skinu44 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Hej planuję wymianę rozrządu w aucie audi a4 b5 1.8t AEB 1997r, auto posiadam od roku czasu chciałem zapytać czy musowo jest wymieniać napinacz łańcucha ? Planuję wymienić rolki, pasek, pompę wody i się zastanawiam nad tym czy kupić zestaw z napinaczem łańcucha? I co myślicie o firmie INA z tym kompletem ?
Klejk Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ina bardzo dobry komplet. A halasuje ci łańcuch po odpaleniu? Jeżeli nie to ja bym go nie wymieniał..
skinu44 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2016 żadnego hałasu nie słychać czyli zostawiam i do wymiany pasek rolki pompa i zdecyduje się na simeringi jeszcze
marasekm Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 INA często daje komponenty na 1 montaż, więc jest ok. Jeżeli nie hałasuje napinacz, a zastanawiasz się nad wymianą to ściągnij pokrywę zaworów i zobacz w jakim stanie są ślizgi na napinaczu. Jeżeli już są cienkie to wymień napinacz. U Ciebie podobnie jak W ADR pewnie potrzebne będę 4 simeringi Na 2 wałki rozrządu, jeden pod koło napędu pompy oraz jeden przy wale korbowym.
skinu44 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2016 U Ciebie podobnie jak W ADR pewnie potrzebne będę 4 simeringi Na 2 wałki rozrządu, jeden pod koło napędu pompy oraz jeden przy wale korbowym. dzięki bardzo mi pomogłeś z tymi simeringami
marasekm Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Niedawno wymieniałem rozrząd w swoim ADR. Kupiłem 2 simeringi na wałki rozrządu tylko i w trakcie roboty się kapnąłem, że jeszcze dwa są potrzebne Dlatego dziele się swoimi błędami
skinu44 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2016 hejka, po wymianie rozrządu auto po przejechaniu ponad 60km caly czas ma temperaturę 60* nie osiąga 90* mechanik cos gadał że moze czasem się zapowietrzyć i po paru dniach dojdzie do siebie, czy to jest prawa? I nie da się tego jakoś przyśpieszyć wymieniany był termostat jakieś 3-4 msc temu chyba że czujnik temperatury padł ale przed wymianą rozrządu wszystko działało jak trza
marasekm Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Odpowietrzyć możesz sam. Odpowietrza się zsuwając lekko wąż od nagrzewnicy. Jest w nim taka mała dziurka, będziesz ją widział u góry na wężu. Tak to mniej wiecej wygląda: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQGQBSlHHf1i3epKuFn2V7pjKV5nR295PrWhkGmbuNz955QjO18w Edytowane 17 Stycznia 2016 przez marasekm
gotman Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
DawidAWT Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne:P Numer napinacza możesz zobaczyć bez zdjemowania pokrywy widać go od góry na napinaczu:P A nie wiem o co chodzi z hydraulicznym i mechanicznym ale może chodzi o to czy ma czujnik ciśnienia (jakości) oleju? Jak podasz numer napinacza i literkę jaką ma to powinni Ci dać dobry:) Po VINie nie zawsze im wychodzi bo w Radomiu w Interparts dali mi bez tego czujnika po samym VINie
marasekm Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne:P Numer napinacza możesz zobaczyć bez zdjemowania pokrywy widać go od góry na napinaczu:P A nie wiem o co chodzi z hydraulicznym i mechanicznym ale może chodzi o to czy ma czujnik ciśnienia (jakości) oleju? Jak podasz numer napinacza i literkę jaką ma to powinni Ci dać dobry:) Po VINie nie zawsze im wychodzi bo w Radomiu w Interparts dali mi bez tego czujnika po samym VINie Czujnik jakości oleju???
DawidAWT Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie w temacie - muszę wymienić rozrząd w silniku 1.8 T 110 kW AEB 1997r. W sklepie motoryzacyjnym zadano mi pytanie o napinacz - są dwa rodzaje: hydrauliczny i mechaniczny (?). Zestawy rozrządu są firmy INA. W celu weryfikacji należałoby zdjąć pokrywę paska rozrządu i sprawdzić. Czy jednak mogę to zweryfikować bez ściągania tej osłony? np po numerze VIN? Który zestaw kupić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Nie wiem czy Ci to jeszcze potrzebne:P Numer napinacza możesz zobaczyć bez zdjemowania pokrywy widać go od góry na napinaczu:P A nie wiem o co chodzi z hydraulicznym i mechanicznym ale może chodzi o to czy ma czujnik ciśnienia (jakości) oleju? Jak podasz numer napinacza i literkę jaką ma to powinni Ci dać dobry:) Po VINie nie zawsze im wychodzi bo w Radomiu w Interparts dali mi bez tego czujnika po samym VINie Czujnik jakości oleju??? Tak słyszałem:) Że podobno nie jest to ściśle związane z ciśnieniem... Ale chodzi o taki elektrozawór który widać normalnie bez żadnego zdejmowania bo po numerze tej części od razu Ci dadzą taką i nic nie dawaj im więcej oprócz kasy:)
marasekm Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Na pewno nie czujnik "jakości" oleju jak wynajdziesz taki czujnik to daj znać, chętnie zakupie
DawidAWT Opublikowano 23 Maja 2016 Opublikowano 23 Maja 2016 Ale chyba z taką nazwą właśnie spotkałem się już 2 razy dlatego trochę mnie to zaczęło zastanawiać W każdym razie wiadomo o co chodzi No ale jak to by był czujnik jakości oleju to sam sprawdzał bym jego działanie co wymianę oleju
Rekomendowane odpowiedzi