Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Luźna klamka wewnętrzna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zamku jest trzpień (jakies fi4 lub fi5mm) na którym obraca się klamka. Na nim założona jest sprężyna (śrubowa) gdzie jeden z końców jest stycznie wyprowadzony i zapiera sie o plastik. Właśnie ten koniec ulega pęknięciu. Można próbowac samu coś dorabiać lub przerabiać.

Obecnie u kierowcy wogóle nie mam tej sprężynki ale linka zamka całkiem dobrze napina cięgno klamki i tak nie przeszkadza mocno. ja komus mocno lata to niech też naciąg linki skoryguje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja już się martwiłem, że to tylko u mnie.... :smile:

Opublikowano
A ja już się martwiłem, że to tylko u mnie.... :smile:

spoko, u mnie też się zaczęło kilka dni temu ;) Klamka przy zamykaniu drzwi lekko zadrży, ale poza tym cisza ;)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Widze, że wszyscy mają ten problem.

Myślałem, że zaczne temat a pozostaje mi tylko dopisać się do listy.

Ja równiez słyszałem jakbym cłą klamkę złamał, niezle się zgrzałem z nerwów, no ale cóż dziala :)

Opublikowano

ja tez miałem problem od strony kierowcy,wkurzalo mnie to,zdjełem tapicerke i dorobiłem nowa sprężynke i jest lepiej niz fabrycznie :lol:

Opublikowano

A od czego "zapożyczyłeś" drucik?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ha :!: , również moja klameczka była luźna, nie zastanawiając się dłużej szybko ją rozebrałem i tą felerną końcówkę sprężyny poprostu podgiąłem tak aby blokowała się na swoim miejscu, trzeba uważać i robić to ostrożnie ponieważ ta stal jest bardzo krucha przez co i sprężysta ale przy podginaniu może pęknąć.

Zrobiłem i po problemie, klameczka odbija jak nówka i obyło się bez drugiej sprężynki.

Opublikowano

całe obicie drzwi trzeba demontować ? opisz jak się do niej dostać ale tak szczegółowo może jakieś foty :razz:

Opublikowano
A od czego "zapożyczyłeś" drucik?

pogrzebałem w piwnicy i znalazłem odpowiedni drucik,nie był konkretny.

całe obicie drzwi trzeba demontować ? opisz jak się do niej dostać ale tak szczegółowo może jakieś foty

tak,trzeba zdjać obicie,a całość z klamka masz przykrecone od tyłu na srubke.

Opublikowano

od dwoch dni mam ten sam problem .... :evil:

zajme sie tym jak bedzie cieplej .... :twisted:

Opublikowano

dopisuję się do listy naciągniętych sprężynek - moja nie jest jeszcze tragiczna ale napewno ze strony kierowcy dużo luźniejsza od pozostałych

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

ha :!: , również moja klameczka była luźna, nie zastanawiając się dłużej szybko ją rozebrałem i tą felerną końcówkę sprężyny poprostu podgiąłem tak aby blokowała się na swoim miejscu, trzeba uważać i robić to ostrożnie ponieważ ta stal jest bardzo krucha przez co i sprężysta ale przy podginaniu może pęknąć.

Zrobiłem i po problemie, klameczka odbija jak nówka i obyło się bez drugiej sprężynki.

Zrobiłem dokładnie tak samo po wielu nieudanych próbach dopasowania inne j i ostatecznie jestem bardzo zadowolony ;)

najważniejsze ze na dziurach mi nie stuka ;P

Opublikowano

O dobrze że ktoś odgrzebał tego starego kotleta ... szukam takiej sprężynki, a nawet 2-e ;)

Opublikowano

Ten sam problem od str kierowcy, może jeszcze nie jest tak źle ale to troszkę denerwujące, czasem jak jadę jakimiś nierównościami i klameczka wpadnie w wibracje to słychać delikatne brzęczenie.

Jeśli ktoś wie jak rozebrać wszystko żeby wymienić sprężynkę to bardzo poproszę instrukcję. Sam nie chce zaczynać bo boję się coć gorzej tam narozrabiać.

A, i jeszcze pytanko skąd wziąć nową jeśli starej nie uda mi się reaktywować?

Opublikowano

Rozbiórka to pikuś - denontujesz boczek odginasz tą powłokę wygłuszającą i od tyłu klameczki ten plastik jest trzymany przez jeden wkręt (nie przeginac z dokręceniem bo popęka!!!) potem dobrać sie do spręzynki to nie problem ... problem to gdzie taką zdobbyć, ponoć pasują nawet od klapek z B3 ale to nie rozwiązuje problemu.

Opublikowano

... problem to gdzie taką zdobbyć, ponoć pasują nawet od klapek z B3 ale to nie rozwiązuje problemu.

To chyba będę musiał kilka długopisów rozebrać, może coś zpasuje :D

Opublikowano

Kurcze i mnie to dopadło.

Denerwujące drżenie klamki szczególnie na dziurach.

bede musiał sie za to zabrać...

Opublikowano

Hehe i mnie dopadła luźna klamka ale naszczęście jeszcze nie stuka :naughty:

Opublikowano

Hehe i mnie dopadła luźna klamka ale naszczęście jeszcze nie stuka :naughty:

widze że to wszystkich dopada ;)

Opublikowano

Marekpl długopisami nie dasz rady :naughty:

sprężynki są dość twarde a drut ma średnicę gdzieś koło 1mm. U mnie urwał się tylko sam wystający ze zwojów czubek sprężynki. Po pęknięciu widać od razu że to hartowana stal ale lata robią swoje i rozwiązałem to tak że odgiąłem trochę zwoju i wyprostowałem na imadle.

Jak na razie ok. Nie odróżnisz naciągu od orginalnej klamki. Sprążynki do porażka nigdzie nie mogłem znaleźć takiej przynajmniej podobnej. Problem jest taki że sprężynka (przynajmniej w lewych drzwiach) jest zwijana odwrotnie do ruchu wskazówek zegara.