Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS-E popularność ze względu na wygląd ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj naszło mnie na rozkmine w drodze z pracy, na czym polega popularność RNS-E ? Jest to dosyć popularny mod, sporo z tymi navi jest problemów jak widać po tematach i konkluzja była taka (nie odpowiedziałem sobie na to pytanie) na czym polega popularność tej nie taniej nawigacji jeśli w tych samych pieniądzach możemy zainstalować radio 2 din które obsłuży nam totalnie wszystko a nawet więcej niż rns-e ? (np navi z androidem) ? Ktoś potrafi to logicznie wytłumaczyć?

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź na temat problemów z tymi nawigacjami 99% problemów to wina użytkowników i ich brak wiedzy np przy montażu. Co do popularności to jest spora grupa użytkowników i fanów audi która woli mieć oryginalny sprzęt niż chińczyka który wygląda jak wygląda no nie zawsze wszystko w nich działa jak zachwalają producenci. Kilkukrotnie spotkałem się z taką sytuacją że wymontowywałem navi i montowałem chinola i po kilku dniach montowałem rns-e bo właściciel stwierdzał że to jedno wielkie G ale na ten temat niech wypowiadają się ci którzy mieli z chińczykami do czynienia.

Opublikowano

O jakich problemach pisze autor wątku? Rnse jest 100% kompatybilny z naszymi autami a i możliwości rozbudowy są bardzo szerokie. Poza tym większość jednostek 2DIN wygląda mega odpustowo w porwaniu do Rns które idealnie komponuje się z wnętrzem.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Problemy w stylu: nie wysuwa CD, nie świeci prawa strona, naprawa tasmy wyświetlacza, nie działa pokrętło, nie widzi vcds ....... wystarczy spojrzeć po tematach z pierwszej strony :D o te problemy.

Co do chińczyka, to nie jestem zwolennikiem badziewia i mówię o markowych stacjach multimedialnych (alpine, pioneer etc) i rozmawiamy tutaj o jednostkach używanych tak jak RNS :D

P1020840.jpg

które idealnie komponuje się z wnętrzem.

Czyli jednak wygląd :)

audi-a4-oem-upgrade-8-touch-screen-navig

Edytowane przez House

Opublikowano

Jak każdy sprzęt trafiają się mniejsze i większe usterki.

Weź pod uwagę, że ten sprzęt jest montowany od 2003r w autach o często pokaźnych przebiegach więc ma się prawo uszkodzić czasami taśma lcd czy napęd.

Miałem RNS-E 2gen (rok prod 2012r) i żadna z wymienionych usterek mi się nie przytrafiła. Jest to sprzęt zaprojektowany w Japonii i tam też produkowany więc to też świadczy o bdb jakości.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jakie masz oczekiwania wobec sprzętu bo dla mnie liczy sie pełna integracja z autem jeśli chodzi o obsługe, funkcjonalność, możliwości rozbudowy. Wygląd ma mniejsze znaczenie, ale też mam jakiś gust i czegoś takiego jak zalinkowałeś do auta już bym nie włożył .

Opublikowano
  • Autor

No tak, gust jest jak h.j każdy ma swój :D Mi stacje 2din też nie do końca podchodzą ale ostatnimi czasy bardziej patrzę na funkcjonalność, mam rns-d i np wpisywanie nazw ulic w nawigację to średnio przyjemna rzecz w porównaniu z mapami google gdzie mogę nazwę wybrać głosowo i w 99% wybór jest bezbłędny.

Opublikowano

Nigdy nie spotkałem się z niektórymi usterkami które opisujesz np: nie świeci prawa strona ? ta usterka jest z rns-d, nie działa pokrętło ? nigdy takiej usterki nie widziałem w rns-e, w rns-d tek i to często. I teraz tak vcds nie widzi rns-e jak napisałem wcześniej 99% to błędne podłączenie zwłaszcza przy przejściu z concert 2 i 2+ na rns-e, nie wysuwanie cd spowodowane jest tym ze tłoczone cd są grubsze , no i większość tych usterek to też rns-d. Nie porównuj twojego rns-e którego produkcja zakończyła sie w 2003 roku do sprzętu produkowanego w dniu dzisiejszym. Jest to przepaść jeśli chodzi o rozwój technologii.

Opublikowano

Radia ze zdjęcia pewnie grają spoko ale jednak widać, że jest "doklejone" RNS-e jednak idealnie pasuje na dechę b6/b7 nawet jeśli nie ma dotykowego ekranu i usb to i tak wolałbym RNS-e.

Opublikowano
  • Autor

Ja nikogo nie przekonuję do radia nie fabrycznego. Zapytałem DLACZEGO wybieracie RNS-E zamiast radia które oferuje tyle samo lub więcej dodatkowych funkcji i o to w tym poście chodzi. Po za wyglądem nie ma w tej chwili konkretnej odpowiedzi na to pytanie :D i ja też doszedłem do takich samych wniosków :D idealnym rozwiązaniem, byłoby mieć obudowę od RNS-E i wpakować w to dotykowy wyświetlacz z dobrze rozbudowanej stacji multimedialnej medialnej :D

Ps. rozbudowywanie rns-e to znowu koszty, moduł BT itp i uzbiera się ładna kwota :D

