Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wybijanie wahaczy dolnych z kolumny - sposób praktyczny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma ktoś łatwy, praktyczny, niskonakładowy sposób na wybicie wahacza tylnego (banana) z kolumny przedniej zawieszenia ?

Wahacz nośny (przedni, prosty) idzie dość łatwo, bo jego śrubę z popuszczoną nakrętką opieram na podnośniku słupkowym, a w kolumnę naparzam młotkiem. Wychodzi DOŚĆ łatwo.

Gorsza sprawa z wahaczem tylnym. tego nigdy nie udało mi się wybić na samochodzie.

Oczywiście zaraz poradzicie fachowe ściągacze. Kupiłem kiedyś taki pospolity. Nie dało się go tam założyć, a przy pierwszej próbie praktycznej na małej gałce w P206 pękł. Zebrałem się finansowo na ściągacz Beta. Jedynie 350zł...i też się nie zmieścił. Można by tymi widełkami na młotek (http://tnij.org/widelkowy), ale po co mi narzędzie, które niszczy gumki ?

Edytowane przez ST43

Opublikowano

podczas zmiany wahaczy nie uzywałem zadnego ściągacza i poszła bardzo ładnie wymiana i nawet nie wiem z czym ty masz problem

Opublikowano
  • Autor

No nie wierzę, że palcem wypychasz stożkowy, dociągany nakrętką sworzeń .

Może miłośnikom wymiany "raz w roku komplet wahaczy" nie sprawia to problemów. Mój komplet ma już kilka lat, nikt do niego nie zaglądał i co gorsze nic złego z dolnymi sie nie dzieje.

Pytanie personalne do moderatora co chciał by o mnie wiedzieć. Śmiało proszę pytać.

Opublikowano

Jak musisz naparzać młotkiem aby wybić dolne wahacze to siłę masz chyba przedszkolaka.

Czasem robi się po 2 kmpl dziennie i wycicie dolnych wahaczy to jedno porządne stukniecie młotkiem.

Więc jak kolega wyżej dodam

nawet nie wiem z czym ty masz problem

Opublikowano

Miłosnikiem wymiany wahaczy raz do roku nie jestem ponieważ kupuje w miare dobre częśći a nie tam jakies chinole za 400zł.

wahacze wymieniałem prawie wszystkim w mojej miejscowości bo z deka zajmuje sie tym i nie miałem żadnych problemów by cos wybić. także chyba tylko ty masz taki problem

Opublikowano

Bywa, że sworzeń się zapieka i wtedy nie chce wyjść. Ja robię to tak: auto wisi na podnośniku, podpieram zwrotnicę "kurzą stopką" i opuszczam auto w dół, aby ugiąć zawieszenie. Śruba sworznia jest odkręcona, wtedy wystarczy parę strzałów młotem aby sworzeń wyszedł, druga osoba może napierać równocześnie łomem. Gdyby był mocno zapieczony powtarzać do skutku, a przy składaniu wyczyścić gniazdo sworznia i dać tam smaru ceramicznego.

Opublikowano

Ja walę młotem w zwrotnicę jedną ręką, a w drugiej mam breszkę i lekko naciągam banana w dół. Trochę postukam i wyskakuje. Oczywiście auto podniesione.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W moim przypadku nic nie dało walenie młotkiem.Męczyłem się dwa dni.Pomógł ściągacz ,parę minut i wyszedł.

Opublikowano

ściągacze do sworzni kulowych lub widelce, ale i tak w ciężkich przypadkach trzeba walić młotem

najlepiej zalać środkiem penetrującym kilka godzin lub dni wcześniej, w zależności od jakości środka, w moim przypadku pomogła cola dzień wcześniej :grin:

Opublikowano

Ja walę młotem w zwrotnicę jedną ręką, a w drugiej mam breszkę i lekko naciągam banana w dół. Trochę postukam i wyskakuje. Oczywiście auto podniesione.

dokładnie tak.

zaczynasz od zdejmowania banana.

wsuwasz breszke od tyłu auta tak aby lezała na bananie mozliwie blisko sworznia i zapierasz koniec breszki o wahacz prosty

drugi koniec breszki ciągniesz mocno w dół i jednoczesnie pukasz młotkiem w zwrotnice w gniazdo sworznia.

musi isc, łaski nie robi...