Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Problem z uruchamianiem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z paleniem autka musi zachłeptac zeby zapalic zauwazyłem ze cofa mi sie paliwo do baku .pozniej jak go odpale słychac tak jakby pod tapicerka na przedniej szybie taki bulgot przechodzacego paliwa po przewodach.mam zapewne cos przytkane gdzie i czego szukac

Opublikowano

A czy po przekręceniu stacyjki czekasz aż pompa poda paliwo? czy od razu kręcisz rozrusznikiem ?

Opublikowano

nie oto chodzi ze czekam nie zapalam odrazu najpierw sam zapłon pozniej odpalam.tak jak i przy gaszeniu nie robie tego zaraz bezposrednio po zatrzymaniu

Opublikowano

jak go odpale słychac tak jakby pod tapicerka na przedniej szybie taki bulgot przechodzacego paliwa po przewodach.mam zapewne cos przytkane gdzie i czego szukac

Ten bulgot to raczej czynnik krążący w układzie klimatyzacji. Po zgaszeniu też powinnieneś to słyszeć.

Opublikowano

w poprzednim aucie /citroen we wnetrzu było słyszalne bulgotanie, to był napewno zapowietrzony przepływ cieczy chłodzącej silnik. Może i w tych samochodach tez tak jest i zapowietrzenie słychać gdzies w okolicach nagrzewnicy:). Ja powiem inaczej... czy jezdżę na klimie czy bez zawsze slyszę jakieś tam wodne szmery i czasami tylko bulgotanie, i czasem także mam problem z odpalaniem, musze chłeptać aż zaskoczy, ale to tylko czasem i tylko na ciepłym silniku. Na zimnym zawsze odpala. Czyli paliwo według mnie nie powinno sie cofać, bo na zimnym było by identycznie. Na chłopski rozum oznaczało by to nieszczelosc układu a to oznaczało by że paliwo ci gdzieś wycieka pod samochodem...ale to tylko takie spekulacje i napewno mogę sie mylić bo mechanikiem nie jestem.....tzn jestem ale nie praktykującym od lat

Opublikowano

zaworek zwrotny

Opublikowano

nex-gdzie szukac tego zaworka[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 09:58_________________________________________________wyciekow tez raczej nigdzie nie mam.Czy przyczyna tez moze byc zatkany odpowietrznik baku???bo jest zapchany i musze go oczyscic

Opublikowano

kowal161 wpisz w :szukaj: zaworek zwrotny i pogrzeb, a znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 10:11_________________________________________________i zmien sobie opis auta z RWD na FWD

Opublikowano

A czy po przekręceniu stacyjki czekasz aż pompa poda paliwo? czy od razu kręcisz rozrusznikiem ?

Sorry ale pierdzielisz głupoty :decayed:

W AEB pompa jest uruchamiana dopiero kiedy kręci rozrusznik.

Więc można całą wieczność czekać, aż rozładuje się akumulator od kontrolki na liczniku. :gwizdanie:

Opublikowano

co oznacza AEB?

kod silnika.

Jak sciagniesz pokrywe silnika to tam znajdziesz na bialej naklejce czarnym drukiem

Opublikowano

Sorry ale pierdzielisz głupoty :decayed:

W AEB pompa jest uruchamiana dopiero kiedy kręci rozrusznik.

Więc można całą wieczność czekać, aż rozładuje się akumulator od kontrolki na liczniku. :gwizdanie:

masz racje, mozna to latwo sprawdzic, masz malo paliwa, przekrecasz stacyjke jest cisza, dopiero jak odpalisz to pompe slychac jak zasysa z dna :)

Opublikowano

A potem zmieniasz pompę, bo zassie powietrza i powie: Pa! Pa!

Typowy objaw źle pojmowanej oszczędności użytkownika LPG - jazda na oparach Pb... :disgust:

Opublikowano

witam czy mozecie mi powiedziec gdzie szukac tego zaworka ??i czy dałbym rade sam go naprawic???czy moze sie go wymienia bo nie ma co tam naprawiac???

Opublikowano

Zawor zwrotny jest zaraz przy pompie i nie da sie wymienic tylko tego zaworu ( trzeba cala pompe ) dlatego lepiej wstawic inny bardzo blisko pompy ;) ( koszt 20 PLN + troszke zabawy )