Opublikowano 4 Maja 20215 l 7 minut temu, Muskel1 napisał: Możliwe, że się pomyliłem, patrzyłem na schemat i tam jest ambiente do sterownika drzwi podłączone. Moduły ambient mają doprowadzone trzy sygnały PLUS, LIN i masę. Ten to albo wersja biała (pewnie występuje w pewnych wersjach wyposażenia) lub jakieś inne światełko w drzwiach ;).
Opublikowano 4 Maja 20215 l 8 minut temu, Muskel1 napisał: W każdym razie bez VCP i parametryzacji bcm się nie obejdzie. No właśnie dlatego piszę i pytam, czy ktoś wie co i jak.
Opublikowano 5 Maja 20215 l 23 godziny temu, Muskel1 napisał: To są sterowniki midline, do białego ambiente QQ1, jeżeli się nie mylę wystarczą ale do kolorowego już nie. Ja mam moduły midline i fabryczny kolorowy ambiente, więc tu będzie ok.
Opublikowano 6 Maja 20215 l W dniu 4.05.2021 o 22:50, Adam Raś napisał: Może jeszcze to Ci się przyda. jesteś wielki :dLD:D:D podpisem dziś pod oświetlenie zapalniczki ale to coś nie tak działa bo jak ściemniam na pokrętle to się rozjaśnia :d Pewnie za duży pobór mocy ! Podepnę tak jak piszesz , tylko czy masz do tego może jeszcze kodowanie ? ja znalazłem ale pod multicolor ! Myślę ze to idzie ogarnąć .
Opublikowano 6 Maja 20215 l W dniu 4.05.2021 o 22:49, Adam Raś napisał: Wielkie dzięki. Można jeszcze podpytać skąd to masz? Jest jakiś opis jak to ktoś robił? Bo ja nie mam żadnego helpera do mojego modułu, zmieniam wartości totalnie na ślepo... https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/retrofitted-ambient-lightning-just-like-extended-led-interior-lighting-pack-2905608/page7/
Opublikowano 7 Maja 20215 l 14 godzin temu, Cikens napisał: https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/retrofitted-ambient-lightning-just-like-extended-led-interior-lighting-pack-2905608/page7/ Dzięki, ten wątek widziałem. W nim jest też informacja, że gościu nie wie jak zainicjować światła obrusowe. Ja mam w tej chwili taki problem, że po zrobieniu tego kodowania, pojawiło się sterowanie ambient w menu MMI, ale świeci mi tylko część LED. Mam podświetlone boczki z tyłu, ale nie schowki i klamki. Z przodu mam podświetloną linię (tą która służy za Side Assisted) tylko że w wybranym kolorze, ale nie ma ani klamek ani schowka. Na konsoli środkowej prawa strona świeci a lewa nie (ale to może być walnięty moduł). Jednak z tymi drzwiami to wydaje mi się za duża powtarzalność, więc pewnie coś jeszcze trzeba aktywować. Przez chwilę zaczęłam się zastanawiać, czy łączenie modułów kaskadowo, nie ma znaczenia. Chodzi o to, że np. dla konsoli środkowej, LIN przychodzi na pin2 do prawego LED i następnie z pin 3 (tego modułu) wychodzi na pin 2 modułu lewego. Myślałem przez chwilę. Że może ten prawy moduł coś robi z sygnałem. Jednak właśnie skończyłem oglądać kilka filmów instruktażowych na temat protokołu LIN i wychodzi na to że to jest bzdura. Bo tam inicjuje komunikacje tylko master. Odpowiedz slave jest tylko na wywołanie mastera i nie ma mowy o gadaniu dwóch slave'w że sobą. Jeśli by ktoś jeszcze miał jakiś pomysł odnośnie tego co trzeba aktywować to będę zobowiązany. Teraz myślę, że chodzi o background light, to co zostało aktywowane to ambient light.
Opublikowano 7 Maja 20215 l 14 godzin temu, Cikens napisał: jesteś wielki :dLD:D:D podpisem dziś pod oświetlenie zapalniczki ale to coś nie tak działa bo jak ściemniam na pokrętle to się rozjaśnia :d Pewnie za duży pobór mocy ! Podepnę tak jak piszesz , tylko czy masz do tego może jeszcze kodowanie ? ja znalazłem ale pod multicolor ! Myślę ze to idzie ogarnąć . Zobacz moją odpowiedź, pod tym drugim postem. Też mam problem z kodowaniem. Jednak po wykonaniu kodowania - które mi podesłałeś - u mnie białe podświetlenie na kubku ruszyło. Prawdę powiedziawszy nawet nie wiem czy po kodowaniu czy działało już wcześniej. Ono uruchamia się jak jest ciemno więc mogło działać od początku - bo kodowalem w dzień. Z drugiej strony tam jest ciągnięty plus jako suma trzech pinów, może załapałem się na doświetlenie kubka po aktywacji ambient. Nie wiem.
Opublikowano 26 Maja 20215 l W dniu 18.10.2020 o 12:49, yogivw napisał: Panowie, nie poradziłem sobie z tematem. 1. nie dziala access kod, gdzie moge sprawdzic wlasciwy? pasujacy? 2. wchodze w adaptacje i mam liste jak na screenie, czy aby na pewno to wlasciwe miejsce? aktywujemy 2? Pls o podpowiedz. dzieki 1. Uzupełnij proszę profil by wiadomo było o jakie auto/model chodzi. 2. Co chcesz zakodować? Do czego potrzebny Ci jest kod dostępu?
