Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AFN buczenie z dolotu, 1500-1800 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z moim AFN'em, z filtra powietrza w zakresie 1500-1800 obr.min dochodzi nieprzyjemne buczenie, po zdjęciu rury z kolektora rury idącej do IC buczenie jest nie do zniesienia.

Występuje na postoju i w czasie jazdy.

Zrobione:

- usunięty kat, wspawana rura w miejsce kata,

- wymieniona plecionka za katem,

- wstawiona druga plecionka 150mm na wysokości skrzyni biegów,

- zmienione wieszaki wydechu,

- wyczyszczone turbo,

- wymienione szklanki INA od dzika,

- zmierzone krzywki na wałku rozrządu około 46,5mm,

- silnik zalany Motulem 5w40

Silnik zdrowy, dobrze przyspiesza, mało pali. Poprzednią zimę nieświadomie przejeździłem z jedną sprawną świecą żarową, palił od strzała przy -15

Buczenia prawie nie słychać przy przyspieszaniu, pewnie dlatego, że szybko przechodzi przez ten zakres obrotów.

Po rozpędzeniu auta do 80km/h na 4 biegu, zdjąłem nogę z gazu, wyłączyłem zapłon i przy zwalnianiu buczenie było słyszalne.

Mam w domu dwie A4 1Z i tam słychać delikatne buczenie po podniesieniu maski, ale w środku jest ono nie słyszalne.

Według mnie pozostaje tylko zdjęcie głowicy i sprawdzenie zaworów: prowadnice, uszczelniacze, szczelność gniazd zaworowych.

Ktoś ma jakieś inne pomysły?

edit:

W zakresie obotów 1500-1800 i 2300-2500 silnik pracuje wyraźnie głośniej, wydobywa się nie tylko buczenie, ale też klekot i delikatne drgania. Przy 2000 i 3000obr/min jest cisza i żadnych drgań

Dodam, że podmieniałem wtryski i zdejmowałem pasek napędzający osprzęt, żadnego efektu

Edytowane przez paweu1

Opublikowano

Mojemu Ojcu kiedyś tak buczała Bora ASV, olał sprawę, pogonił dziada po trasie i samo przeszło.

Nagraj filmik jak to słychać.

Opublikowano
  • Autor

Byłem w Holandii 1450km w jedną stronę, cała drogę 140-160km/h, nie pomogło

Opublikowano

Po rozpędzeniu auta do 80km/h na 4 biegu, zdjąłem nogę z gazu, wyłączyłem zapłon i przy zwalnianiu buczenie było słyszalne.

to w końcu gdzie buczy w silniku czy nie? Bo jak zapłon wyłączyłeś to silnik nie pracował

Opublikowano
  • Autor

to w końcu gdzie buczy w silniku czy nie? Bo jak zapłon wyłączyłeś to silnik nie pracował

Zapłon był wyłączony, ale silnik był na biegu (koła napędzały silnik) i zwalniał razem ze spadkiem prędkości. Dzięki tej próbie można wykluczyć wpływ układu wtryskowego na buczenie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapłon był wyłączony, ale silnik był na biegu (koła napędzały silnik) i zwalniał razem ze spadkiem prędkości. Dzięki tej próbie można wykluczyć wpływ układu wtryskowego na buczenie

Ciekawy pomysł, tak u siebie jeszcze nie próbowałem. U mnie też buczy silnik AHU, na półce mam już nowe przeguby wewnętrzne, po zmianie napisze czy u mnie pomogło. Stawiam na przeguby ponieważ w trakcie jazdy kiedy auto trafia na taki moment kiedy układ napędowy nie jest obciążony czy przez przyśpieszanie czy przez hamowanie silnikiem auto przestaje buczeć. Coś jest nie wyważone i to mi wprawia bude w wibracje, ostatnio mierzyłem wałek rozrządu, seryjny wałek ma 46,7mm mój ma już 46,1. Mam inny wałek na podmianę, ale raczej to pomoże tylko klekotanie.

Opublikowano

Ciekawy pomysł, tak u siebie jeszcze nie próbowałem. U mnie też buczy silnik AHU, na półce mam już nowe przeguby wewnętrzne, po zmianie napisze czy u mnie pomogło. Stawiam na przeguby ponieważ w trakcie jazdy kiedy auto trafia na taki moment kiedy układ napędowy nie jest obciążony czy przez przyśpieszanie czy przez hamowanie silnikiem auto przestaje buczeć. Coś jest nie wyważone i to mi wprawia bude w wibracje, ostatnio mierzyłem wałek rozrządu, seryjny wałek ma 46,7mm mój ma już 46,1. Mam inny wałek na podmianę, ale raczej to pomoże tylko klekotanie.

też mam AHU i buczy przy przyspieszaniu do 2k obr. Zerknij w moj temat i posłuchaj czy tak samo u Ciebie. :)

Opublikowano
  • Autor

Musze jeszcze sprawdzić ciśnienie sprężania i ciśnienie oleju. Może pomiary rzucą nowe światło

U ciebie problem występuje przy przyspieszaniu i ewidentnie wskazuje na dwumasę. U mnie buczy na postoju i przy jednostajnej jeździe i przy przespieszaniu

Opublikowano

Nie mam dwumasy więc jednomas? :D

Opublikowano

seryjnie w AHU była dwumasa, zmieniałeś?

Opublikowano

Po swoim numerze podwozie odkryłem że nie mam jej, nawet jeśli bym ją miał to jej niesprawność objawiałaby się także na jałowym i całej reszcie obrotów wraz z redukcjami i wgl. Drżenie to takie jakby zasysanie powietrza, wydaje mi się że gdzieś w okolicach IC / tych plastikowych rur jest problem.

Opublikowano

A więc tak: Pacjent passat b5 AHU bez dwumasy. Klepał i dudniał z filtra. Wymiana wałka rozrządu i szklanek. Po naprawie oba problemy znikły.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Czy wałek posiadał jakieś ślady zużycia?

Oglądałem swój ze wszystkich stron, mierzyłem, ale nie znalazłem nic podejrzanego.

Wczoraj zmierzyłem ciśnienie oleju i kompresję

Kompresja równo 26 na wszystkich cylindrach

Ciśnienie oleju

jałowe obr - 1,25 bar

1400 obr/min - 1,75 bar

1600 obr/min - 2 bar

2200 obr/min - 2,75 bar

2500 obr/min - 3,5 bar

3000 obr/min - 4,5 bar

Zdjąłem rurę doprowadzającą powietrze do filtra, zmienił się dźwięk buczenia, teraz słychać bardziej metaliczny dźwięk

Spróbuje jeszcze podmienić wałek i szklanki, jeśli nie to nic nie da, to pozostaje tylko zdjąć głowicę i sprawdzić stan zaworów, sprężyn, tym bardziej, że powyżej 3500 obr/min coś dzwoni.

Jakieś sugestie?

edit: 02.04.2016

Dzisiaj podmieniłem wałek rozrządu, żadnej poprawy nadal buczy.
Wałek pochodził z 1Z który nie buczy.

Edytowane przez paweu1

Opublikowano

Może najpierw stetoskopem go osłuchać, niż od razu czapke zdejmować?

Buczenie/dudnienie z filtra słychać na wytartym wałku przy AJM/AWX, wałek w AFN jest bardzo ciężki do zajechania.