Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk uciekającego powietrza doładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie, słychać straszne ucieknie powietrza z doładowania. Nie mogę zlokalizowac skąd... sprawdziłem szczelność od przewodu turbo do przepustnicy i trzyma elegancko wraz z dv ką. Dźwięk słychać bardziej ze środka maski. Więc odpada nieszczelnośc turbo... proszę o pomysły :)

Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

logi kolego zrob to bedzie wiadomo czy wogle gdzies ucieka cisnienie kanal 115 i 118 i 2 i logujesz na 3 od 1500 tys obrotow az do odciecia i zapisujesz i wrzucasz na strone vaglog

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki za radę ;) zrobię jak tylko będzie taka możliwość :)

Ten vaglog jest u nas na forum tak?

Opublikowano
  • Autor

http://vaglog.pl/log_227321.htmloto logi z przyspieszania od 1500 do odcinki na 3 biegu. Widać że na pewnych obrotach nie ma ciśnienia;/

Dodam że mam odpiętą wtyczkę od nastawnika łańcuszka. Ponieważ z nim nastawnik bardzo brzęczy. Powód jest opisany w innym temacie.

Opublikowano

Nieszczelność i to spora.

Program dość ostry turbina nie daje rady napompować, druga sprawa jakać spora wartość z przepływomierza, 175g/s

Opublikowano
  • Autor

Turbo rozwiercone z potencjałem na 350 koni...

Hmm wiem że duża nieszczelność. Bo aż w kabinie słychać.... tylko gdzie jej szukać, jeśli przy zatkanym przewodzie przy przepustnicy i turbie wszystko jest szczelne.. oczywiście pomiar z wyciągnięta dv i zatkanym przewodzie. Może tak przy kolektorze uciekać ciśnienie?

Mam nadzieje ze to nie pęknięcie turba, bo powinien być efekt odwrotny... ze na dole jest ciśnienie a na górze nie ma.

Opublikowano

A dlaczego zatykasz przewód przy przepustnicy.

Ciśnienie trzeba zrobić w kolektorze ssącym i srawdzić gdzie ucieka

Opublikowano

Rób próbę szczelności na pełnym układzie doborowym bo nieszczelności mogą być wszędzie. Turbo nie daje rady na pompowac

A tak wogle to co to za silnik jakie oznaczenie ile koni tam masz i co za turbo tam siedzi wtryski i czy jest simic czy fimic no i czy jest kat czy nie.

Opublikowano
  • Autor

Jak zrobić próbę szczelności na całym układzie z kolektorem? Przecież przez zawory do silnika ucieknie powietrza chyba.... hmm silnik strojony u gregor10. Silnik avj 150 koni podkręcony na lpg do 230 koni. Wtryski Bex, duży fmic centralny ( do350 koni) wydech: dp> krótki tlumik przelot> końcowe oryginalne.

A turbo hybrydowe k03-029

A czy jak robie próbe szczelności to jest to normalne ze dv zaczyna przepuszczać powietrze powyżej 1.7 bara?

A można zrobić próbę szczelności wraz z turbina? Odpiac TIP i w miejsce jego przy turbie podłączyć ciśnienia z kompresora?

Opublikowano

Zdejmij z przepływki rurę i zaślep ją czymś :) może puszka kukurydzy da rade ;) odepnij odme i dmuchaj 1 bar w miejsce po odpiętej odmie . Tam gdzie syczy tam nie halo ;).

Opublikowano

Dv nie powinno puszczać.a co do programu to napewno nie jest przesądzony bo Gregor robi program do takiego silnika z zamkniętymi oczami po mojemu dv powiedziało papa

Opublikowano

Jak zrobić próbę szczelności na całym układzie z kolektorem? Przecież przez zawory do silnika ucieknie powietrza chyba.... hmm

Nie ucieknie

A czy jak robie próbe szczelności to jest to normalne ze dv zaczyna przepuszczać powietrze powyżej 1.7 bara?

Nie jest normalne, ale jak podpiąłeś ciśnienie od strony filtra a dv to może przepuszczać jeżeli jeden koniec dv odłączyłeś, bo ciśnienie idzie nie z tej strony

Normalnie ciśnienie dociska tą membranę i dv jest szczelny

A można zrobić próbę szczelności wraz z turbina? Odpiac TIP i w miejsce jego przy turbie podłączyć ciśnienia z kompresora?

Przecież to tak samo jak podepniesz ciśnienie w miejscu przepływki i zaślepisz odmę.

najlepiej sprawdzić to za turbiną, odpiąć wąż od niej i tu dać ciśnienie.

olej nie bulgocze w misce

Skoro masz takie modyfikacje to wiadomo dlaczego taki przepływ.

Turbina ciągnie tylko pcha w powietrze zamiast w kolektor, stawiam na zawór jednostronny przy kolanku odmy lub enżektor

Edytowane przez edekxp

Opublikowano
  • Autor

Edekxp wyjaśnij dokładnij wypowiedź od "Skoro masz (...)" gdzie jest ten zawór jednostronny i enzektor? I co to ten enzektor??

Opublikowano

po programie przepływka pokazuje wiecej dlatego "skoro masz..."
ezektor - duzy trójnik od góry przy kolektorze.
zawór jednostronny - na dole, pod kolektorem w trójniku gumowym

Opublikowano

enzektor

58c5f1b6ccdf124bmed.jpg

zaworek

2010-09-11114547.jpg

148488_x800.jpg

Opublikowano
  • Autor

Kurcze nie wiedziałem że mam takie cos w aucie :/ ale ustrojstwa... gdzie dokładnie jest ten enzektor i ten trujnik bo nie mogę ich zlokalizowac :(

Trzeba demontować kolektor ssący?

Opublikowano

Zdemontuj tylko osłonę plasyikową, enżektor jest przy grodzi, zaeorek pod kolektorem, ale nie trzeba go demontować

Opublikowano
  • Autor

Oki... myślałem po zdjęciu że ten enzektor jest dużo większy :D problem znaleziony ;) przewód łączący enzektor z kolektorem dolotowym został ruzerwany od spodu :) znów moje kochanie audi wygniata w fotel jak szatan :D dzięki za podpowiedzi i za poświęcony mi czas :) jeszcze tylko ogarnąć sprawę napinacza i święty spokój z check engine ;)

Opublikowano

Jak zrobić próbę szczelności na całym układzie z kolektorem? Przecież przez zawory do silnika ucieknie powietrza chyba.... hmm

Nie ucieknie

U mnie uciekało !