Opublikowano 26 Maja 20215 l sorry, rzeczywiscie to byly stare dane file:///C:/Users/PLepia01/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.png zaaktualizowalem. Chce zakodowac opadajace prawe lusterko przy wlaczeniu biegu wstecznego. Korzystalem z opisu w tym watku, zrobiłem jak nizej Zmieniłem tylko Bit 2 i 3 na aktywny Aktywny Nie mogę wykonać ponizszego MCE 09 ---> Security Acces 16 (31347) ---> Adaptacja 10 ---> pozycja 17 aktywujemy 2 Nie dziala access kod – 31347, dodatkowo gdy wchodzę w adaptacje i mam listę jak na scenie, czy aby na pewno to wlasciwe miejsce? aktywujemy 2?
Opublikowano 26 Maja 20215 l To są błędne informacje (kodowania). W B9 musisz mieć odpowiednie sterowniki drzwi (przynajmniej pasażera) aby zakodować opuszczanie prawego lusterka. Jeżeli masz odpowiednie sterowniki (z funkcją elektrycznego składania lustetek) można to wtedy zakodować. Kodujesz tylko w sterowniku drzwi pasażera (52) a nie w sterowniku BCM (09) i dlatego nie musisz mieć kodu dostępu. Jaki nr części masz sterownika drzwi pasażera? Wrzuć autoscan. Po zakodowaniu gałka ustawiania lustetek musi być ustawiona w pozycji na prawe lusterko (strona pasażera). Edytowane 26 Maja 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 27 Maja 20215 l W dniu 26.05.2021 o 11:29, Muskel1 napisał: 1. Uzupełnij proszę profil by wiadomo było o jakie auto/model chodzi. 2. Co chcesz zakodować? Do czego potrzebny Ci jest kod dostępu? 20103
Opublikowano 27 Maja 20215 l 2 minuty temu, Cikens napisał: 20103 Niepotrzebny mu ten kod bo w B9 nie ma w 09 tej adaptacji, którã podał. Edytowane 27 Maja 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l Lusterko opada po zmianach jakie wprowadzilem. Nie wraca jednak do wlasciwej pozycji po zmianie biegu na drive. Zalaczam autscan. Z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Pawel Log-AudiAudi-130115mi.txt Edytowane 1 Czerwca 20215 l przez yogivw
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l A to nie jest tak, że lusterko wraca do pozycji górnej po ustawienie przełącznika lusterek w pozycję środkową lub lewą? Ewentualnie po ruszeniu i przekroczeniu prędkości 15 km/h? Edytowane 1 Czerwca 20215 l przez steve69 Uzupełnienie odpowiedzi.
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l Lusterko wraca do pozycji wyjściowej: -w momencie jazdy do przodu i osiągnięciu prędkości ok.15 km/h (równocześnie z automatycznym ryglowaniem drzwi) - w momencie zgaszenia silnika - w momencie przekręcenia gałki ustawiania lusterek na pozycję inną niż prawe lusterko. Edytowane 1 Czerwca 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l 5 godzin temu, yogivw napisał: Lusterko opada po zmianach jakie wprowadzilem. Nie wraca jednak do wlasciwej pozycji po zmianie biegu na drive. Zalaczam autscan. Z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Pawel Log-WAUZZZF43HA066816-209401km-130115mi.txt 19 kB · 2 pobrania Masz lowline sterowniki w drzwiach, myślałem, że one nie obsługują opuszczania lusterka na krawężnik Dodatkowo wersja VCDS, którą posiadasz jest za stara dla B9, dlatego masz błąd w sterownikach mówiący o brakujących danych ASAM. Edytowane 1 Czerwca 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l 43 minuty temu, Muskel1 napisał: Lusterko wraca do pozycji wyjściowej: -w momencie jazdy do przodu i osiągnięciu prędkości ok.15 km/h (równocześnie z automatycznym ryglowaniem drzwi) - w momencie zgaszenia silnika - w momencie przekręcenia gałki ustawiania lusterek na pozycję inną niż prawe lusterko. no wlasnie problem w tym ze moje nie wraca... ;(
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l 1 minutę temu, yogivw napisał: no wlasnie problem w tym ze moje nie wraca... ;( Być może dlatego, że to wersja lowline. Wersje midline lub highline obsługują to na 100%
Opublikowano 1 Czerwca 20215 l 7 minut temu, Muskel1 napisał: Masz lowline sterowniki w drzwiach, myślałem, że one nie obsługują opuszczania lusterka na krawężnik Dodatkowo wersja VCDS, którą posiadasz jest za stara dla B9, dlatego masz błąd w sterownikach o brakujących danych ASAM. tak jak napisalem powyzej, opada ale nie wraca do wlasciwej pozycji.. Kiedys w B8 mialem podobny problem i z tego co pamietam to trzeba bylo wprowadzic zmiany w kilku miejscach, wtedy zaczynalo wracac ale moze masz racje ze ta wersja tego nie obsluguje. Ktorej wersji VCDS poszukac? Edytowane 1 Czerwca 20215 l przez yogivw