeszcze nie zdążyłem rozkodować vinu, ale jest m.in klima dwustrefowa, tempomat, mała navi, kolorowy fis itp.

Zestaw na lato : MAM 11 8x18, guma 225/40/18 Sava IntensA UHP DOT 2014

Zestaw na zimę : ori alufelgi Audi 16 z gumą 205/55/16

Najbardziej mnie cieszy ori lakier i jego stan, właściwie zero wgniot i otarć, moim hobby jest detailing więc tu spokojnie po jednym przejeździe będzie lustro :naughty:

Trzy foty strzelone na szybko po przyjeździe i pierwszym myciu

52f2d31d.jpg

b6b96469.jpg

6438b293.jpg

Edytowane przez tazman

Opublikowano

Ładne to to :). Tylko ten hak trochę straszy :decayed:.

Opublikowano
  • Autor

hak to będzie pierwsza rzecz której się pozbędę :wink:

Edytowane przez tazman

Opublikowano

Ja myślę :decayed:. Fajne felgi, tylko ten "kozi" zawias psuje efekt :P. Domniemam, że masz tam 1BA?

Opublikowano

Na feldze 18" i tak wysoko ??? Dlaczego?? Koniecznie w dół.

Opublikowano

Troszke kozka, ogolnie fajna :wink:

Opublikowano
  • Autor

Panowie, auto mam trochę ponad 24h :D wszystko w swoim czasie

choć przyznam, że w realu dużej kozy nie ma, pamiętam jak miałem gofra mk4 to na 17 i gumie 205/50 była zdecydowanie większa na ori zawiasie

X18XET jak sprawdzę dam znać :)

Opublikowano

Gleba! Mocno w dół! :a4fan::a4fan:

Opublikowano

Audi bez quattro jest jak żołnierz bez karabinu :grin:

ale nic nie bój, można dołożyć i zacznij od tego, a nie jak większość kółka, pierdzidełka i świecidełka, a niewielu q dodaje :D

Opublikowano

Audi bez quattro jest jak żołnierz bez karabinu :grin:

ale nic nie bój, można dołożyć i zacznij od tego, a nie jak większość kółka, pierdzidełka i świecidełka, a niewielu q dodaje :D

Jaki jest koszt +/- dołożenia Q?

Opublikowano
  • Autor

prosiłbym nie śmiecić w temacie ;)

wracając do kwestii Q i sporej gleby to niestety muszę rozczarować większość z was, ale tego tu nie bedzie..

miałem juz auto dośc nisko posadzone i jeden raz wystarczy, to będzie słuzyć do codziennej jazdy, poza tym mam tak stromy zjazd do parkingu podziemnego, że nawet przy -50mm byłby problem z wjazdem ( sąsiad w e90 na mpakietowym zawiasie męczy się niesamowicie)

Q odpada z prostej przyczyny, jest to finansowo nieopłacalne

ja własnie się skupię jak napisał azure na kółkach, pierdzidełkach i świecidełkach :) priorytetem jest utrzymanie idealnego stanu zarówno w kwestii technicznej jak i lakierniczej i doposażenie auta maksymalnie w fabryczne gadżety, z czasem tez wpadną jakieś springi -30mm

Opublikowano

prosiłbym nie śmiecić w temacie ;)

wracając do kwestii Q i sporej gleby to niestety muszę rozczarować większość z was, ale tego tu nie bedzie..

miałem juz auto dośc nisko posadzone i jeden raz wystarczy, to będzie słuzyć do codziennej jazdy, poza tym mam tak stromy zjazd do parkingu podziemnego, że nawet przy -50mm byłby problem z wjazdem ( sąsiad w e90 na mpakietowym zawiasie męczy się niesamowicie)

Q odpada z prostej przyczyny, jest to finansowo nieopłacalne

ja własnie się skupię jak napisał azure na kółkach, pierdzidełkach i świecidełkach :) priorytetem jest utrzymanie idealnego stanu zarówno w kwestii technicznej jak i lakierniczej i doposażenie auta maksymalnie w fabryczne gadżety, z czasem tez wpadną jakieś springi -30mm

