Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie mogę otworzyć bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie mogę otworzyć bagażnika kluczykiem w mojej Audi a4 b5 z 1995r.

Kluczyk wchodzi mniej więcej do połowy i dalej nie idzie. Ten sam problem był jesienią, gdy jeszcze nie było mrozów.

Zamka centralnego nie ma lub nie działa (samochód kupiłem jakieś 2-3 miesiące temu więc nie wiem)

Co może być przyczyną?

Opublikowano

jeśli od początku masz ten problem to pewnie ktoś wymieniał wkładkę lub całą klapę

centralny był seryjnie, więc coś musi być nie tak z pompką

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Orientujesz się może ile muszę wydać żeby doprowadzić ten bagażnik i zamek centralny do porządku?

Opublikowano

Centralny musi być. Dostań się do pompki, bo ona jest na pierwszy rzut oka podejrzana. Pompkę znajdziesz w prawym boczku bagażnika. Będzie w takiej piance schowana. W tych pompkach najczęściej pojawiają się zimne luty, albo wirnik się rozlatuję. Obie rzeczy można tanim kosztem naprawić. Co do zamka w tylnej klapie to często dostaje się tam dużo syfu, jak się regularnie kluczyka nie używa. Jak masz możliwość to zdemontuj zamek, zostaw go w jakimś rozpuszczalniku i może da się go jeszcze uratować.

Opublikowano

samo umiejscowienie tej pompki to porażka, w avancie lepiej pomyśleli

ja ją wywaliłem w organizer w prawym boczku, myślę że teraz nie będzie tak narażona na wilgoć

Opublikowano (edytowane)

Ale chyba nie dostanę się do pompki jak nie otworzę bagażnika. Jesienią nie mogłem go zamknąć, a teraz jak jest mróz nie mogę go otworzyć :) Czym mogę go rozmrozić?

A co do zamka to nie wiem jak się do niego dobrać...

EDIT:

Zamek rozmroziłem suszarką i dostałem się do bagażnika, jednak po 5 min znowu go zamroziło :)

Jeśli chodzi o zamek centralny, zobaczyłem coś takiego, nie wiem czy to od zamka czy nie, jakieś porozłączane kabelki:

http://zapodaj.net/b92b172b1529f.jpg.html

Proszę o wyrozumiałość, bo jestem zielony w tym temacie :)

Edytowane przez Nazgul88
Opublikowano

Ktoś poszalał i wyciągnał pompkę. Nie ma pompki, więc nie ma opcji, żeby centralny działał. Kupiłeś niekompletne auto ;)

Opublikowano

Dopiero zauważyłem. Ciekawi mnie jakie jeszcze wady lub braki wyjdą na jaw podczas użytkowania pojazdu :)

Opublikowano

Dzięki. Montaż nie jest trudny?

Opublikowano

wystarczy wpiąć te 2 kostki w swoje miejsce i wężyk sterujący, ten czerwony i już działa, powinien być jeszcze jeden wężyk zasysający długości ok. 30cm wyprowadzony wyżej

Opublikowano

Dzięki za pomoc :)