Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowania Audi A4 B9 8W 2016-2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Rozumiem

Ta procedura nie ma żadnego wpływu na kalibrację matrixów ?

Opublikowano

Nie, kalibracja matrix odbywa się w sterowniku kamery A5. Co prawda w ODIS jest to połączone w jedną procedurę ale VCDS powinno dać się wykonać nastawy podstawowe lamp nie dotykając matrix.

Opublikowano

Postaram się w tym tygodniu ogarnąć.

Dam znać czy się udało itd.

Narazie wielkie dzięki za doradztwo.

Opublikowano
5 godzin temu, duzy616 napisał(a):

Postaram się w tym tygodniu ogarnąć.

Wchodzisz w sterownik 09 w nastawy podstawowe i masz tam widoczne poniżej pokazane możliwości.

Screenshot (303).png

Interesują Cię te dwie zaznaczone.

Wybierasz najpierw IDE03675 Nastawy podstawowe lamp i klikasz na start.
Screenshot (304).png

Silniczki ustawią się w pozycji 0. To moment, w którym powinno się sprawdzić i ewentualnie wyreglować wiązkę światła śrubami w lampie. Po wyregulowaniu klikasz na Koniec lub Stop.

Wracasz do listy możliwych nastaw i tym razem wybierasz IDE03676 Zatwierdzenie nastaw podstawowych i klikasz na Start.

Screenshot (305).png

To wszystko.

W sterowniku 09 w rozszerzonych blokach pomiarowych sprawdzasz wartości czujników.

Screenshot (306).png

Wybierasz pokazane IDE. Będą tam widoczne wartości nachylenia oraz wyuczone z przedniego i tylnego czujnika.

U mnie nie są one widoczne, gdyż mam u siebie aktywne zawieszenie i przy takim zawieszeniu pojazd posiada 4 czujniki, które podają wartości do sterownika zawieszenia 74, a nie do BCM1 09. Dlatego te wartości muszę u siebie odczytać w sterowniku zawieszenia 74.

Screenshot (307).png

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Czujniki wymienione. Po wymianie zero błędów.

Pojechałem na SKP ustawić światła, zrobiłem @Muskel1 Twoją procedurę i pojawiły się błędy. Podejrzewam, że jednak musze zrobić kalibrację matrixów.

Edytowane przez duzy616

Opublikowano

Wygląda nato, że rzeczywiście wywaliło klibrację matrixów. Nie zrobiłeś tego jednak na darmo, bo po wymianie czujnika i tak ELSA nakazuje przeprowadzić nastawy podstawowe lam, czyli tak czy i naczej, musiałeś to wykonać. Czy ten przyrząd na SKP ma też możliwość kalibracki matrix? Jeżeli tak, to też VCDSem dasz radę. Potrzebny jest do tego właśnie odpowiedni przyrząd. Kalibrując matrixy lampy aktywują wiązki kontrolne światła, które należy odczytać na tym przyrządzie i odczytane wartości wpisać do sterownika.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, że w mojej miejscowości nie ma takiego przyrządu.

Lampy matrix miałem kalibrowane rok temu. Pytanie; czy mogę wpisać takie same wartości za pomocą ODIS ? Czy muszę wszystko kalibrować od nowa.

Opublikowano

Takie miałem parametry.IMG_4390.jpeg

Opublikowano

Problem w tym, że auto nigdy nie stoi tak samo, więc jeżeli chcesz to wykonać zgodnie ze sztuką, trzeba odczytać na przyrządzie. Skoro takiego nie posiadasz, możesz wpisać na próbę i zweryfikować w czasie jazdy poprawne działanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj zrobiłem kalibrację matrixów za pomocą Odis. Wszystkie błędy zniknęły, jest czarno tak jak powinno.

@Muskel1 po raz kolejny raz bardzo dziękuję za pomoc 🙏

Opublikowano

hiMiałeś urządzenie/przyrząd do ustawiania świateł? Czy wpisałeś stare wartości?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Narazie wpisałem stare wartości. Muszę znaleźć warsztat co posiada urządzenie. W mojej miejscowości brak.

Opublikowano

I jak zachowują się matrixy w nocy z tymi wartościami? Wycinają w prawidłowym miejscu?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, możecie podpowiedzieć czy jest możliwość

1. wykodowania/wyłączenia dźwięku sygnalizującego nietrzymanie rąk na kierownicy podczas line asist ?( Ewentualnie ściszenie go)

2. Wyłączenia załączania się w radiu informacji drogowych ? ( Ostatnio jechałem przez Niemcy na Android auto nawigacja Google Plus muzyka ze Spotify i co jakiś czas przełączało mi na niemieckie radio gdzie były podawane komunikaty drogowe - irytujące i niepotrzebne)

Opublikowano
2 godziny temu, sagittarius84 napisał(a):

1. wykodowania/wyłączenia dźwięku sygnalizującego nietrzymanie rąk na kierownicy podczas line asist ?( Ewentualnie ściszenie go)

Nie ma takiej możliwości.

2 godziny temu, sagittarius84 napisał(a):

2. Wyłączenia załączania się w radiu informacji drogowych ?

W utawieniach radia.

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma takiej możliwości.

W utawieniach radia.

No właśnie w ustawieniach radia ni cholery nie mogłem tego znaleźć, no ale ok ,pogrzebię jeszcze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

posiadam audi a4 b9 z konca 2017, modelowo 2018rok ze światłami matrix. Chodzi mi o asystenta świateł drogowych, bo chyba on u mnie nie działa bo tez nie mam ikony Auto , czy moze ktos podac pelne kodowanie i adaptacje dla asystenta świateł długich?

Opublikowano

Jest post z 9 stronami na ten temat. Wystarczy troszkę poszukać.

Opublikowano
W dniu 3.06.2026 o 05:32, kiwip napisał(a):

Jest post z 9 stronami na ten temat. Wystarczy troszkę poszukać.

Sprawa wygląda u kolegi wyżej trochę inaczej. Tutaj występuje problem z błędnym kodowaniem matrixów i brakującą kalibracją świateł matrix.

Należy tutaj rozróżnić między pojęciami matrix oraz asystent świateł drogowych. Niestety Audi wpadło na pomysł, aby obie te funkcje nazwać asystentem świateł drogowych. Ten zwykły asystent świateł drogowych występuje w B9 w lampach xenonowych oraz full led. Ten (nazwijmy go rozszerzony) czyli funkcja matrix (wycinanie pojazdów z wiązki światła), występuje tylko w lampach matrix i nie da się go dokodować w zwykłych lampach. Tam, czyli w zwykłych lampach, można tylko uruchomić/dokodować tego zwykłego asystenta świateł drogowych, który przełącza tylko samodzielnie między światłami mijania oraz drogowymi. To kodowanie więc koledze nic nie pomoże, bo ma martixy. Odpowiednie kodowania już przywróciliśmy, pozostaje tylko wykonanie klaibracji matrix, aby błąd znikł z deski i matrixy wznowiły pracę.