Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czy możliwa jest zamiana z 1.9 tdi awx na bke?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio miewam problemy z moim AWX w b6 2003r, min: wymiana głowicy,uszkodzone panewki, zawory, szklanki. Jestem niestety zmuszony zmienić słupek silnika :angry: . Znajomy posiada BKE na sprzedaż.

Czy możliwy jest zamiana z AWX na BKE (wraz z osprzętem z awx) i czy będzie odczuwalna duża różnica mocy powiędzy 130km ( może do końca auto nie miało tyle ze "zajechanym" silnikiem :huh: ) a bke 116km ?

Proszę o szybką odpowiedz ponieważ śpieszy mi sie z kupnem słupka silnika. :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ile miałeś nakulane ? Odczuwalna różnica w mocy na pewno będzie ja nie wyobrażam sobie jakbym miał jeździć serią nawet teraz mi brakuje mocy przy 160 kucach :decayed:

Opublikowano

Ile miałeś nakulane ? Odczuwalna różnica w mocy na pewno będzie ja nie wyobrażam sobie jakbym miał jeździć serią nawet teraz mi brakuje mocy przy 160 kucach :decayed:

236 tyś km miałem. zaczeło się od trzęsienia całą buda, i dziwnym "klekotaniem silnika". podejrzewałem wtryski albo zle ustawiony rozrząd. po sprawdzeniu rozrząd był dobrze ustawiony, po wymianie 2 wtryskow (3ciego i 4tego) trochę lepiej chodził, ale to nie to samo. co się okazało mechanik rozebrał cały silnik i tu było zdziwko :facepalm:

Opublikowano

Panewki padły Ci na walku rozrządu czy korbie?

Wysłane z mojej Sony Xperia z2 za pomocą Tapatalk.

Opublikowano

Panewki padły Ci na walku rozrządu czy korbie?

z tego co mówił mechanior to na korbie

Opublikowano

To ten silnik miał przejechane ponad pół bańki albo olej wymieniany co 50tys

Opublikowano

To ten silnik miał przejechane ponad pół bańki albo olej wymieniany co 50tys

trudno powiedzieć, nie wiem kto nim wcześniej jezdził, odrazu jak go kupiłem to podstawowe rzeczy wymieniłem. co do tego bke orientujesz się czy mozliwa jest zamiana ?

Opublikowano

Możesz brać BKE, z Twoim osprzętem ( łącznie z pompkami ) będzie miał taką moc jak stary AWX :decayed:

Przekładając sam słupek wszystko powinno pasić P&P :hi:

Opublikowano

egr w bke jest elektryczny, ale to chyba nie problem :)

Opublikowano

a różnice pomiędzy awx a avf to takie że awx ma 285NM a avf 310NM i avf sa 6 biegowe skrzynie a awx 5 ? czy jeszcze jakies występują ?

Opublikowano

awx miedzy avf różni sie sprzegłem w avf jest wieksza tarcza

Opublikowano

awx miedzy avf różni sie sprzegłem w avf jest wieksza tarcza

a jest możliwość wstawienia avf zamiast awx ? czy jest to raczej niemożliwe ?

Opublikowano

Mówimy cały czas o samym słupku , AVF też podejdzie :hi:

Opublikowano

dzięki za podpowiedzi :) dam znać jak poszła operacja gdy juz bedzie po wszystkim :D

W a4 został wymieniony słupek silnika awx na avf, bez problemów, oprócz tego tarcza sprzęgła wraz z dociskami no i takie pierdoły jak np. świece żarowe.

Autko o niebo lepiej pracuje niż na zajechanym silniku, przynajmniej nie trzesię się cała buda. :)

Pozdrawiam.