Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki płyn do układu wspomagania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Shaqr napisał:

Wymieniam pompe i szukałem jaki olej wlać. Na zbiorniczku mam napisane mineralny, wezmę febi.

FEBI 06162 MINERALNY

Firma Febi sam nie robi chemii a już na pewno płynu LHM, od kogo bierze i co to znak ???.

Mam złe doświadczenie z ich płynami do układu wspomagania ale może u Ciebie będzie inaczej.

Febi to czasem tylko pakowacz a nie producent.

W postach powyżej masz LHM od Totala co prawda Kolega narzekał że wspomaganie ciężko chodziło / czego ja nie stwierdziłem/ zalewam też LHM od Mannola i jest OK.

Opublikowano

Lhm i  6162 to zamienniki 

Opublikowano
4 godziny temu, Dev napisał:

Lhm i  6162 to zamienniki 

OK to zamienniki jeśli chodzi o ORI produkty dla grupy VW, Audi... w  srebno - szarych plastikach.

Ale w tych butelkach ORI produkt prawdopodobnie od Pentosil-Fuchs CHF 202.

Co do zamienników to jedne mają homologacje/dopuszczenia producenta układu a inne nie mają i też  się sprawdzają.

Jedni trzymają się papierkowych dopuszczeń inni polegają na doświadczeniu prawdziwych fachowców.

Prawdę powiedziawszy nie zły galimatias obecnie z tą chemią, rządzą księgowi a nie spece od trybologii.

Zmiany kiedyś zachodziły mniej dynamicznie i był czas na przetestowanie produktów teraz szybko i jak najtaniej.

Opublikowano

6162 to lej do układów stosowanych w BMW, nie wiem kto wymyślił żeby to zalewać do VAGów ..

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 7.11.2013 o 22:47, Dev napisał:

Najlepiej wlać citroenowski LHM.

pamietac o wymianie co 2 lata lub co 60000km.

Aktualnie mam febi 6162 minerał myślisz że wspomaganie kierownicy może się poprawić jak wleje total lhm plus? Bo teraz na zimnym ok a po rozgrzaniu trochę słabnie.. 

• 1 rok później...
Opublikowano

wymiana oleju regularnie to bardzo ważna sprawa tak jak dobrej jakość olej i warto też przepłukać silnik

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

do audi a4 b5 AFN kupiłem regenerowaną oryginalną pompę ZF, osoba która zajmuje się regeneracją poleciła mi MOBIL ATF220.

Opublikowano
18 godzin temu, kotelpa napisał:

do audi a4 b5 AFN kupiłem regenerowaną oryginalną pompę ZF, osoba która zajmuje się regeneracją poleciła mi MOBIL ATF220.

I zle Ci doradzila, powinien byc olej mineralny ktory lejesz ze względu na typ uszczelnień w maglownicy a nie ze względu na pompe

Opublikowano

odnośnie uszczelnień czy to w silniku czy w maglownicy. Wydaje mi się, że problemy z olejami półsyntetycznymi lub syntetycznymi mają uszczelki z lat do 1960 no może 1970 roku, ze względu na materiał z jakiego są wykonane. Mobil ATF 220 jest na bazie mineralnej. Wydaję mi się, że najbardziej degradujący wpływ na uszczelki wykonane ze starych technologicznie materiałów mają dodatki do oleju a nie sam olej czy to na bazie mineralnej czy syntetycznej.

Opublikowano

Wydaje to się pieniądze, a na forum piszemy to co jest właściwe dla danego auta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

rok temu wymieniałem płyn, mechanik mi polecił prestone, stosuje ktoś?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 10.03.2022 o 08:02, JanekLubos napisał:

wymiana oleju regularnie to bardzo ważna sprawa tak jak dobrej jakość olej i warto też przepłukać silnik

a co dolewasz?