sylop Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Audi A4 1.9 tdi B7 BRB Witam Mam takie pytanie podczas przeglądu , Pan sprawdzający samochód podczas badania na nie dokońca rozgranym silniku zrobił kilka razy mocno przygazował do 4000 obr/min mam takie pytanie jak to może mieć negatywny wpływ na silnik zauważyłem że delikatnie przybyło mi oleju Pozdrawiam
hak64 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Przegazówka do 4000 obrotów to nie tragedia, co innego gdyby to było na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu. Fakt, ze przybyło oleju raczej nie jest związany z tym zdarzeniem, a najprawdopodobniej ktoś go nalał za dużo, lub też - co gorsze- uszkodzeniu uległa uszczelka pod głowicą. Należy sprawdzić, czy do oleju dostaje się płyn chłodniczy, czy też paliwo z lejących wtrysków.
sylop Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2015 I w tym problem samochód przejechał może z 300 m potem około 10 min na kontroli i na koniec to katowanie , ogólnie źle to wyglądało jak bym wiedział że takie coś będzie robił ten pan to zapewne bym przejechał się nim aby osiągnął optymalną temp. , pierwszy raz spotykam się z takim postępowaniem , a oleju nikt nie dolewał wiem jaki miał poziom bo sprawdzam w miarę regularnie poziomy płynów .
hak64 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 około 10 min na kontroli To powinno wystarczyć, by dostatecznie rozgrzać silnik. Diagnosta prawdopodobnie zauważył, że silnik jeszcze nie osiągnął właściwej temperatury i postanowił go trochę rozgrzać. Badania składu spalin robi się wszak na rozgrzanym silniku, inaczej wyniki będą zawyżone i auto nie zaliczy badań (normy emisji).
sylop Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2015 Tak do końca nie jestem pewien bo widział że jest silnik nie rozgrzany a badał emisje spalin , to mu wynik nie wychodził mówił że mam wyrąbany na pewno katalizator bo wynik przekracza 3-krotnie potem po tym katowaniu .....te 4000 to podałem w przybliżeniu do końca nie widziałem ile tam miał ale ryczał silnik że głowa mała nagle zakłada (dodatkowo mówi ... dziwne te wyniki nic nie dymi ...a przekroczona norma ) i wynik spoko
Awra Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Nic mu się tak jednorazowo nie stało, nie ma obaw.
bobikos Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Jeśli rzeczywiście przybywa oleju to zainteresuj się uszczelnieniami wtryskiwaczy. Bardzo rzadko zdarza się że w dieslu badają emisję spalin Edytowane 18 Czerwca 2015 przez bobikos
Rekomendowane odpowiedzi