Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wywalenie kata i wstawienie downpipe, za i przeciw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bierzesz s4 albo rs4 i nie musisz sie martwic ze kat sie zapcha.
i w tłumikach też nie ma co grzebać, jednym słowem nuuuda :P
Opublikowano

Tak śledzę waszą sprzeczkę i nie rozumiem trochę tego...

Skoro wycięcie kata niby nic nie daje, a nawet jest nie wskazane to dlaczego np. gregor10 który zajmuje się modzeniem samochodów i jest dobrze znany i bardzo polecany na forum w swoim stage 1 do programu ma uwzględnione wywalenie kata?

Wydaje mi się, że zna się na tym i nie robił by takich żeczy gdyby to miało zły wpływ.

Opublikowano
  • Autor

Ja tym też się trochę sugerowałem i dlatego pisze. W każdym samochodzie w jakim np gregor10 podnosi moc kat jest wycinany.

Mam 180KM podniesione ze 163, w prawie każdym podniesieniu mocy jakie oglądam i o jakich czytam, nawet do tych 180KM sugerują montaż downpipe.

Nie chcę koniecznie wywalać kata ale martwię się trochę o turbo, faktycznie po ostrzejszej przejażdżce w jego okolicy można ujrzeć czerwoną barwę od ciepła. Jeśli jego usunięcie miało by choć trochę zmniejszyć tą temperaturę i przedłużyć jego żywotność to chyba warto skoro katalizator jak czytam nie jest potrzebny do niczego więcej aniżeli ekologii.

Ale żeby nie było za kolorowo to tak jak pisałem w pierwszym poście wycinałem kata w A3 1.8 125km i po tej operacji zrobiło się dużo głośniej i miałem wrażenie że prędkość spalin na tyle wzrosła że zaczęły mi się rozp... wnętrzności tłumików.

Opublikowano

Czytam te Wasze spory i co niektórzy trochę się motają...

Odpowiedzcie sobie na podstawowe pytanie. Ilu z Was i z jaką częstotliwością sprawdzało w jakim stanie są Wasze katalizatory?? Bo szczerze mówiąc zdecydowana większość klientów przywozi samochody, które są super świetne w ich ocenie i nawet, ponoć jadą, co bardzo często rozmija się z rzeczywistością.

Powiem tak, samo założenie DP zamiast nawet nie zapchanego katalizatora już robi odczuwalną w jeździe różnicę. Więc odpowiedź jest prosta, kat nawet zdrowy jednak troche trzyma. Oczywiście zdarzają się przypadki gdzie motor i turbo są naprawdę w dobrym stanie i z dobrym katem też potrafią sporo dmuchnąc ale to rzadkość dlatego zaleca się zakładanie DP.

Co do A3 1.8 125km...nie można porównać efektu wycięcia kata w aucie z turbem i bez turba bo to całkiem inne bajki. Poza tym jeśli zamiast kata w takim wolnossącym wstawisz kawałek rurki to nie można spodziewać się cudów bo zawsze będzie metaliczny pogłos, dlatego istnieją rzeczy typu stumiennice czy tłumiki które można wstawić.

Jeżeli chcesz wybebeszyć kata i wstawić w jego obudowę rure to licz sie z tym że będzie brzęczeć i wcześniej czy później i tak założysz DP. W Twoim przypadku najłatwiej zmierzyc EGT i będziesz widział co się dzieje i czy w ogóle jest sens wyrzucić kata czy nie. To, że turbina jest czerwona po ostrej jeździe to w gruncie rzeczy normalne dlatego myślę że łatwiej będzie Ci najpierw zbadać a dopiero później podejmować jakiekolwiek decyzje.

Edytowane przez PsychoGarage_Pablo

Opublikowano
  • Autor

A jak to zbadać? I jak jest faktycznie zbudowany downpipe? Czy można to odtworzyć w domowych warunkach? jest jakaś zwęzkatej rury lub coś innego co odróżnia downpipe od wstawienia odpowiedniej srednicowo rury przelotowej?

