Opublikowano 7 Stycznia 20251 r Akurat tpms nie kodowałem jeszcze. Ale próbowałem zmienić kodowanie rozmiaru hamulcow i też nie poszło. Modułu komfortu też nie ogrania tylko tam nawet wejsc się nie da.
Opublikowano 7 Stycznia 20251 r 9 minut temu, kris_91 napisał(a): Modułu komfortu też nie ogrania tylko tam nawet wejsc się nie da. To akurat wina klona. Większość klonów nie łączy się w platformie MLBevo ze sterownikami 46, 29, 39, D6 i D7. 10 minut temu, kris_91 napisał(a): Akurat tpms nie kodowałem jeszcze. Ale próbowałem zmienić kodowanie rozmiaru hamulcow i też nie poszło To wina źle przeprowadzonego kodowania?
Opublikowano 7 Stycznia 20251 r Tak jak napisałem w temacie zmiany kodowań po przekładce tarcz hamulcowych. W sterowniku ABS występują tzw. mirror bytes, czyli bajty, które są odbiciem lustrzanym i przy kodowaniu TPMS właśnie bajty odpowiedzialne za TPMS, czyli 14 i 26 do nich należą. Mirror bytes muszą być zmienione jednocześnie przed zatwierdzeniem kodowania. Edytowane 7 Stycznia 20251 r przez Muskel1
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r Bez zatwierdzania czyli bez wychodzenia przyciskiem ESC? Czy zatwierdzenie to nacisnięćie w Byte ENTER?
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r Wchodzisz w sterownik ABS w kodowania, idziesz do bajtu 14, aktywujesz odpowiedni bit, następnie przeskakujesz do bajtu 26, aktywujesz odpowiedni bit i dopiero wychodzisz z długiego kodowania.
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r TPMS przyjął kodowanie. A rozmiaru hamulcow nie przyjmuje. Poza zakresem. OBD eleven ogarnia kodowanie modułu komfortu 46? Edytowane 8 Stycznia 20251 r przez kris_91
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r 11 minut temu, kris_91 napisał(a): OBD eleven ogarnia kodowanie modułu komfortu 46? Tak. 11 minut temu, kris_91 napisał(a): A rozmiaru hamulcow nie przyjmuje. Poza zakresem. Wrzuć aktualne kodowanie sterownika 03 (bez przeprowadzonych zmian).
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r Tpms jeszcze nie zamontowany więc wróciłem do tpms po ESP. Kabel mam na atmedze162 więc może tu jest wina
Opublikowano 8 Stycznia 20251 r Myślę że problem leży po stronie sterownika ABS, gdzieś coś nie pasuje (pewnie zestaw danych). Dlatego nie chce przyjąć kodowania z hamulców z S4. Spróbuj zakodować pod hamulce 338/330, czyli w bajcie 00 wprowadź wartość HEX 14, a w bajcie 19 wartość HEX 28. Oczywiście jak powyżej, najpierw zmiana obydwu, dopiero zatwierdzanie. Edytowane 8 Stycznia 20251 r przez Muskel1
Opublikowano 9 Stycznia 20251 r Też poza zakresem. Kupiłem nowy kabel i vcds 24.7 i nawet ogarnia moduł komfortu i lampy ale dalej nie da się zakodować rozmiaru hamulców.
Opublikowano 9 Stycznia 20251 r To stary bład z przed roku prawie. Niewiem czy nie po wyłączeniu grzałki kamery w szybie bo wywalała blad więc ja wyłączyłem. Żadnych innych objawów niemam Edytowane 9 Stycznia 20251 r przez kris_91
Opublikowano 10 Stycznia 20251 r No nic chyba muszę z tym żyć jeslinl wszystko działa. Dziękuję @Muskel1za pomoc. A z tymi hamulcami chyba nic nie zrobie.