Pavetti Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie, nie jestem motocyklistą, i zawsze dla mnie te nalepki "Patrz w lusterka...", to kpina ale... Dla wielu z nas zaczyna się powoli sezon. Pogoda od kilku dni zaczęła się poprawiać, dlatego wrzucam ten film. Ku przestrodze. Nawet kiedy nie do końca coś jest z naszej winy, to mimo wszystko pewnie wszyscy nie chcieliby mieć życia lub zdrowia na swoim koncie. Bądźcie czujni, szerokości i przyczepności koledzy!
Fido Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie, nie jestem motocyklistą..................Dla wielu z nas zaczyna się powoli sezon. Jeśli nie jesteś to czemu piszesz "wielu z nas " ??? Chyba powinno być "Was". Po drugie sezon motocyklowy tego roku zaczął się już dawno dawno temu. Pobudka kolego. Pogoda od kilku dni zaczęła się poprawiać Nie możliwe, to wcześniej nie pozwalała na jazdę na 2 kółkach ???
Pavetti Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nas, czyli ludzi stąd, zaczyna się sezon wakacyjny. To, że w maju zaczął się sezon, nie znaczy, że więcej ich jeździło niż teraz, kiedy pojawiło się słońce. W moich okolicach jest to zauważalne, a że sporo ludu z różnych stron Polski będzie jechać nad morze, góry, jeziora (także stąd jak mniemam), to lepiej aby aura urlopu nie przytłumiła zdrowego rozsądku za kółkiem.
Fido Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Przestrzegasz kierowców aut przed motocyklistami czy motocyklistów przed kierowcami aut ??? Chyba to pierwsze, zgadłem ???
marekg Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Fido, czasem jesteś gorszy jak wrzód na d*pie... Kierowców samochodów nie trzeba przestrzegać przed motocyklistami i wcale taki wniosek nie wypływa z wypowiedzi kolegi. Natomiast należy uczulać kierowców na fakt, że motocykliści w sezonie letnim na drodze się pojawiają. I trzeba na nich uważać nie ze wzglęgu, że są niebezpieczni czy stanowią dla kogoś zagrożenie. Problem jest w tym, że w Polsce z różnych powodów tracycji masowego korzystania z motocykli nie ma tak i prawie każdy motocykl na drodze jest niespodzianką. Mało kto spodizewa się jednośladu w lusterku prawym albo lewym, to jest zupełnie normalne. I dlatego właśnie należy zwiększyć czujność i do motocykli po prostu się przywyczaić. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez marekg
Fido Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Fido, czasem jesteś gorszy jak wrzód na d*pie... Cóż poradzić, taki czasami jestem Natomiast należy uczulać kierowców na fakt, że motocykliści w sezonie letnim na drodze się pojawiają. Nie tylko oni i nie tylko sezon letni. W PL jest bum na jednoślady, jest ich coraz więcej ale nie wszyscy zdążyli to zauważyć. Czy to 2 czy 4 koła to zawsze debil się znajdzie. Ale czytając statystyki wypadków motocyklowych to większość z nich spowodowali kierowcy 4 kółek. Nie zrozum mnie źle, nie jestem stronniczy. Mam auto jak i motocykl.
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Mieszkam na wiosce - przy długiej prostej. W sezonie jeździ tędy mnóstwo motorów w drodze na Solinę. Ograniczenie 50 km/h. 90 % motorów sypie dobrze ponad 100. Zwłaszcza ścigacze. Mój Kumpel był świadkiem kiedy w innej miejscowości motor wbił się w auto. Pasażer z jednośladu jeździ na wózku a Kierowca poleciał do góry i odbił się od tablicy z nazwami miejscowości. Nie przeżył. Kolega zakrywał Jego mózg własną kurtką. Policja stwierdziła że motor jechał ponad 150 km/h. Kiedy widzę za sobą motocykl - celowo zjeżdżam do prawej strony jezdni żeby szybko mnie wyprzedził i mrugam kierunkiem - Chłopaki najczęściej podnoszą mi prawą łapkę ale sam nie zaryzykuję jazdy na motorku.
Fido Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) motorów Jak już to motocykle,motocykli,ect. A gdzie dokładnie mieszkasz ? Może we wakacje zwolnię i odwiedzę. Kiedy widzę za sobą motocykl - celowo zjeżdżam do prawej strony jezdni żeby szybko mnie wyprzedził i mrugam kierunkiem Brawo. Masz u mnie browara. Prawidłowe zachowanie, fajnie gdyby każdy tak reagował. Jadąc w Niemczech traktorkiem 27.5 km/h także trzymam się prawej linii by innym nie tamować ruchu. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Fido
Kazik123 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Przestrzegasz kierowców aut przed motocyklistami czy motocyklistów przed kierowcami aut ??? Chyba to pierwsze, zgadłem ??? ja bym ostrzegał motocyklistów przed kierowcami 4 lub więcej kółek osobiście jeździłem na dwóch kółkach ale przeszło mi z powodu innych osób na drodze starsza części naszego społeczeństwa nie zwraca uwagi na motocyklistów - tyle mam do powiedzenia w tym temacie
marekg Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Ja nie zjeżdżam odruchowo na prawo... Dlaczego? Bo we Włoszech to jak puszczę puszczę jednego z lewej to znokautuje tego co mnie brał z prawej:) strasznie głupie uczucie jak nie z lewej to z prawej nawet nie wiesz gdzie co i jak... Edytowane 26 Czerwca 2015 przez marekg
Pavetti Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 Po prostu panowie jeździmy z głową- taka puenta powinna być tego tematu, ponieważ jak widać na filmie nie ważne czy masz dwa, czy cztery koła, a konsekwencje są obustronne. Motocykliści to nie święte krowy, kierowcy też. W wakacje wszyscy znowu będą się spieszyć aby jak najszybciej wyjechać/dojechać na urlop, a wystarczy zdrowy rozsądek. Wytapatane
lapek85 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 druga sprawa jak ci motocykliści są poubierani większość na tym filmie jeździ w codziennych ciuchach, czasem bez kasku, lub z niezapiętym kaskiem sami się proszą o większe obrażenia
Rekomendowane odpowiedzi