Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie olej spod uszczelek śrub pokrywy cylindrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jak w temacie sączy się olej spod tych gumowych uszczelek. W załączeniu foto:

IMG_5357.jpg

IMG_5358.jpg

Moje pytanie brzmi jak wymienić te uszczelki? Odkręciłem tą najkrętkę 10, pod nią znajduje się taka metalowa pokrywka i pod nią następna śruba 10. Zacząłem ją wykręcać ale nie wiem czy coś nie spsuję :grin: i się zatrzymałem. Te uszczelki to wydają się być nie związane z tą śrubą wię nie wiem czy trzeba je wykręcać i uszczelkę tylko wyciągnąć. Proszę o jakąś podpowiedź. Dodam że to 1.9 TDI silnik AHU. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez fireman tom

Opublikowano

Kolego ściągasz plastikowy kapturek, odkręcasz nakrętkę, zdejmujesz tą metalową pokrywkę i gumkę pod nią.(ze wszystkimi trzema robisz tak samo).

Następnie ściągasz węże z zaworu odmy i dźwigasz do góry całą pokrywę zaworów. Po nią masz jeszcze 3 okrągłe gumowe uszczelki no i oczywiście uszczelkę główną.

Radzę wymienić komplet, wtedy na długo będziesz miał spokój.

Najlepiej uszczelki kupić w komplecie.

Opublikowano

radze zlozyc na mase uszczelniajaca lub silikon, bo spod kaptórków zaraz znowu bedzie leciec co jest praktycznie norma. i pamietaj zeby zbyt mocno nie dokrecac. bo z tymi uszczelkami jest tak ze jak dociagniesz za mocno to sie zagniataja rozszczelniaja. musza byc dokrecone konkretnym momentem.

Opublikowano

Nie jest żadną normą, jak dobrze odtłuścisz powierzchnie i nie za mocno dociśniesz to będzie na długo spokój.

Przeważnie po jakimś czasami cieknie tym którzy niezbyt dobrze się do tego przyłożyli.

I kupili najtańsze oringi pod dekiel.

Edytowane przez pinciol77

Opublikowano
  • Autor

Ok. A czy przy wymianie tych oringów trzeba też zmieniać uszczelkę pod pokrywą?? Chyba że nie musze jej wcale zdejmować?

Opublikowano

Koledzy Ci napisali że dobrze wymienić od razu także pod pokrywą i mieć spokój na długi czas

Opublikowano

Za jakieś 60zł jest komplet z erlinga który zawiera uszczelkę oraz wszystkie kapturki.

Z przykręceniem pokrywy trzeba uważać żeby jej nie pogiąć i nie przeciąć/przyszczypnąć uszczelki.

Dlatego do tego najlepiej użyć klucza dynanometrycznego i wszystkie śruby przykręcić z siłą 10Nm zaczynając od środkowej.

Wysłane z mojego GT-I9100

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

pinciol77 chodziło mi ze jest norma w takim sensie ze zwykle nikt sie do tego nie przykłada i mechanicy raczej nawala silikonu, dlatego prawie kazde 1.9tdi cieknie stamtad. tym bardziej ze te kapturki maja tendencje do twardnienia. Nie cieknie tylko wtedy jak zrobisz to sobie samemu i dokładnie tak jak napisał Hezen.

Opublikowano

Czesto cieknie po wymianie uszczelek bo pokrywa przewaznie jest odksztalcona. W ASO sprzedaja tylko pokrywe z uszczelkami podobno, koszt okolo 500zl.