OlgierdA4 Opublikowano 15 Listopada 2015 Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzień dobry, Zakupiłem A4 Avant 1.9 TDI z podejrzanie niskim przebiegiem. Nawet się nie łudzę, bo auto jest z 1996 roku.Kupiłem go ze względu na stan techniczny i kondycję silnika, z pełną świadomością, że licznik jest kręcony.Chciałbym jednak sprawdzić jego przebieg jeżeli będzie to możliwe i mam kilka pytań, bo nie potrafię go odczytać. Mam kabelek OBDII i windows 7 64 bit I. VAG-COM i VWTOOL nie instalują się II. VCDS 11.11.3 oraz VCDS 908 - instalują, uruchamiają i dają komunikat, ze nie wykryto interfejsu III. Polski Vag 4.9 oraz VCDS lite diagnozują, ale: 1. "Funkcje dodatkowe" mają nieaktywne ikonki wewnątrz, nie da się wejść głębiej (podobno tam się właśnie sprawdza przebieg)2. "17-Instrumenty" nic ciekawego nie znalazłem, ale jest wpis "WSC: www.obd2.pl". Czy może to być ślad po modyfikacji przebiegu licznika w Polsce?3. Czy w aucie z 1996 przebieg jest jeszcze zapisany w jakimś innym miejscu niż "Instrumenty"? Jak się dostać do przebiegu i go odczytać? Może coś doradzicie?Może ktoś z Katowic pomógłby odczytać?Olgierd
jospethe Opublikowano 15 Listopada 2015 Opublikowano 15 Listopada 2015 Jeśli chodzi o komunikat z nie wykrytym interfejsem to musisz zmienić w ustawieniach port usb. COM1, COM2 itd. , albo przełożyć wtyczkę usb pod inne gniazda i próbować aż trafisz we właściwe i nastąpi połączenie.
goldi Opublikowano 16 Listopada 2015 Opublikowano 16 Listopada 2015 w tym roczniku nie sprawdzisz przebiegu nawet vcds 12.12 jedynie zostaje ci po numerze vin ostatni wpis w serwisie ja mam 370 tyś
bercik2 Opublikowano 16 Listopada 2015 Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Vagiem nic nie zrobisz do tego trzeba bodajże K-Commander albo Vag-Tachowyklepane z kciuka Edytowane 16 Listopada 2015 przez bercik2
OlgierdA4 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Opublikowano 17 Listopada 2015 Może ktoś jest z okolicy Katowic i pomoże?Może ma ktoś znajomości i pomoże odczytać historię pojazdu?Ten wpis mnie niepokoi: "WSC: www.obd2.pl". Coś było majstrowane.
goldi Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) bercik 2w tym roczniku nic nie pomoże ani vag tacho ani comander już sprawdzałem tak jak ci napisałem ostatni wpis w serwisie ale to jest odpłatnie Edytowane 17 Listopada 2015 przez goldi
OlgierdA4 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Opublikowano 18 Listopada 2015 Zczytałem przebieg z instrumentów, pokrywa się z licznikiem.Niestety program nie łączy się z EDC15 i nie da się zczytać go z silnika. Nie ma też gwarancji, że ten rocznik go rejestrował.Co do serwisu, to nie ma chyba sensu płacić za jedną informację, bo może się okazać, że jest ona np. sprzed 5 lat.Bardziej myślałem o tym, że ktoś życzliwy i pomocny, może zerknąć w historię i szepnąć słówko.
bercik2 Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zczytałem przebieg z instrumentów, pokrywa się z licznikiem. Niestety program nie łączy się z EDC15 i nie da się zczytać go z silnika. Nie ma też gwarancji, że ten rocznik go rejestrował. Co do serwisu, to nie ma chyba sensu płacić za jedną informację, bo może się okazać, że jest ona np. sprzed 5 lat. Bardziej myślałem o tym, że ktoś życzliwy i pomocny, może zerknąć w historię i szepnąć słówko. Napisz do Stanley-a wyklepane z kciuka
Rekomendowane odpowiedzi