Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AKN 2.5 tdi] świeżo po zakupie - na co zwrócić uwagę od zaraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tydzień temu kupiłem autko z silnikiem AKN, ponieważ wcześniej nie miałem styczności z tym silnikiem (pomijam złe opinie) to też dlatego proszę o porady wskazówki na co od razu zwrócić uwagę by zapobiec niepotrzebnym uszkodzeniom, chcę zareagować natychmiast by bezproblemowo cieszyć się nim dłuższy czas (uparty jestem więc szybko rozstawać się z tym autem nie mam zamiaru).

Na chwilę obecną mam do wymiany olej(poprzednik lał 10w40 castrola) i wszystkie filtry. Umówiony jestem na rozrząd bo pewności żadnej nie mam - dalszy znajomy od którego kupiłem ten samochód zapewnia że jeszcze wiele km przede mną ale ponieważ nie potrafić podać żadnego szczegółu za wymianę się biorę. Silnik ma zrobioną pompę i turbo (w niemieckim warsztacie - rachunków nie mam jedynie słowa) dlatego tam gdyż samochód pokonywał od siedmiu lat takie trasy. Obecnie na liczniku 369818km. Silnik pracuje równo, płynnie i nie kopci, b.dynamiczny, żadnych dziwnych dzwięków - jedynie melodia klekotu :) miły dla ucha świst turbiny. Spalanie nie wiem jakie winno być ale mi na mieście wychodzi 7.4 L/100km. Co zauważyłem na wstępie jedynie lekko przypocone wtryski. Planuje nim wyjechać za miesiąc nad morze i chcę się odpowiednio do tego przygotować. Proszę o wszelkie uwagi i porady (te drugie szczególnie :) ). Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Rozrząd , płyny , filtry, klima .. stan hebli do obadania i jedziesz :D

Przy okazji obadaj temat odprowadzania wody

Opublikowano

Kolego jak bedziesz wymieniał rozrząd to zainwestuj 250 zł w ASO i kup sobie ori Odme i mógłbys zerkną na wałki jak się trzymaja.

Opublikowano

wtryskiwacze sie poca pewnie gumki do wymiany i po klopocie.

poszukaj kogos ogarnietego niech zrobi Ci logi wszystko wyjdzie czarno na bialym

a co do spalania bez obrazy ale nie ma takiej mozliwosci aby 2,5 tdi palilo 7,4 l/100km po miescie!

w trasie ok ale miasto 11-13

Opublikowano

Co do spalania to musze się zgodzić :-) Nawet w manualnej skrzyni i bez quattro nie ma szans po mieście zejść poniżej 9 litrów....

Opublikowano

Dzięki za odzew.

Rozrząd , płyny , filtry, klima .. stan hebli do obadania i jedziesz :D

Przy okazji obadaj temat odprowadzania wody

Na wymianę rozrządu umówiony jestem na poniedziałek, płyny i filtry zrobię w tym samym czasie. Z klimą problem, test szczelności pozytywny niestety nie załącza się sprężarka - będziemy badać temat przy okazji rozrządu. Hamulce nie dawno zmieniane przez poprzedniego właściciela - czuć i widać gołym okiem.

Kolego jak bedziesz wymieniał rozrząd to zainwestuj 250 zł w ASO i kup sobie ori Odme i mógłbys zerkną na wałki jak się trzymaja.

Muszę zasięgnąć wiedzy na forum ale pokrótce zrozumiałem tyle że zatkana powoduje nadmierne ciśnienie oleju w silniku i kupę problemów z tym związanych więc z pewnością wymienie. Jednak czy tylko oryginalna wchodzi w grę? Do poniedziałku raczej nie ogarnę oryginalnego.

wtryskiwacze sie poca pewnie gumki do wymiany i po klopocie.

poszukaj kogos ogarnietego niech zrobi Ci logi wszystko wyjdzie czarno na bialym

a co do spalania bez obrazy ale nie ma takiej mozliwosci aby 2,5 tdi palilo 7,4 l/100km po miescie!

w trasie ok ale miasto 11-13

Pod komputer będzie podłączony w najbliższy poniedziałek. Gumki w takim razie wymienie.

W kwestii spalania nie wchodzę w żadne spory, każdy wie ile jego motor spala i niech tak zostanie.

Dzieki za pomoc.

Jeśli jeszcze coś komuś się ciśnie na myśl proszę o podpowiedzi.

Opublikowano

Zapewne kompresor zatarty albo bezpiecznik ewentualnie sterownik padł ... vag ci prawdę powie także działaj puki czas i bezawaryjność

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oczywiscie Odma nie musi byc z ASO Ori ale jesli ma wytrzymac 60 tys.km od rozrzadu do rozrzadu to skloniłbym sie ku ori.

Opublikowano

Co do spalania to musze się zgodzić :-) Nawet w manualnej skrzyni i bez quattro nie ma szans po mieście zejść poniżej 9 litrów...

Moja tez pali okolo 7,5 w miescie. ( AFB manual bez Q )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...