Opublikowano

zerknij sobie np tutaj na temat:) generalnie chodzi raczej o to żeby średnica byla większa niż mniejsza. Jeśli masz pojęcie o spawaniu to dasz rade sobie coś takiego zrobić sam jak najbardziej. DP ma jak najkrótszą drogą odprowadzić spaliny dlatego ważne aby nie było po drodze zwężek i miliona niepotrzebnych zawijasów. Masz tam ładne dp od Gregor10.

Co do diagnostyki również polecam go jak najbardziej.

Opublikowano
  • Autor

Chciałbym to zbudować lecz potrzebuje wymiarów. Jeśli ktoś miałby ochotę zmierzyć jakie średnicowo rury i jakie długości to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Wywal sam wklad z kata i zaloz pusta puszke, nie bedzie zadnego brzeczenia jak w wolnossacym.

Wysłane z mojego Q8HD

Opublikowano

Wywal sam wklad z kata i zaloz pusta puszke, nie bedzie zadnego brzeczenia jak w wolnossacym.

Wysłane z mojego Q8HD

Tego nie polecam lepiej jest wstawić rure w srodek.

Do autora:

Są gotowe dp nie lepiej kupić zrobionego???

Opublikowano

Wysłane z mojego Q8HD

Do autora:

Nie polecasz bo?

Opublikowano
  • Autor

Mam wyposazony warsztat i umiem b.dobrze spawac gazowo. Zrobie identylko za pol-darmo a nie za 400zl :) wiec jesli ktos poda wymiary stawiam piwo ;)

Opublikowano

Wysłane z mojego Q8HD

Do autora:

Nie polecasz bo?
Ja ci powiem po swoim przykladzie,bedzie pirerdziawA jak w starym poldku ,rezonans metaliczny u mnnie jest po byku
Opublikowano

Wysłane z mojego Q8HD

Do autora:

Nie polecasz bo?
Dzwiek nie bedzie tak glosny jak w 1,8ale dalej bedzie to takie szuranie.

W 1,8te mialem kata potem jezdzilem kilka mcy bez a nastepnien wstawilem rurke w srodek i bylo ok.

Teraz nie mialem wyboru kupilem auto po kastracji kata i zalozylem dp i jest lepiej.

Minusem jest smrod spalin w tdi ale to nie zawsze

Do autora wyjmij kata konce przykrec do drewninych boczkow wytnij srodek i mniej wiecej pod tym katem pospawaj rurki.

Edytowane przez wesz82

Opublikowano
  • Autor

Ksztalt od łaczenia do turbo i zreszta tlumika odtworzę sobie bezproblemowo. Pytanie moje jest jaka ta rura ma byc gruba i jaka ma byc jej srednica. Czy np od turbo ma byc 3' potem kawalek 2,5 a na koncu 2,15'? Bo tak gdziesz czytalem

Opublikowano

Powiem że jezdziłem na pustej puszce i potem na dp i róznicy w dzwięku nie zauważyłem.

Edytowane przez ?ukasz13

Opublikowano

Wszystko zalezy od calej reszty.

Roznica nie jest mega zauwazalna ale jest.

Napisz do kolesi co robia dp jakiej srednicy zew daja rury.

W ogole poczytaj o tym bo tematow jest wiele.

Grzes sie raczej nie pogniewa.

Znalezione w 2min;http://a4-klub.pl/index.php?/topic/303999-grupowe-zamowienie-downpipe-audi-a4-b6-18t/page-21#entry4623413

Opublikowano
  • Autor

Z tego co widzę nie ma żadnej zwężki. Zwykła rura, dobrze wyprofilowana spawaniem o średnicy 70mm po całości. Do zrobienia. Dam znać jak wykonam.

Opublikowano

Zrób z 70. 63,5 tez się nada i nie stracisz na niczym, Zwroć uwagę na to żeby flansze idealnie Ci się pokrywały bo później będziesz miał problem z montażem ew złącze elastyczne rozpadnie Ci się w niedługim czasie po założeniu.

Opublikowano
  • Autor

Ok a grubość rury? 2mm, 3mm

Opublikowano

Nie mniejsza niż 2