Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Modyfikacja lamp przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, na prośbę kolegów z forum mała relacja z przeróbki reflektorów w mojej audiczce. a mianowicie światła dzienne typu led flex - audi style:)

ps. jeśli coś będzie niezrozumiałe albo zbędne to z góry przepraszam aczkolwiek to mój pierwszy taki większy temacik.

Krok 1. zakupujemy listwe led giętką na jednej z popularnych aukcji internetowych.

4c0b3093e8b1f927m.jpg

Krok 2. Kombinujemy większy karton, ewentualnie dla fanatyków gotowania polecam piekarnik i życzę smacznego kurczaka w niedziele:) Do kartona wkładamy lampę bez dekielków, żarówek i usuwamy gumę znajdująca się na kloszu przy kierunku. Do kartona wsadziłem opalarkę, czas pieczenia ok.15min. Po tym czasie klej staje się niczym guma do żucia i używając odrobinę siły i niewielkiego śrubokręta rozklejamy lampę. Oczywiście wcześniej zdejmujemy klipsy i polecam ubrać rękawiczki.

03618ebb0ccd3542m.jpg

b90266fffbe76e3bm.jpg

Krok 3. W moim przypadku odkręciłem od szkła plastikowy odbłyśnik, ozdobnik jak zwał tak zwał montowany na 3 torxy z tego co pamiętam. Pomalowałem go czarnym matem dokładnie z każdej strony.

643ead959b8f8b9am.jpg

Krok 4. Montaż soczewek biksenonowych. taka dodatkowa modyfikacja lamp, jak już rozebrane to czemu nie:) Soczewki to uniwersalne soczewki z aktywna przesłona - biksenon. Soczewkę zamawiamy razem z maskownicą, pełno tego na aukcjach.

W odbłyśniku od świateł mijania usuwamy przesłonę żarówki i wygładzamy lustro.

d78167af73103791m.jpg

b8fed9be97b87be4m.jpg

Montujemy soczewkę w miejscu oryginalnej żarówki, soczewkę trzeba przykręcić specjalna nakrętką z tyły. Tu pojawił się mały problem ale mini szlifierka rozwiązuje go bez problemu, gwint soczewki troszkę przykrótki wiec gniazdo żarówki trzeba był pod szlifować. niestety brak zdjęcia:(

3e47b63c4da80d36m.jpg

b485c80778c8118dm.jpg

a8d53384296b01d3m.jpg

Dołączona do zestawu z soczewką maskownica tez musiała zostać lekko poddana modyfikacji, mianowicie jej wysokość i jakieś 5mm skorygowana, podszlifowane zaczepy do soczewki również.

b1bbb25dc5524060m.jpg

0fd7e910e5714936m.jpg

Pera zdjęć z efektu końcowego z montażu soczewek

caf88470165585eem.jpg

079c57debc4902d1m.jpg

A tu wersja bez pomarańczowej szybki.

f98155f87b815d6em.jpg

774cd9187b2eddf2m.jpg

886fd1cd107dc605m.jpg

ac862ab76acd6ae4m.jpg

53bad49086040b5am.jpg

25cd25b3a4058d53m.jpg

Krok 4. Montujemy listwe led.

Listwę montujemy do pomalowanego plastiku wykręconego ze szkła lampy. W moim przypadku trzeba było skrócić listwę, używamy ucinaczek tak jak byśmy mieli przeciąć gruby przewód. Listwa posiada zaślepki od strony przewodów zasilających i od drugiej strony, tej przyciętej. do montażu użyłem oryginalnych uchwytów po 4 na lampę. W rogu lampy robimy mały otwór wiertłem 5mm na przewody. Tu musimy przeciąć je by się zmieściły przez otwór, listwę wsuwamy w uchwyty i przykręcamy do klosza lampy. delikatnie składamy obie części d razem (klosz do reszty lampy). Dobrze sobie drucik miedziany przeciągnąć i zaczepić o kabelki, będzie łatwiej przy składaniu. Lampa złożona wędruje do naszego super piekarniczka na 15min. Po tym czasie szczypcami lekko ściskamy jedna polówkę do drugiej i zakładamy klopsiki.

Czas na część elektryczna:) Przecięte wcześniej kabelki naprawiamy, lutujemy, skręcamy wg. upodobań. Lepiej polutować i koszulka termokurczliwa. W lampie umieszczamy moduł od paska led. W dolnej części lampy zrobiłem dziurke i wyprowadziłem przewodziki zasilające nasz pasek. Przewody podłączyłem do kostki od zasilania lampy.

Przewód czarny to masa, mamy go w kostce - gruby brązowy.

Przewód czerwony to listwa świeci na biało (masze światło do jazdy w dzień) w kostce podłączamy do przewodu 12V po przekręceniu zapłonu.

Przewód żółty załącza kierunek w listwie, znajdujemy za pomocą probówki albo czekamy jak znajdę schemacik i podam który pin i kolor kabelka:)

Przewody od soczewki do sterowania przesłoną podpinamy do kostki od żarówki świateł drogowych i po robocie, biksenon powinien działać.

Ważne soczewka jest przystosowana do zestawu hid z żarnikiem H1.

Efekt końcowy:D

1f6e47a094a5df77m.jpg

21d8255c74e3965bm.jpg

d9f3e3f981ac5aeam.jpg

fd23bffe640bddefm.jpg

0e04464b4e51eaf3m.jpg

Informacje dodatkowe: do ponownego sklejenia lamp proponuje użyć dodatkowo troszkę kleju, żeby później nie było problemu z parowaniem klosza od środka.