Opublikowano

Ja nikogo nie przekonuję do radia nie fabrycznego. Zapytałem DLACZEGO wybieracie RNS-E zamiast radia które oferuje tyle samo lub więcej dodatkowych funkcji i o to w tym poście chodzi. Po za wyglądem nie ma w tej chwili konkretnej odpowiedzi na to pytanie :D i ja też doszedłem do takich samych wniosków :D idealnym rozwiązaniem, byłoby mieć obudowę od RNS-E i wpakować w to dotykowy wyświetlacz z dobrze rozbudowanej stacji multimedialnej medialnej :D

Ps. rozbudowywanie rns-e to znowu koszty, moduł BT itp i uzbiera się ładna kwota :D

Nie chodzi o wygląd zewnętrzny. Pokaż mi choć jedno radio nieoryginalne które jest kompatybilne z fisem!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok. To jest niezaprzeczalny argument na + czyli mamy dwa

1. Wygląd

2. kompatybilność z FIS-em

Co do kompatybilności, to faktycznie nawigacja na wyświetlaczu to całkiem fajna sprawa, sam się tym "jarałem" jak to odkryłem :D natomiast radio to już zupełnie nieprzydatna rzecz, bo mieści się tam dosłownie część wyrazów z RDS radia :D

No to na przekór modzie wywalam RNS-D i nie wymienię na RNS-E tylko włożę 2 din :D leży już pionek z androidem, i pobawiłem się nim chwilę i powiem tak :D J*ć kompatybilność z fisem i wygląd :D wybranie numeru telefonu to 3 sekundy, podłączenie więcej niż jednego urządzenia, wejście HDMI kamera cofania z normalnym sygnałem czujnika, 7cali dotyk, podłączenie ipoda, na którym mam właśnie caluteńką muzykę łącznie ze zgranymi płytami oryginalnymi, wszystkie aplikacje z tel na radiu, facebook, janosik i wreszcie telefon i uchwyt z auta OUT :D itp, itd itepe :D

A tak swoją drogą, to zastanawia mnie jeszcze jakość dzwięku jaka będzie po wymianie na BOSE :D Czy ktoś orientuje się jaka końcówka siedzi w RNS-E ? ile ma w RMS?

Edytowane przez House

Opublikowano

A tak swoją drogą, to zastanawia mnie jeszcze jakość dzwięku jaka będzie po wymianie na BOSE :D Czy ktoś orientuje się jaka końcówka siedzi w RNS-E ? ile ma w RMS?

Przy fabrycznym Bose głosniki napędzane są aktywnie przez wzmacniacz, nie przez końcówke mocy radia.

Opublikowano
  • Autor

Fakt co za zaćmienie. Wstyd. Ciekawe jak bedzie z regulacjami barwy i podbiciem.

Edytowane przez House

Opublikowano

Jest jeszcze jeden + na korzyść RNS-E a mianowicie jakość odbioru stacji radiowych. Te nieoryginalne radia mają z tym spory problem aby wykorzystać fabryczne anteny w tylnych szybach i często ich użytkownicy skarżą się na słaby odbiór radia.

Opublikowano
  • Autor

No cóż, przekonam się na własnej skórze :D dam znać niewątpliwie i postaram się napisać obiektywną opinię :D

Opublikowano

Czekamy zatem na relację :)

Opublikowano

Zmaścisz, kolego, uwierz zmaścisz :song: Kolor FIS + MF + RNS + Bose, sprawy napędowe już masz, to jeszcze porządne fotele (Sporty, S-line), ładna buzia (i d*pa :evil:) na prawym...i wszystko-część-dziękuje-do widzenia :cool1:

Droid w błyszczącym Radyjku z innej bajki nie da Ci spokoju, a teorie, rozkminy... plusy i minusy to jest tylko teoria. Zapomnij o parametrach i innych bzdurach, bo w tym przypadku nijak rma się to do późniejszych odczuć podczas codziennego użytkowania. Takie rzeczy to przy wyborze komputera :wink:

Edytowane przez Pablo_s-c

Opublikowano
  • Autor

Raczej na brak wyposażenia nie narzekam :P fotle już dawno są, ba nawet grzane z przodu i z tyłu fis kolorowy też fabrycznie. Mi nie chodzi o wygląd radia, tylko o funkcjonalność przy znikomym rezaniu :D ot cała filozofia :D ja nie mówię, że rns-e jest złe, brzydkie bla bla bla, po prostu, licząc na szybko, moduł taki moduł sraki bylejaki rns-e ciąganie kabli do liczników- totalny bez sens :) jeśli ktoś ma ochotę pakować kasę, to jego portfel :D a ja chce sobie zapuścić filmik z YT czy ipli, odpalić telewizornię bez tony dodatkowych kabli,łaczek złączek śrubek :) ogólnie to nie lubię wszystkiego rozkręcać i składać bo to wszystko się wyrabia potem trzeszczy piszczy, a dokupować za każdym razem komplety spinek? Bez sensu już dwa razy zdejmowałem boczek, żeby wymienić lampkę i rączkę i dwa razy kupowałem komplet spinek do boczka i takie tam wieczorne rozkminy. Czy bedę żałował- zobaczymy ale nie sądzę :P mimo, że nie będzie się to wielu osobom podobać ale nie Wasz wóz nie Was będzie wiózł :D

Opublikowano

FIS to chyba pół biedy, mi by bardziej brakowało obsługi radia przez kierę, chociaż do tego niby są moduły. Wrzuć kolego fotki jak już zamontujesz radio :)

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że są moduły :D mały przedsmak :) mam już wszystko skompletowane siedzę nad konfiguracją :D