Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zmiana zawieszenia z 1BV na 1BE lub bardziej komforowe A4 BEX S4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam BEXa 1.8T 190KM AVANT (bez Q) zawieszenie 1BV ( przód : 0JF , tył : 0YJ ) ...

oznaczenie tłumienia amortyzatorów przód i tył po 7M ...

oznaczenia sprężyn przód : ( niebieskie , zielone , zielone KLASA WAGOWA 6 )

oznaczenie sprężyn tył : ( niebieski , różowy , różowy KLASA WAGOWA 9 )

i jeszcze podam nacisk osi 1-1065kg , 2-1075kg .

Podobno to zawiecha z S4 B6 ale mniejsza z tym bo twarda jak cholera.

MUSZE TO ZMIENIC JAK NAJSZYBCIEJ NA BARDZIEJ KOMFORTOWE BO JUŻ MAM DOSYSĆ JAZDY I SZKODA MI SAMOCHODU...Z TYM ŻEBY AUTO NIE POSZŁO WIĘCEJ NIZ 1CM W GÓRE...

Jedna osoba mi proponowała zakupić amory z 1BE z tłymieniem 3M a sprężyny zostawić lub sprężyny zakupić EIBACH PRO KIT -30mm... ZALEŻY MI PRZEDE WSZYSTKIM NA DOBRYM KOMFORCIE JAK TO MA MIEJSCE W 1BA LUB EW.1BE.. Emotikon winkHELP !

CO WY MI POLECICIE ABYM ZMIENIŁ JAK I NA JAKIE OZNACZENIA DOKŁADNIE .

Opublikowano

ETKA pokazuje, że te dwa zawiasy (1BE i 1BV) różnią się jedynie amorami oraz dwoma tulejami gumowo-metalowymi w górnych wahaczach (na przedniej osi) - sprężyny z przodu jak i z tyłu a także oba stablizatory są dokładnie te same.

Może inny komplet opon polepszyłby Ci komfort? :mysli:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

ETKA pokazuje, że te dwa zawiasy (1BE i 1BV) różnią się jedynie amorami oraz dwoma tulejami gumowo-metalowymi w górnych wahaczach (na przedniej osi) - sprężyny z przodu jak i z tyłu a także oba stablizatory są dokładnie te same.

Może inny komplet opon polepszyłby Ci komfort? :mysli:

Więc jakie powinienem mieć kolorystycznie amortyzatory jeśli bym miało oryginalnie wersję 1BE ?

Na 16' również jest twardo aż za twardo. Kolega na 1BE i 18' jeździ się o wiele bardziej komfortowo niż u mnie na 1BV.

Opublikowano

Czerwone :)

Opublikowano
  • Autor

Sorki chodziło mi o oznaczenie kolorystyczne kropek SPRĘŻYN :)

Opublikowano

Przyjacielu miły kkamil bym był bardzo wdzięczny jakbyś mógł zrobić zdjęcie z wysokością tyłu jak stoi Twój Avancik ze sprężynami takimi jak ty masz .Mam ten sam zawias ja Twój lecz z oznaczeniem o jedną klase wagowa niżej czyli 8 jedna kropka różowa i jedna niebieska lecz mam chyba już wypracowane sprężyny i gdy jedna osoba usiądzie z tyłu koła zaczynają się chować w nadkola. Mam zamiar właśnie zmienić na sprężyny z klasy wagowej właśnie jak u Ciebie i zastanawiam się jak się "uniesie" do góry?

Pozdr

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

sprzedam całe zawieszenie wraz ze sprężynami jak ktoś chce..

1.jpg

1BV !

1.jpg

Opublikowano

1.jpg

1BV !

1.jpg

Witam,

Czy kolega zmienił do zawieszenie z BV na inne bardziej komfortowe?

Możesz podać szczegóły?

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie :) narazie zamówiłem sobie amortyzatory przód i tył z 1BE. Sam jestem ciekawy jak to będzie, Mam nadzieje że po mojej myśli czyli dużo bardziej wygodniej/komfortowo :grin:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

I jak, wymieniłeś amory? U siebie posiadam amortyzatory 1BV z tłumieniem 7M, ostatnio wsadziłem sprężyny PRO KIT. W trasie jedzie się świetnie.

Jednak w mieście idzie dostać czasami nerwicy, zdecydowanie jest za twardo, a wiadomo, jakie są ulice.

Ciekawi mnie teraz, czy odczułeś różnicę po wymianie amorów na 1BE?

Edytowane przez m1chal_p

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

I jak, wymieniłeś amory? U siebie posiadam amortyzatory 1BV z tłumieniem 3M, ostatnio wsadziłem sprężyny PRO KIT. W trasie jedzie się świetnie.

Jednak w mieście idzie dostać czasami nerwicy, zdecydowanie jest za twardo, a wiadomo, jakie są ulice.

Ciekawi mnie teraz, czy odczułeś różnicę po wymianie amorów na 1BE?

Jakaś róźnica jest :) Nie jakas kolosalna ale ładnie tłumi a raczej buja na nierównościach.
Opublikowano

Pytanie, czy odczułeś poprawę komfortu?

Opublikowano
  • Autor

Pytanie, czy odczułeś poprawę komfortu?

Tak.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Zamierzam zrobić tą samą operację - z 1BV na 1BE. Jakie amortyzatory założyłeś? Jesteś zadowolony?

Edytowane przez jimmi_86

Opublikowano

Ja również robiłem zmianę, ale 1BV na 1BA (Sachs 558 301 009)

Po wymianie lekko przód poszedł w górę (jakieś 0.5 - 1 cm) więc z przodu wymieniłem dodatkowo sprężyny na Eibach Pro Kit a z tyłu pozostały sprężyny sline

Jestem mega zadowolony z zmiany. Nieporównywalnie lepszy komfort, a samochód siedzi tak samo wysoko jak na ori 1BV.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Również myślę nad zmianą zawieszenia 1BV na coś miększego ale tak żeby nie podnosić zbytnio auta. Wymyśliłem, że kupię zamiennik amorków 1BE + Pro Kit

Czy jeśli zakupię:

-amortyzatory

przód SACHS 558 297

tył SACHS 312 784

-sprężyny Eibach Pro Kit

to osiągnę założenia i będę zadowolony ze zmiany? Czy dobre oznaczenia amorków podałem? Czy podczas zmiany nie będzie mi czegoś brakować coś jeszcze trzeba dokupić? Czy ktoś już "szedł tą drogą" ? Pozdrawiam.

• 3 lata później...
Opublikowano

@kkamil.sline odkopię temat. Jakie amorki kupiłeś, nowe czy używki pod swoją klasę wagową?