dazz Opublikowano 6 Lutego 2007 Opublikowano 6 Lutego 2007 Witam, chcialbym pierwszy raz zrobi cos sam w swoim aucie, mam problem z przegubem podczas jazdy sie popsul... moglby mi ktos wytlumaczyc jak go wymienic? audi a4 95', prawy przegub. edit by Murzyn: kolego zapoznaj sie z regulaminem pkt 1i2. zglos sie pozniej po odblokowanie tematu
bratpit Opublikowano 7 Lutego 2007 Opublikowano 7 Lutego 2007 Odkręcasz śrube centralną , poluzowujesz śruby w kole , podnosisz auto , ściągasz koło , odkręcasz śrube z górnych wachaczy (tu często jest problem poczytaj było juz na forum o tym) , wyciągasz sworznie górnych wachaczy , odchylasz zwrotnice , włazisz pod auto , odkręcasz gwiazdką 6 chyba śruby mocujące półoś do skrzyni. Wyciągasz półośke na stół. Ściągasz gume na przegubie , zbijasz przegub jak idzie on do smietnika to możesz zrobić to odrazu młotkiem. Zakładasz nowy przegub , niezapominając o założeniu nowego zamka i podkładek i nowej gumy i smaru. Skręcasz wszystko analogicznie i cieszysz sie nowym przegubem. to tak pokrótce
bialy4 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 bratpit, A jak odkręcisz półoś od skrzyni to nic tam się nie rozsypie ani żadna uczelka się nie wyrwie. W książce "Sam naprawiam ..." jest opisane, że jest jakaś osłona która po odkręceniu półosi od skrzyni podlega wymianie na nową.
Gość spedyt Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 A jak odkręcisz półoś od skrzyni to nic tam się nie rozsypie ani żadna uczelka się nie wyrwie Nic się nie stanie bo nie wyciągasz całej półośki ze skrzyni tylko ona jest przykręcana do elementu który jest w skrzyni Te wkręty się wykręca
daro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zamiast zbijac przegub mlotkiem wystarczy wkrecic srube centralna (dzila jak sciagacz)
Gość spedyt Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zamiast zbijac przegub mlotkiem wystarczy wkrecic srube centralna Ale to metoda bez wyciągania z auta półosi
bialy4 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Dzięki za podpowiedź. Ale to metoda bez wyciągania z auta półosi Co do tego to praktykowałem taką metodę i dlatego musze znowu przegub zmieniać bo jest tam ciasno, żeby wszystko dokładnie zrobić i rozerwało mi gumę po 10kkm.
Gość spedyt Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Dlatego metoda bratpit-a jest najlepsza
YATES Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ile mniej więcej w warsztatach biorą za wymianę jednego przegubu ??? Kto wymieniał niech poda ile go skasowali.
Rekomendowane odpowiedzi