82b2f83c45b55e05m.jpg

Zdjęcia z dala w piękny jasny dzień wiec du..y nie urywa.

5bf3f650fcac39e4med.jpg

5bf3f650fcac39e4med.jpg

e60814f99294ba26med.jpg

a61dfd16a07210acmed.jpg

ale z bliska robi robotę.

te zrobione dziś o 8.

8693d171ea748a70med.jpg

05c545489b45f607med.jpg

a955285b22bf9ab1med.jpg

1be80423b6e08895med.jpg

1d46aa5ad53581b8med.jpg

Troszkę słabo ten pasek wyglądał wewnątrz lampy i po małych modyfikacjach wylądował piętro niżej. Efekt bajerka, czemu od razy tak nie zrobiłem. Bardziej estetycznie, super się prezentuje i po obróceniu leda zaczął lepiej świecić.

cca2c27ef79a4cfe.jpg

0baec9fb30c5ff58.jpg

088b670e8a4a012f.jpg

d993ffca2a2dfaaa.jpg

43c537f27d9c6e65.jpg

a622423c4bb66739.jpg

a30ff9349ec6d0b4.jpg

Edytowane przez drzewek20

Opublikowano

Ciekawa praca, dobry opis.

Proponuję przenieść do warsztatu☺

Opublikowano

no fajnie nawet to zrobiłeś , osobiście bym wolał w ori miejscu drl ale nawet ciekawie ten pasek wygląda :wink: gratulacje za chęci i prace :wink:

Opublikowano

jaki koszt paskow drl

Opublikowano

Cena tych ledów w sklepie internetowym to około 250 zł plus robota

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio widziałem już za 120 jakąś wyprzedaż

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, fajny opis. Też zastanawiałem się z tymi xenonami. Mam kilka pytań:

1. Czy do xenonów czy bixenonów nie muszą być założone spryskiwacze na zderzaku ? (Może kolega podać link gdzie można kupić takie zestaw ibixenonony żeby pasowały do naszych lamp)

2. Jaki klej kupić do sklejenia lampy żeby nie parowały - jakaś nazwa? ( to jest ten klej na ostatnim foto ?).

Opublikowano

Masz wszystko w wątku łacznie z 2 filmem który jest widoczny w podgladzie po zakończeniu pierwszego a na nim masz adres sklepu gdzie mozesz zakupić taki komplet a klej masz zdjęcie NIE widać ??

82b2f83c45b55e05m.jpg

Opublikowano

Witam, fajny opis. Też zastanawiałem się z tymi xenonami. Mam kilka pytań:

1. Czy do xenonów czy bixenonów nie muszą być założone spryskiwacze na zderzaku ? (Może kolega podać link gdzie można kupić takie zestaw ibixenonony żeby pasowały do naszych lamp)

2. Jaki klej kupić do sklejenia lampy żeby nie parowały - jakaś nazwa? ( to jest ten klej na ostatnim foto ?).

Żeby wszystko było legalne musisz mieć spryskiwacze i układ samopoziomowania. Poczytaj ma forum, dużo jest o tym

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No właśnie tak myślałem. Gdzieś kiedyś czytam o tym. Szkoda. Ale temat ciekawy. Co z tym klejem ? Jakiś specjalny trzeba kupić ?

Opublikowano

Nie rzucają te listwy błędem żarówki?

Opublikowano

Kto wie gdzie to znaleść ?

Opublikowano
  • Autor

Listwa nie wywala błędu tylko działa równolegle z żarówka od kierunku. Pasek z filmiku widziałem na www.hidretrofit.pl wyglądają tak samo tylko nie wiem jak tam wygląda opcja tego kierunku

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No dobra. Rozumiem, że teraz długie mamy po podniesieniu przesłony w soczewce. Co w takim razie z oryginalnym miejscem na żarówkę długich? Zostaje nie podłączona?

Opublikowano

Możesz coś więcej napisać o malowaniu odbłyśnika na czarno. Jakiej farby użyłeś, zmatowałeś odbłyśnik papierem? Reasumując to elegancko wyszło...

Opublikowano

Jest ktoś w okolicy Gdyni kto podjąłby sie przeróbki zwykłych lamp na bixa. Jakby był chętny to pw. Dzięki

Opublikowano

Jest ktoś w okolicy Gdyni kto podjąłby sie przeróbki zwykłych lamp na bixa. Jakby był chętny to pw. Dzięki

Kolego sam dasz radę. Trochę wiary w siebie, naprawdę prosta sprawa z lampami :)

Opublikowano

Nie chodzi o mnie. Kumpel w Gdyni mieszka i często pływa. Jest nowym fanem OOOO. Chciałby wrzucić bixa, a sam raczej nie ogarnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

ogarnie, ogarnie po robocie powie ze prosta sprawa. co do malowania to malowałem zwykłym matem w spray i farba odchodziła płatami, pozniej musiałem zmatowic papierkiem i juz było ok. soczewke rozebrałem i podłożyłem podkładki pod nia aby podniesc szkło soczewki do góry tak aby mniej wiecej swieciła równo z długimi. Soczewka swieci swiatłem długim razem z orginalnymi długimi co nam daje quattro długie:)