skupcio Opublikowano 1 Października 2015 Opublikowano 1 Października 2015 Witam. Ostatnio obiło mi się o uszy, że samochody Audi są "fabrycznie chip'owane" przez co ich prędkość maksymalna jest ograniczona. Szperałem trochę w Internecie aby potwierdzić tą informację, aczkolwiek nic sensownego nie znalazłem na ten temat. Może ktoś z Was wie czy to prawda? Mowa była o silniku 2.0 tdi 143KM, mianowicie auto z "fabrycznym chip'em osiąga prędkość koło 200 km/h natomiast po ściągnięciu chip'a, Audi jest w stanie rozpędzić się do około 250 km/h. Ile w tym prawdy?
walus5555 Opublikowano 1 Października 2015 Opublikowano 1 Października 2015 250 km/h? przy mocy 143 KM myślę, że maksimum to około 225-230. Tak wynika z moich obserwacji. A blokada jest ale w mocniejszych wersjach na max 250km/h... Tak jak w BMW i Mercedesach.
skupcio Opublikowano 2 Października 2015 Autor Opublikowano 2 Października 2015 Też wydaje mi sie to mało prawdopodobne, tym bardziej że tak jak wczesniej pisałem szukałem trochę w internecie i nic nie znalazłem. A mam jeszcze jedno pytanie, dobrej klasy mechanik jest w stanie sprawdzić czy mam chip'a na silniku czy tylko autoryzowany salon?
jacek70 Opublikowano 2 Października 2015 Opublikowano 2 Października 2015 Zrób logi to chłopaki powiedzą Ci co siedzi w silniku ewentualnie co jest nie tak.
skupcio Opublikowano 6 Października 2015 Autor Opublikowano 6 Października 2015 Hmm, logi? Ktoś podpowie co to są te logi?
QaDo Opublikowano 12 Października 2015 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Nie ma czegoś takiego jak fabryczny chip. W ogóle temat strasznie pokręcony. Po pierwsze. Nie da się osiągnąć wyższych prędkości bez paliwa, kolejnym ograniczeniem będzie dopiero prosty, programowy limiter prędkości. teoretycznie poszłoby utrzymać pojazd na mocy fabrycznej i uzyskać wyższą prędkość, ale wymagane byłyby wyższe obroty, co wiadomo nie jest zdrowe. Prękość maksymalna będzie również zależeć od typu skrzyni biegów. zacznij od prostych rzeczy - błędy czy nie ma błędu ciśnienia CR. - wymiana filtra paliwa na jakiś rozsądny (nie filtron) Cięcie paliwa może również być powodowane przez inne czynniki m.in wzrost temperatury spalin, wynikający np z przytkania DPF (sprawdzić kondycje) lub problemem wtryskiwaczy Jednak nie licz, że przebijesz 220km/h w serii. Edytowane 12 Października 2015 przez QaDo
skupcio Opublikowano 31 Października 2015 Autor Opublikowano 31 Października 2015 Dzięki bardzo za wyczerpująca i zrozumiała dla amatora odpowiedź.. Jak znajdę trochę czasu to dostosuje sie do zaleceń i napisze jakie efekty ??
Rekomendowane odpowiedzi