Gość Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Witam zainteresował mnie temat zniesienia opłaty recyklingowej od nowego roku. O mały włos nie kupiłem teraz samochodu dla dziewczyny (Ford Fiesta), skoro od nowego roku można zaoszczędzić te 500 zł. Zrobiłem mały research w temacie i znalazłem informację o tym kogo będzie obowiązywało zniesienie tej opłaty. A więc nie wystarczy kupić od Mirka auta po nowym roku, niestety to Mirek musi opłacić akcyzę po nowym roku. Tutaj więcej na ten temat: http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/635238-oplata-recyklingowa-dla-kogo-zniesiona-od-1-01-2016-a.html Zastanawiam się teraz, czy Mirki obeznane w temacie mają możliwość płacenia tej akcyzy po nowym roku? Z mojego punktu widzenia ma to znaczenie kiedy będziemy mogli kupić ten samochód, czy już w styczniu zaraz po nowym roku (to co sobie już teraz upatrzyliśmy), czy może będziemy musieli jeszcze czekać do lutego, żeby mogli nasprowadzać te swoje igły pod kocem trzymane? Jak myślicie, samochody po nowym roku podrożeją o te 500 zł? Chociaż by z takiego względu, że Mireczki będą chciały utrzymać średnią rynkową cenę (tą po zarejestrowaniu) aut, w końcu więcej im w kieszenie zostanie. Z samego zniesienia tej opłaty sam się cieszę, bo możliwe że w w przyszłym roku kupię sobie swoją wymarzoną .
15lolo Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 ja tez czekam heh dzwonilem 2 miesiace temu do WK. Pani mi potwierdzila ze nie bd , lecz dzwoniac w tym tyg , ta sama pani powiedziała ze nic nie wie slyszalem ze maja cos innego wprowadzic o kwocie 400 ale to tylko sluchy
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ale nie sądzę żeby co coś w kwocie 400zł wprowadzili zaraz po nowym roku. W końcu wycofanie opłaty recyklingowej zajęło im ponad rok BTW. podaj jakieś źródło mówiące o tej nowej opłacie...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 To od kiedy ta opłata depozytowa wchodzi w życie? W necie da się znaleźć informacje mówiące że ta opłata "zastępuje" rycyklingową, ale nigdzie nie napisali wprost że stanie się to z dniem 1.01.2016. Jak macie do podeślijcie jakieś wiarygodne źródła.
Prezes870 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Oplata zniesiona sam osobiscie rejestrowalem na umowe kupna sprzedazy
Exmi Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 I tak pewnie zaraz jakąś nową opłatę wymyślą, albo właśnie ceny aut pójdą do góry
Vengazo Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 No ja niestety umowe niemiecka mam przed końcem samym 2015 i recykling właśnie jutro bede płacił haha strzał w kolano . Ale cóż audi nie czekała by do nowego roku haha
Prezes870 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 co za problem zrobic druga umowe z dniem wczorajszym i podpisac sie przez niemca
dynamiquedci Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 A powiedzcie mi jak to jest w moim przypadku. Kupiłem auto od handlarza 8.01.2016 roku. I z takim dniem mam fakturę. Auto do polski zjechało w 2015 roku. Więc pierwsza rejestracja bedzie w 2016 roku. Jak się ma recykling w moim przypadku?
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Teoretycznie musisz zaplacic bo liczy sie data przekroczenia granicy.
dynamiquedci Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Teoretycznie musisz zaplacic bo liczy sie data przekroczenia granicy. No właśnie tak myślałem.. Bo niektórzy mówią że nie płacę. Dowiem sie w poniedziałek w WK
grzes283 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zapłacisz jeżeli auto opuściło DE przed 01.01.2016. Jeżeli po tym terminie, to nie płacisz.
Prezes870 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 guzik prawda. Sąsiadka kupiła w sierpniu audi od handlarza i jezdzila pol roku a teraz napisala umowe na kolanie ze kupila 03.01.2016 i nic nie placila wiec nie wprowadzaj ludzi w blad. A jezeli chodzi ci o wzmianke w malym brifie kiedy zostal wyrejestrowany to tez nie ma nic wspolnego bo np mogl stac nawet 5 lat u hansa w garazu wyrejestrowany i zdecydowal sie go sprzedac teraz i tyle w temacie. Tak czy siak jezeli macie umowe po pierwszym stycznia to nie placicie
grzes283 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Kombinować można na różne sposoby. I nie spinaj się bo nikogo w błąd nie wprowadzam. W świetle prawa i podawanych informacji ważna jest data przejazdu przez granice. A jak będzie, zobaczy w WK......tyle w temacie.
Prezes870 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Prawo to akurat w Polsce praktycznie nie istenieje, patrząc na to co się wyprawia w PL ;/
grzes283 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgadza się. Przepisy jednym torem, a fakty z życia drugim. Zobaczymy. Sam jestem ciekawy jak WK do tego podejdzie.....:-)
Kali S4 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 A jak ma podejśc? Skoro data na umowie z 2016 r to normalne że nie płaci.
15lolo Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 koledzy uwazajcie na myki handlarzy , kazdy wam powie ze recyklingu nie płaci sie od 2016 (maja racje ), ale jak juz ktos wspomnial powyzej liczy sie dzien przekroczenia granicy auta, a nie faktura od komisiarza a że ktos sb napisal umowe na kolanie to juz inna sprawa
Rekomendowane odpowiedzi