Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana dwumasy na jednomas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wymianiał ktoś może dwumase na jednomas w AUDI A4 1.9 AWX ???

szykuje sie umnie wymiana w niedługim czasie i chciałbym wrzucić jednomas i mieć spokuj ale czy warto ?

czy niebendzie drgań jakiś dziwnych dzwięków i czy niebendzie sie ślizgałoi bo zamierzam wymienić turbinke i wycisnąć około 180 km..

prosze o wszelkie wskazuwki bardziej doświadczonych.

Opublikowano

Wedlug mnie slaba opcja

Lepiej wsadzic nowy dwumas ze sprzeglem i miec spokoj na dlugie lata

Sprzeglo ori wytrzyma taka moc bez problemu

koszt 1400-1600zl to nie jest duzo

Opublikowano

Z jednomasem ten silnik chodzi poprostu brzydko.

Opublikowano

Rozmawiałem z chłopakiem z BizonGarage i mają jednomasy które podobno sprawdzają się nawet w 6biegowej skrzyni.
Podobno jeżdżą auta na ich sprzęgłach i każdy zadowolony, próbowałem zgłębić temat, ale internety coś słabo wyszukują :kwasny: Gdybym dowiedział się miesiąc wcześniej to pewnie bym wsadzał zamiast dwumasy i miał święty spokój.
W golfie IV jednomas sprawdza się dużo lepiej niż wcześniejsza dwumasa.

Opublikowano

Jeden lubi czekolade drugi jak mu nogi śmierdzą..... Jeździłem Passatem na jednomasie, kierownik był zadowolony a ja czułem na fotelu pasazera drgania i byłem zdziwiony ze tyle wpakował w auto a chodzi jak mój stary 1Z.

Opublikowano
  • Autor

to chyba zostane przy dwumasie skoro mówicie że wytrzyma troszke wiecej kucy :) bo wsumie oto mi najbardziej chodziło

dzięki wielkie

Opublikowano

Na sam program spokojnie wystarczy i wytrzyma grubo ponad 100tys. Jeśli chcesz więcej chłopaki wsadzają sprzęgło z AVF które jest delikatnie większe bo avf ma coś ok 20NM więcej.

Opublikowano

Sprzęgło z serii avfa wytrzymuje max 420nm.

Opublikowano

zapomniałeś dodać ze 420NM idzie w parze z 200KM

Opublikowano

Jak obije tarcze kevlarem to i nawet więcej przeniesie.

Opublikowano

Ja mam jedno-mas w avf i jest lipa.na początku miałem tarcze od 1.9 na kewlar i nie-dało sie jeździć teraz mam tarcze od 2.5 z tłumikiem drgań i jest lepiej. Ale i tak nie polecam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Robię właśnie sprzęgło do swojego awx sztywne koło tarczą 240mm jak wrzuce to napiszę jak to jeździ wcześniej miałem sztywne koło w . Od g60 i rozniccy nie było pedal sprzęgła chodził tylko lżej a co do tarczy musi mieć sprężyny tłumik drgań to podstawa .

Opublikowano

Przerabiałem jednomase 5 lat temu z valeo. Miała być właśnie do modelu AWX 130 i po włożeniu masakra. Chciałem ją oddać bo nie dało się jeździć. A tu lipa. Powiedzieli że sprzęgło zostało uszkodzone przy montażu a sam osobiście je wkładałem i nie uznali reklamacji. Koszt 1400 zł. Odsprzedałem je koledze który ma je do dziś w Passacie tylko ze słabszy sinik i u niego gitara, jeździ do dziś. Ja osobiście nie polecam, kupiłem dwumase z Luka i jeżdze do dziś. Też ją montowałem :D Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

ja miałem w BKC ori zestaw od G60 (falki ASO), kultura pracy spoko, komfort ok problem tylko ze zmianą biegów... przy bardziej agresywnym stylu trudno było wbić bieg, często z chrobotaniem. Cała operacja wyszła mnie tyle co nowy 2mas

Opublikowano

Z tego co rozmawiałem z BizonGarage tarcza sprzęgła musi mieć odpowiednio mocne sprężyny. Podobno sprawdza się nawet w 6 biegowej skrzynce.

Opublikowano

Tylko powiedz jaki to ma sens ???? Kolo dwumasowe wytrzymuje 250-300 tys przy orginalnej mocy wiec powiedz po co poprawiac cos co jest dobre.

Opublikowano

A ile prawdy jest w tym że jednomas zabija b.szybko skrzynie 6stki?

Opublikowano

Pomysl na wsadzenie zwyklego kola zamiast dwumasowego wymyslili tunerzy i robili to w mocno modzonych autach aby sprzeglo potrafilo przeniesc duza moc bez wzgledu na komfort. Niestety nasz oszczedny narod podlapal temat i powstaja takie glupie pomysly oszczedmosci bo wiekszosci chodzi o to zeby auto sie tanio toczylo do przodu i bylo mlodsze od auta sasiada.

Opublikowano

Mamy golfa zrobionego na jednomasie 90KM na ok 160KM. Jednomas zrobił już grubo ponad 50tysi i zrobi jeszcze dużo więcej niż dwumasa.
Ostatnio robiliśmy z bratem passata B6 i jednomasa sprawdza się bardzo dobrze.

Tylko powiedz jaki to ma sens ???? Kolo dwumasowe wytrzymuje 250-300 tys przy orginalnej mocy wiec powiedz po co poprawiac cos co jest dobre.

A kto pisze o fabrycznej mocy ?

Dwumasa wytrzymuje 250/300tysi ??? Chyba fabryczna i to jak ktoś od nowości jeździł traktując delikatnie auto, chociaż w innych markach dwumasa padała już po 80tys.

Tu masz przykład w jakim stanie zdarzają się nowe:

Edytowane przez MAT1000

Opublikowano

Z tego co rozmawiałem z BizonGarage tarcza sprzęgła musi mieć odpowiednio mocne sprężyny.
no to raczej nie bardzo, ja maiłem do wybory jeszcze VR6 które było mocniejsze i ludzie bardzo na to narzekali.

Tu masz przykład w jakim stanie zdarzają się nowe:
jak z chłopakami gadałem to mi odradzili 1mas, mówili że ludzie wracają, że skrzynie padają.