Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW] wymiana walka rozrządu - czesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiesz gdzie można kupić ?znasz kogoś na forum ? Szukam od miesiąca ....

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

od BLB 2.0  nie podejdzie pewnie ?

Opublikowano

53 minuty temu, gieras1988 napisał:

od BLB 2.0  nie podejdzie pewnie ?

Pewnie nie podejdzie, w BLB są dwa wałki :P

Jak DPF ma zostać na pokładzie to możesz szukać też z 1,9 tdi PD z DPF-em lub z przygotowanego do DPF-a :hi:

Jak DPF out, to może być każdy wałek od 1,9 lub 2,0 tdi 8V na PD, co najwyżej będziesz musiał dać zarobić tunerowi , coby wszystko ogarnął odpowiednim do modyfikacji softem :)

O tutaj masz ori wałek, podobno igła,  tylko nie do DPF-a :

https://www.olx.pl/oferta/walek-rozrzadu-1-9tdi-perfekcyjny-orginal-fazy-pelny-ideal-CID5-IDjwO0B.html#9db40c053a

Daleko nie masz jak na DPF-e Ci nie zależy to bym zapakował cztery litery do auta i pojechał organoleptycznie obadać :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
Dnia 28.05.2017 o 21:56, piotrsob1 napisał:

Pewnie nie podejdzie, w BLB są dwa wałki :P

Jak DPF ma zostać na pokładzie to możesz szukać też z 1,9 tdi PD z DPF-em lub z przygotowanego do DPF-a :hi:

Jak DPF out, to może być każdy wałek od 1,9 lub 2,0 tdi 8V na PD, co najwyżej będziesz musiał dać zarobić tunerowi , coby wszystko ogarnął odpowiednim do modyfikacji softem :)

O tutaj masz ori wałek, podobno igła,  tylko nie do DPF-a :

https://www.olx.pl/oferta/walek-rozrzadu-1-9tdi-perfekcyjny-orginal-fazy-pelny-ideal-CID5-IDjwO0B.html#9db40c053a

Daleko nie masz jak na DPF-e Ci nie zależy to bym zapakował cztery litery do auta i pojechał organoleptycznie obadać :P

Piotrze DPF nie mam . Co masz na myśli "co najwyżej będziesz musiał dać zarobić tunerowi , coby wszystko ogarnął odpowiednim do modyfikacji softem :)" ?

Opublikowano

6 godzin temu, kociu84 napisał:

Co masz na myśli "co najwyżej będziesz musiał dać zarobić tunerowi , coby wszystko ogarnął odpowiednim do modyfikacji softem :)" ?

Mam na myśli to że jak włożysz wałek który nie obsługuje wymuszonej regeneracji DPF-a , to będziesz musiał odpowiednio skorygować program sterujący pracą silnika,  a to już robota dla dobrego tunera. :hi:

P.S. Zakładam że twój motor to BRB,  jasno tego w Twoich wypowiedziach nie doczytałem,  wnioskuje tylko po tym  od jakiego motoru wałka szukałeś :)

Opublikowano

kup nowy zamiennik i też bedzie dobrze, kupisz uzywkę i skąd wiesz ile pojeździ? ja bym używki nie pchał tylko kupił nowy zamiennik bo potem będziesz więcej do tyłu niż zapłacisz za nowy, a z wałkiem nie jak z wtryskiem że zmienisz na inny, to tak jak byś pasek rozrządu używany założył

Opublikowano

1 minutę temu, lukirks83 napisał:

kup nowy zamiennik i też bedzie dobrze, kupisz uzywkę i skąd wiesz ile pojeździ? ja bym używki nie pchał tylko kupił nowy zamiennik bo potem będziesz więcej do tyłu niż zapłacisz za nowy, a z wałkiem nie jak z wtryskiem że zmienisz na inny, to tak jak byś pasek rozrządu używany założył

Ori wałek bez śladów zużycia na pewno będzie służył dłużej niż najlepszy zamiennik , i to niezależnie od już przelatanych kilometrów :)

Są one powierzchniowo utwardzane i do puki ta warstwa się nie zetrze to mają właściwości takie jak nowy wałek .

Materiałowo i technologicznie nowe zamienniki poza nielicznymi wyjątkami do pięt nie dorastają oryginałom.

A porównywanie używanego wałka do używanego paska rozrządu to tak jak porównywanie używanego auta do używanego kondona :decayed:

Opublikowano
9 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Ori wałek bez śladów zużycia na pewno będzie służył dłużej niż najlepszy zamiennik , i to niezależnie od już przelatanych kilometrów :)

Są one powierzchniowo utwardzane i do puki ta warstwa się nie zetrze to mają właściwości takie jak nowy wałek .

Materiałowo i technologicznie nowe zamienniki poza nielicznymi wyjątkami do pięt nie dorastają oryginałom.

A porównywanie używanego wałka do używanego paska rozrządu to tak jak porównywanie używanego auta do używanego kondona :decayed:

Piotrze spotkałem się z opiniami że wałek musi być odpowiednikiem oryginalenego nr w danym aucie chodzi. Tzn że krzywki od zaworów mogą być minimalnie pod innym kontem czego gołem okiem nie widać i mogą być problemy, tzn auto owszem będzie chodziło ale nie tak jak powinno. Moment otwarcia zaworu może się różnić minimalnie. Mam właśnie takie też podejrzenia u mnie.

Czy ty montowałeś już np do 1.9 116 115 km czy 2.0 również 8 v inne wałki np od 130 km i chodziło to normalnie ?

Opublikowano

Patrząc na zastosowania różnych zamienników to są one bardzo uniwersalne, każdy taki wałek obsługuje kilkanaście typów motorów, analizując te informacje można wyciągnąć potrzebne wnioski :)

Ilość fabrycznych oznaczeń przyprawia o leki zawrót głowy a wynika pewnie ze zmiany oznaczeń partii produkcyjnych i takie same wałki pod względem geometrii krzywek występują pewnie pod kilkoma oznaczeniami różniącymi się końcówką :decayed:

Być może te od mocniejszych motorów są wykonane w technologii zapewniającej większą wytrzymałość ( np. lepsza obróbka cieplno-chemiczna , być może też materiałowa ) , bo obciążenia krzywek w motorze 150-cio konnym są na pewno ok 2 razy większe niż w 100 konnym :hi:

I dotyczy to nie tylko krzywek zaworowych ale i tych napędzających pompki jak i czopów i ich panewek .

Generalnie są  dwa typy wałków do 1,9 i 2,0 tdi PD 8V,  te co obsługują DPF i te co go nie obsługują , różnice konstrukcyjne wałków w ramach tych grup nie mogą być duże bo i różnice w konstrukcji samych silników są prawie żadne, te nowsze mogą być lepiej zoptymalizowane pod coraz bardziej ekologiczne softy, ale to raczej kosmetyczne różnice :hi:

To co napisałem to moje spostrzeżenia w tym temacie wynikające z moich obserwacji, nie poparte konkretnym dostępem do informacji technicznych, tak że głowy za to co napisałem nie daję .

Według mnie większość wałków z tych dwóch grup jest zamienna między sobą,  a analiza zamienników może nas w tym upewnić a jakieś wątpliwości mogą spowodować że lepiej zamianę na taki sobie odpuścić :)

Pozdrawiam.:hi:

P.S. puki co to wałkami nie żonglowałem :kox:, moje BPW od dwudziestu paru tysięcy jeździ na powycieranym wałku,  i pomimo mojego bardzo ciężkiego buta ma się bardzo dobrze :P:)

Dla zainteresowanych więcej w moim temacie :

Edytowane przez piotrsob1