Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6Q AVJ] problemy z mocą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem świeżo po zaukpie 1.8TQ za psie pieniądze :banan: więc wiadomo, że jakieś tam problemy będą :kwasny:

Jako, że kiedyś miałem dwie 1.8T ale w automacie to były całkiem inne odczucia niż w manualu który ma tylko 5 biegów...

1. Auto zaczyna ciągnąć jak głupie dopiero powyżej 2500obr czy to normalne? Bo w byłych automatach wydaje mi się, że szybciej turbina wstawała...

2. Słychać zawór DV przy każdym puszczeniu gazu (w byłych 1.8T niesłyszalne).

3. Wysoki bieg, mniej więcej 2000obr. i gaz w podłogę to zaczyna buda drżeć i czuć drgania z przodu i wydaje mi się, że mocniej z tyłu... ok. 3000obr. ustaje.

Od razu mówię, że jeszcze pod auto nie zaglądałem i pod kompem też nie był bo nie było kiedy. Napisałem swoje odczucia po 100km od zakupu.

Być może to znane usterki w 1.8T z napędem Quattro więc uda się je szybko usunąć :P

Opublikowano

Jak słychać dv to go wyjmij i sprawdź ale raczej do wymiany

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zrób logi , może turbo słabo wstaje?

Opublikowano
  • Autor

Zrób logi , może turbo słabo wstaje?

Nie mam jeszcze nic do Audi także byłbym wdzięczny za link który kabel warto kupić i program bo do BMW to mam wszystko :P

wiem, że nie na temat ale da się jakoś przyciskami aktywować zamykanie po ruszeniu bo szwagier to ma w swojej a moja się wcale nie zamyka... :kwasny:

Edytowane przez h4cker

Opublikowano

Musisz mieć kabel do tego

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem wczoraj w ASO zawór DV 06A 145 710 N ale jak się okazało tego N nie produkują i mają tylko z literką P.

Czy są jakieś różnice między nimi?

I czy ten zaworek N75 steruje jakoś pracą turbiny od dołu czy tylko uchyla WG przed przeładowaniem?

Dzisiaj odebrałem DV:

16504959.jpg?1446586307

1. Czy podciśnienie jest na przewodach 3.5mm czy 4mm?

2. Ile zaworków N75 muszę kupić bo chcę zrobić raz temat sterowania turbiną i zapomnieć... proszę też o numer części Audi żeby jutro zamówić.

Zauważyłem, że jak przyśpieszam to czuć jak ciągnie i puszcza i tak w kółko ale to chyba przez DV bo słychać go za każdym razem jak odpuszczę gaz...

Edytowane przez h4cker

Opublikowano

ad.2 Jeden zaworek musisz kupic.

http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1tutaj masz etke. Odpal CarProg2 i poszukaj. Przyda Ci sie ta strona

Opublikowano
  • Autor

Zmieniłem dzisiaj DV i na pewno był uszkodzony bo jak dmuchałem w niego to wyjściem na podciśnienie uciekało powietrze :grin: ale co mnie zmartwiło to to, że od przewodu co idzie z turbiny zawór był pełny oleju :kwasny: normalny objaw w tym silniku czy początek kłopotów?

Po zmianie auto dużo osłabło więc od razu pojechałem na kompa i DELPHI wykrył 3 błędy:

1. Słaba wydajność katalizatora.

2. Pierwsza sonda lambda.

3. Przepływomierz powietrza.

Skasowali błędy i nie powróciły ale zrobiłem 50km i jutro jadę jeszcze raz zobaczyć czy coś się pojawi bo dalej zamulony i kopa dostaje od ok. 2500obr. :kwasny:

ad.2 Jeden zaworek musisz kupic.

http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1tutaj masz etke. Odpal CarProg2 i poszukaj. Przyda Ci sie ta strona

Natknąłem się na tą stronę na innym forum ale dzięki za info :) popatrzę co tam ciekawego mają :)

EDIT 11.11.15:

Błędów dalej nie ma w kompie...

Podmieniłem na próbę przepływkę o tym samym numerze i żadnych zmian... auto dalej słabe do 2500-2700obr i przy pełnym bucie czuć jak się buja tzn. jakby dawał i odejmował sam gaz... podczas gazowania na postoju widać, że sztanga od turbo rusza się na wysokich obrotach.

Robiłem test 0-100km/h i wyszło mi 9-9.5sek. Myślę podmienić TIP i sondę przed katem na próbę :kwasny: spalanie ok. 11-12L/100km :facepalm:

Edytowane przez h4cker

Opublikowano

Zmieniłem dzisiaj DV i na pewno był uszkodzony bo jak dmuchałem w niego to wyjściem na podciśnienie uciekało powietrze :grin: ale co mnie zmartwiło to to, że od przewodu co idzie z turbiny zawór był pełny oleju :kwasny: normalny objaw w tym silniku czy początek kłopotów?

