Opublikowano 9 Września 201510 l WitamNiedawno zakupiłem swoje audi i od początku zauważyłem że podczas przyspieszania w okolicach 1800 -2800 obrotów słychać bardzo mocny szum w kabinie, tak jakby dmuchawa ustawiona była na maks . Gdzieś czytałem ze być może to nieszczelność gdzieś w układzie turbina - intercooler i dalej kolektor dolotowy.Sprawdziłem gumowy wąż łączący turbinę z górną częścią prawego IC i tam wszystko gra, ale sam IC ma gdzie nie gdzie ślady oleju.Nie przeglądałem jeszcze połączeń prawego IC do lewego i z lewego do kolektora ssącego.Jakieś pomysły co moze być przyczyną nieszczelności ?oraz gdzie szukać? I czy być może to akurat problem z dolotem ? Spalanie około 11-12 litrów trochę kopci ...
Opublikowano 9 Września 201510 l Sprawdź aluminiową cześć kolektora-łapę, która łączy oba kolektory dolotowe, tam na łączeniach są uszczelki i czasem lubi je wydmuchać.
Opublikowano 9 Września 201510 l Albo po prostu wsadź kogoś za kierownice niech wkręca silnik na obroty a ty otwórz maskę i słuchaj gdzie syczy. Dowiesz się chociaż gdzie szukac
Opublikowano 9 Września 201510 l Autor Albo po prostu wsadź kogoś za kierownice niech wkręca silnik na obroty a ty otwórz maskę i słuchaj gdzie syczy. Dowiesz się chociaż gdzie szukac Uszczelki sprawdzone, są na swoich miejscach, a ten szum jest w zasadzie przy obciążonym silniku kiedy turbo pompuje , na postoju gazowanie nie daje tego szumu...
Opublikowano 9 Września 201510 l W takim razie nie minie cie zlustrowanie centymetr po centymerze układu dolotowego. Gdzieś jest minimalne uszkodzenie które ujawnia się tylko przy pełnym doladowaniu. Zaczął bym od węży... Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 9 Września 201510 l Autor W takim razie nie minie cie zlustrowanie centymetr po centymerze układu dolotowego. Gdzieś jest minimalne uszkodzenie które ujawnia się tylko przy pełnym doladowaniu. Zaczął bym od węży... Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka Chętnie wymontowałbym intercoolery, tylko bez zdjęcia zderzaka chyba nie da rady...
Opublikowano 9 Września 201510 l Nie ma szans bez zdjęcia zderzaka Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 9 Września 201510 l Autor Nie ma szans bez zdjęcia zderzaka Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka rozumiem, a nieszczelnosć w dolocie może mieć wpływ na zwiekszone spalanie ? trudno mi zejść poniżej 11 litrów. oraz czy ciśnienie ma wpływ na działanie skrzyni? w sensie obroty silnika skaczą na 2 biegu ,,
Opublikowano 10 Września 201510 l Oczywiście że ciśnienie ma wpływ na spalanie,chociaż cudów się nie spodziewaj,moje na mieście poniżej 10 nigdy nie zeszło . Co do działania skrzyni to również, ale automatycznej, przy spadku mocy biegi zmieniają się później Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 10 Września 201510 l Gazując na postoju można użyć WD-40 albo mydła/płynu do szukania nieszczelności w instalacjach. Psikając na łączenia dostaniesz bąbelki w miejscu nieszczelności.
Opublikowano 10 Września 201510 l Żeby się nie narobić to dopasuj dwie zaślepki jedną na wąż zdjęty z turbiny, drugą na wąż zdjęty z kolektora ssącego . W jednej zrób króciec żeby zapodać z 1,5 bara ciśnienia z kompresora ( np. wentyl od felgi , tylko nie bij więcej , bo nawet sprawny układ dolotowy nie wytrzyma ) Wtedy na pewno zacznie syczeć i myślę że odnalezienie miejsca nieszczelności nie nastręczy już problemu
Opublikowano 12 Września 201510 l Autor Dzięki za zainteresowanie tematem Znalazłem chyba miejsce syczenia - rurka z harmonijką która jest połączeniem kolektora dolotowego z zaworem EGR. Pęknięcie połowy obwodu tej harmonijki ... tig w dłoń i spawamy jutro założę i zdam relację A co do wypowiedzi @GOLI - mam tiptronica i mi na 2 biegu wlasnie podczas tego syczenia skacze obrotomierz jakos 2200-2800-2200 i dopiero przy mocniejszym wdepnieciu pedału obroty wskakuja na jakieś 3200 i zmiana biegu. Witam Jednak zdecydowałem się, na wywalenie rurki od EGR i założenie zaślepek Jednak nadal podczas przyspieszania słychać taki mocny szum w kabinie , po prawej stronie. Nie mam już pomysłów co może być powodem. Sprawdziłem wszystkie możliwe węże i nadal nie doszedłem do tego dlaczego słychać ten syk. Edytowane 10 Września 201510 l przez falko29
Opublikowano 12 Września 201510 l Jeżeli powodem syczenia jest nieszczelność układu dolotowego , to zrób tak jak napisałem w poprzednim moim poście i znajdziesz ją bez problemu
Opublikowano 14 Września 201510 l Autor WitamProblem rozwiązany Posadziłem drugą osobę za kierownicę i kazałem gazować , okazało się, że.... szum dochodzi z obudowy filtra powietrza... bardzo mocny donośny syk zasysanego powietrza.. AS ja myślałem że dziura w dolocie
Opublikowano 15 Września 201510 l Mam ten sam silnik i u mnie tego nie ma. sprawdź połączenie turbina-metalowa rura wzdłuż głowicy.Połączenie to znajduje się własnie tuż pod dolotem do turbiny o którym piszesz, a juz nie raz spotkałem się z luźną opaska w tym miejscu. Z powodu zamontowania tej rury, nawet przy luźnych opaskach, rura nie spadnie, a syczy potwornie PS. Uzupełnij profil,łatwiej pisać, gdy widzisz o jakim pojeździe mowa Edytowane 15 Września 201510 l przez GOLI
Opublikowano 18 Września 201510 l Autor witamMechanik stwierdził, ze jest nieszczelny prawy intercooler (str pasażera)Szukam używanego prawego IC na portalach aukcyjnych, jest tego bardzo dużo , ale czy każdy IC z silnika 2.5 tdi niezależnie czy vw czy skoda czy audi, będzie pasował ?Nr IC jaki mam w aucie to : 8E0 145 806 C (podobno pasują tez z końcówką nr D oraz E)
Opublikowano 19 Września 201510 l U mnie tez syczy sprawdzałem intercooler szczelne są wiec kolego może mechanik sie myli. Ale mi tylko syczy przy dodaniu gazu i jak schodzi z obrtów w czasie jazdy nie. Zaczeło mi syczeć po wymianie filtra na nowy. Puszka szczelna.
Opublikowano 20 Września 201510 l Autor WitamWymieniłem prawy intercooler i po sprawie poprzedni "na oko" wyglądał na sprawny, ale po głębszych oględzinach znalazłem dość duże pęknięcie plastiku. Syczenie ustało a auto zaczęło w końcu latać jak przystało
Opublikowano 24 Września 201510 l Jak syczy pod dużym obciążeniem , to nieszczelność na bank , to tak dla potomnych Trzeba cierpliwie i metodycznie szukać nieszczelności do skutku