Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż osłony silnika i skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawiły się na forum posty dotyczące celowości zakładania takiej osłony, szczególnie że niektórzy pogubili swoje w śniegu (ja też :cry: )lub w innych przypadkach losowych.

Zakupiłem owe osłony w popularnym serwisie aukcyjnym :wink:

Nie pasują idealnie ale przy odrobinie chęci można sobie poradzić.

DOBRA RADA: PLANUJESZ ZAKUP? KUP Z ZESTAWEM ŚRUBEK A BęDZIE ŁATWIEJ :wink:

Zaczynamy!

Potrzebne rzeczy: śrubokręty, kilka wkrętów i podkładek, wiertarka i wiertło 6mm do centrowania otworów, płaskownik.

3.jpg

Pozostałość po starej osłonie

2.jpg

Przed montażem

1.jpg

Przykręcić osłonę silnika do przedniego pasa nadwozia. Na szczęście miałem ori wkręty

100_0047.jpg

Następnie po obu stronach do nadkola.

100_0050.jpg

Widok z drugiej strony

100_0051.jpg

Pierwsza osłona prawie gotowa

100_0048.jpg

Przygotować płaskownik do podtrzymania osłon na środku

100_0052.jpg

Przykręcić osłonę skrzyni do osłony silnika i płaskownika

100_0055.jpg

Przykręcić osłonę skrzyni z tyłu do podwozia, miejce montażu wynikło z otworów w osłonie

100_0056.jpg

100_0058.jpg

Dokręcić wkręty i cieszyć się z zakończenia pracy.

Efekt końcowy

100_0062.jpg

I teraz najważniejsze!!

Musisz wymienić olej to zrób to przed wykonaniem osłon :cool:

Na koniec sprawdzenie prześwitu

100_0060.jpg

Wszystko jest sztywne i nic nie klekocze

Przy okazji zamontowałem osłony termiczne tłumika bo w niektórych miejscach brakowało nakrętek

Opublikowano

Dobry instruktaż, ja w swoim aucie 3 razy podczas jazdy w trasie miałem "wachlowanie" osłony.

Za każdym razem "puszczał" ori wkręt. Technika mocowania osłon przez producenta to moim zdaniem nieporozumienie.

Po trzecim razie się zeźliłem i do mocowania osłon dałem sruby 6-tki.

Teraz ciągnik by nie wyrwał. Jedyny problem to gdy sam je zdejmuję i zakładam. Umorduję się wtedy niemiłosiernie.

Planuję przyspawać szpilki- wtedy tylko osłony do góry, nakrętki w ruch i zrobione. :biggrin:

Opublikowano

dziwne, ja u siebie mam najpierw zalozona oslone od skrzyni a potem pod silnikiem, ale i tak z tego co widze nie ma roznicy

Opublikowano

komplet oryginalnych kołków z uchwytami to

8D0 805 121 [8D0805121] x 6szt. [kołek zaciskowy]

8D0 805 960 [8D0805960] x 6szt. [nakrętka]

4A0 805 121A [4A0805121A] x 4 szt. [kolek zaciskowy]

4A0 805 163 [4A0805163] x 4 szt. [klips]

za taki zestaw w serwisie po rabacie dałem 96,62 zł :eek:

Opublikowano
ja u siebie mam najpierw zalozona oslone od skrzyni a potem pod silnikiem

Jeżeli masz ori to powinno tak być zamontowane

Te osłony za cholere nie chciały pasować odwrotnie :evil:

Opublikowano

ori to tylko pod skrzynia mi zostala :cry:

Opublikowano

Miałem taki zestaw ori i regularnie odkręcała mi się osłona skrzyni. Wkońcy zakręciłem na śrubę i ostatecznie osłona została gdzieś w zaspie a śruba nieruszona.

Opublikowano

Podpowiem że na listwie łączącej obie osłony można użyć elektrycznych opasek zaciskowych sprawdzają się świetnie koszt kilkudziesięciu czy kilkustet to grosze i zapewniam że osłony nie spadną.

W pozostałych miescach trzeba użyć przewidzianych elementów łączących - o ich cenach sie nie wypowiadam bo nie wiedomo czy się śmiać czy płakać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Słuchajcie no właśnie niedawno zuważyłem żę osłona od silnika w moim Audi już ledwo wisi na włosku więc zabrałem się do montowania od razu i mam pytanie!! :question:

Czy od przodu osłona wchodzi na zderzak czy pod zderzak to jest między zderzak a to do czego tam wkręca się te dziwne wkręty co jak rozumiem nazywają się ori :eek: ?

Opublikowano
Czy od przodu osłona wchodzi na zderzak czy pod zderzak to jest między zderzak

Osłona wchodzi pod zderzak czylimiedzy zderzak a nadwozie

Na zdjęciu zderzak przykręcony jest do nadwozia wkrętem ale to tylko po to żebym go nie zostawił na drodze w czasie cofania.

dziwne wkręty co jak rozumiem nazywają się ori?

Ori to skrót od oryginalny, często stosowany szczególnie jak się nie wie jak napisać oryginał czy originał :wink:

Opublikowano

Oczywiście pod zderzak - musi być opływowo ;) Tak samo na drugim mocowaniu pierwsza przychodzi od skrzyni a na nią od silnika.

Opublikowano

Ok. Już Rozumiem

Dzięki

Ja zrobiłem odwrotnie ale to z chęci przytrzymania zderzaka bo jak go ta osłona nie trzyma to on jakoś tak nie miło wygięty jest - pewnie na skutek przywalenia w jakiś zlodowaciały śnieg pozostawiony na ulicy przez naszych ukochanych drogowców. :frown:

Będę kombinował dalej

Pozdro

P.S. intruktarz zdjęciowy naprawdę profeska!! :a4fan:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Orientuje sie ktos jakie ma wymiary ten plaskownik?? okazuje sie ze w mojej a4 go nie ma ;) nie mam zamiaru kupowac w ASO.. wole sam zrobic, wiec bylbym wdzieczny gdyby ktos moze podal jakis wymiar :)

pozdrawiam

P.S. Opis REWELKA :)

Opublikowano

poszukaj po aukcjach na allegro, rozbitki na czesci

Opublikowano

w sumie o tym nie pomyslalem.. ;) thnx

Opublikowano

Powinno wystarczyć 80 cm, resztę obetniesz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja mam pytanie, po co te oslony, oczywiscie pomijam sprawe ewentualnej ochrony paskow i innych elementow mechanicznych przed blotem sola czy sniegiem. Czy sa jeszcze jakies inne korzysci? Podejrzewam ze poprawia to cyrkulacje powietrza pod podwoziem w czasie szybkiej jazdy, ale czy jest teszcze cos?

Opublikowano

golab24 chyba odpowiedziałeś sam na to pytanie :wink:

Opublikowano

A co z hałasem? rozumiem ze z punktu slyszenia kierowcy wytlumia to dzwieki dochodzace z poza samochodu, a co z dzwiekami od silnika, czy nie kumuluja sie odbijajac sie od oslony, czy ktos ma jakies doswiadczenia w tej sprawie, czy silnik glosniej slychac z oslona czy bez niej?

Opublikowano
a co z dzwiekami od silnika, czy nie kumuluja sie odbijajac sie od oslony

Osłona wygłusza, ale i tak to jest zauważalne tylk na zewnątrz i bardziej przy klekotach(diesel).

Jeszcze jedna sprawa wczoraj miałem okazję oglądać silnik w Astrze z tego samego rocznika co mój a tam nie ma osłon, ilość syfu w zakamarkach nieporównywalnie większa niż z osłoną