Czyli jezeli dmuchnąć w zawór a powietrze ucieka do węża podciśnienia to zawór nie sprawny? Jak sprawdzałem swój to właśnie taki efekt miałem i myślałem że to jest ok.

Opublikowano
  • Autor

Czyli jezeli dmuchnąć w zawór a powietrze ucieka do węża podciśnienia to zawór nie sprawny? Jak sprawdzałem swój to właśnie taki efekt miałem i myślałem że to jest ok.

Według mnie tak. Ponieważ jak dmuchałem w nowy zawór z dwóch stron to był szczelny, a potem dmuchnąłem w stary i z jednej strony uciekało powietrze podciśnieniem i pewnie wtedy wydawał ten dźwięk blow off'a podczas jazdy :naughty:

Opublikowano

i po wymianie dźwięk ustał?

Opublikowano
  • Autor

i po wymianie dźwięk ustał?

Tak i słychać tylko ciche (zacytuje z innego tematu o DV) "ffffffffff". Ale też zmieniła się dynamika auta w moim przypadku :kwasny: przed wymianą było czuć doładowanie na każdym biegu od 2500obr. po wymianie znacznie osłabł i ciągnie bliżej 3000obr... :kwasny: tyle 1.8T jest na tym forum a pomocy znikąd...

Opublikowano

A jakiej pomocy oczekujesz? Zrob logi jak na poczatku bylo napisane, nikt nie ma szklanej kuli.

Wysłane z mojego Q8HD

Opublikowano
  • Autor

A jakiej pomocy oczekujesz? Zrob logi jak na poczatku bylo napisane, nikt nie ma szklanej kuli.

Wysłane z mojego Q8HD

Jak to zrobić? Kabel w drodze ale co dalej? Które logi itp. łopatologicznie proszę jak się do tego zabrać :P za wszystkie linki z tematami co i jak zrobić będę wdzięczny :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki :)

Przyszedł mi dzisiaj kabel :http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html i mam problem bo nie mogę zrobić testu w trzech programach...

1. VCDS-PL 14.10

2. VAG-COM 409.1-S

3. VCDS-Lite 1.2

cały czas walczę z kablem... mam Win Vista 32bit i Win7 64bit i na jednym i drugim ten sam problem ze sterownikami... czytałem wszystkie tematy, instalowałem wszystkie sterowniki jakie były do ściągnięcia i dalej to samo...

vcds.jpg?1447529198

16586922.jpg?1447529198

u innych jest coś takiego:

maxresdefault.jpg

jak to ogarnąć bo dużo nie brakuje żebym wyrzucił kompa z kablem przez okno :facepalm:

Opublikowano

ten 14.10 to skąd pobrałeś ? ross tech?

Opublikowano
  • Autor

ten 14.10 to skąd pobrałeś ? ross tech?

z vag-com.pl

Opublikowano

to jak znam życie to kabel na śmietnik się tylko nadaje,uwalony wsad jest

Opublikowano
  • Autor

to jak znam życie to kabel na śmietnik się tylko nadaje,uwalony wsad jest

Ściągnąłem sterowniki ze strony Viakena na trzecim systemie: czystym Win 8 i dalej to samo...

jeżeli jest uwalony to już drugi kabel od nich który jest uwalony zanim zaczął pracę :facepalm:

EDIT :

sprawdzałem właśnie na VAG-COM 311.2 i to samo... czy to na pewno uwalony kabel? Bo jak twierdzi Viaken:

viaken.jpg?1447540021

EDIT 15.11.2015:

po przeszukaniu całego internetu jeden mądry człowiek napisał, że udało mu się wykonać test po wpięciu kabla w auto i u mnie tak samo :banan:

udało mi się odczytać tylko silnik po czym program się wiesza dopóki nie odepnę kabla :facepalm: :facepalm: :facepalm: potem jak wiadomo już nic nie zrobię i tak się dzieje na Win Vista a na Win7 nie widzi mi sterów kabla więc póki co czarna dziura... :angry: kabel można uznać za ok czy niekoniecznie?

bez-tytulu.jpg?1447590907

jak już się dowiedziałem zatkany kat... więc trzeba będzie założyć DP... :kwasny:

i najlepiej/najdłużej działa VAG-COM 311.2 tzn. zanim się zawiesi...

Edytowane przez h4cker