Jak słusznie zauważyłeś, spora gleba, to utrapienie. -30mm wystarczy :decayed:. Co do Q, to kwestia priorytetów. Na suchym asfalcie nie ma wielkiej różnicy, ale jak tylko spadnie trochę deszczu (albo śniegu), różnica robi się zdecydowanie odczuwalna. No ale wiadomo - spalanie trochę większe :decayed:. Ja tam jestem zadowolony z mojego Q ;)

A jakiś "podtlenek" eLPiGi będziesz tam wkładał? :D

Edytowane przez X18XET

Opublikowano
  • Autor

wiadomo, Q to kwintesencja Audi, ale w budżecie którym dysponowałem znalezienie sensownego egzeplarza było raczej niewykonalnym zadaniem

podtlenku LPG narazie nie biorę pod uwagę, jak wracałem to na trasie 550 km z tempomatem głównie ustawiony na 120 km/h fis pokazał średnie 7,1

w mieście po dwóch dniach jazdy to wynik pomiędzy 10,6-10,9

zobaczymy ile w tym prawdy jak go dotankuję do pełna, przejadę 100 km i znowu zatankuję

Edytowane przez tazman

Opublikowano

jak wracałem to na trasie 550 km z tempomatem głównie ustawiony na 120 km/h fis pokazał średnie 7,1

zobaczymy ile w tym prawdy jak go dotankuję do pełna, przejadę 100 km i znowu zatankuję

spalanie jest ok.mam bardzo podobne :wink:

na początek micha w dół i wyczyść smok pompy oleju

ładny kolor :thumbup1: czy to LY7Q Atlasgrau?

Edytowane przez Rabbi

Opublikowano

wiadomo, Q to kwintesencja Audi, ale w budżecie którym dysponowałem znalezienie sensownego egzeplarza było raczej niewykonalnym zadaniem

podtlenku LPG narazie nie biorę pod uwagę, jak wracałem to na trasie 550 km z tempomatem głównie ustawiony na 120 km/h fis pokazał średnie 7,1

W sumie zawsze można dołożyć Q. Lepiej kupić dobre FWD, niż zajeżdżone Q :).

Co do wskazań FIS-a, to zwykle jest trochę zbyt optymistyczny, aczkolwiek moje Q żłopie >12L Pb98, ale ja jeżdżę po najbardziej zakorkowanym mieście w PL :decayed:.

Także <11L u Ciebie to chyba w miarę normalne spalanie.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, jeszcze prośba do was, szprecha ktoś po niemiecku na forum ?

Poczytałem trochę o wadach w 1.8 T i większość każe prewencyjnie wyczyścić smok i miskę

U mnie na jednej z ostatnich faktur coś z olejem w tej kwestii był robione, nie wiem czy tylko moje domysły są prawidłowe.

Wrzucam jej skan, będe wdzięczny za pomoc

faktura-2_wwwnaaq.jpg

ps. Rabbi z kolorem trafiłeś :wink:

----------------

edit 18.05.

no i pierwsze niechciane mody za mną ;)

- wymienione łożysko z piastą w lewym przednim kole, oczywiście nie odbyło się bez rozpinania zawieszenia, na szczęście śruba łącząca górne wahacze poddała się bez większej walki i cała operacja przebiegła dość sprawnie

- auto na wolnych obrotach potrafiło czasami z książkowych 760 tyś. podnieść je szczególnie po rozgrzaniu do nawet 1,2 tyś. Lektura forum i padło na zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej.

trochę zabawy z demontażem fabrycznej opaski i zaworek wymieniony, diagnoza trafna :)

aa537b32.jpg

6ae8f454.jpg

d3004269.jpg

na koniec autko dostało małe spa

audik.jpg

Edytowane przez tazman

Opublikowano

A hak dalej straszy :decayed:.

Opublikowano

fajna furka i fajny kolorek :) Dokładki w kolor rób ;D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

mod roku dokonany :decayed:
pozbyłem się haka

tydwa.jpg

do tego halo dostało żółtą folię a znaczek plastidipa

audi3.jpg

no i ogarnięta komora

komoraqkq.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mod roku dokonany :decayed:

pozbyłem się haka

:oklasky: Powiedziałbym nawet, że mod stulecia :decayed:.

Widzę, że ładnie wypucowana ta Twoja "szara eminencja" :D .