Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] 195 czy 205 na 15"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

jeszcze jakies glosy odnosnie tych dwoch oponek? ;)

Opublikowano

Ja też dopiero od tygodnia śmigam na Goodyear UltraGrip 7+ 195/65/15 jedyne co narazie zauważyłem to że są bardzo ciche a reszta wyjdzie w praniu.

Kupiłem je na podstawie bardzo dobrych opinii użytkowników i bardzo dobrych wyników w testach.

Opublikowano

Goodyear UltraGrip 7+ 195/65/15

Opublikowano
  • Autor

No to beda UG7+

dzieki! :)

Opublikowano

no 100% kup węższe a wyższe na zimę się tak robi .Węższe opony mocniej wbijają się w śnieg.

a ile tej zimy masz?

jak spada snieg to i tak zwalniasz cztery razy

Opublikowano

a ile tej zimy masz?

Ale często śniegu nie ma a jest błoto poślizgowe. A to jest według mnie jeszcze gorsze niż ten śnieg. No i wtedy sprawdza się węższa opona.

Opublikowano

a ile tej zimy masz?

Ale często śniegu nie ma a jest błoto poślizgowe. A to jest według mnie jeszcze gorsze niż ten śnieg. No i wtedy sprawdza się węższa opona.

Otóż to. Samego sniegu jest nie wiele a jak jest to zaraz go usuną z głównych dróg. Jak jest błoto to już ciężej bo to raczej żadko sprzątają... Więc opona musi się i tutaj sprawdzić

Opublikowano

:good: Goodyear UltraGrip 7+ 195/65/15

smigam od tygodnia, na trasie podczas deszczu bardzo OK a do tego ciche...

zobaczymy co ze śniegiem jesli sie takowy pojawi :decayed:

pzdr

:hi:

Opublikowano
  • Autor

No to od wczoraj UG7+ :) Duza zmiana z letnich GY Eagle F1 225/45/17... powiedzialbym, ze bardzoj komfortowo - cichutko, miekko, bardzo pewnie. Na szybkich lukacha, tez o dziwo bardzo dobrze trzymaja. Wizualnie mniej fajnie, ale jesienna i zimowa plucha to nie najlepszy czas na zadwanie szyku ;)

Opublikowano

właśnie ten sam problem dręczy i mnie..Na naklejce producent pisze 195/65 ale ja bym zakladal 205/65,bo opona 195 jest w tym przypadku za niska...wejdz sobie na przelicznik opon i wyjdzie czarno na bialym 195/65 jest niższa o 8,8mm od 205/65 przeliczajac z 17tki.....Jest tylko pytanie czy 205/65 nie bedzie czepiala o kielich - tak bybnajmniej powiedzial mi wulkanizator...najlepiej podjechac zalozyc taki romiar felg i opon i zobaczyc.....

Opublikowano
  • Autor

195 jest wystarczajaco wysoka - spokojnie zakladaj...

205/65 tez powinno byc ok - jest to jedna z opcji rekomendowanych przez Audi

Opublikowano

W zimie zawsze im wyżej tym lepiej. Jeżeli w przeliczniku pokazuje że 205 odpowiada 17" to czemu ma niepasować ?

Opublikowano

na mokrym lepiej odprowadza wode wezsza opona mniejsza powierzchnia styku .

co za bzdurny stereotyp, szeroka opona klasy UHP znacznie lepiej sprawuje sie na mokrym niz 195/65 sredniej klasy, bo w tym rozmiarze opon UHP nie uswiadczysz

co do tematu, A4 na oponach 195/65/15 wyglada jak trolejbus czy tam inny tramwaj, zaloz przynajmniej te 205/60/15, snieg czy bloto posniegowe w tamtym roku na zimie u nas w regionie moze w sumie przez 10 dni bylo, reszte glownie sie jezdzilo po mokrym

Opublikowano

na mokrym lepiej odprowadza wode wezsza opona mniejsza powierzchnia styku .

co za bzdurny stereotyp, szeroka opona klasy UHP znacznie lepiej sprawuje sie na mokrym niz 195/65 sredniej klasy, bo w tym rozmiarze opon UHP nie uswiadczysz

jakies sa :) np falkeny . ale masz racje. :hi:

p.s. nie jest to taki stereotyp tylko zwykla fizyka , porownujac dwie opony z tej samej mieszkanki ta 195 ciut lepiej odprowadzi wode

fakt faktem moze byc to malo odczuwalne :wink4:

Opublikowano
co do tematu, A4 na oponach 195/65/15 wyglada jak trolejbus czy tam inny tramwaj

A ja myslałem że to bezpieczeństwo jest najważniejsze, a tu jednak wygląd :gwizdanie:

Opublikowano

Oczywiście że bezpieczeństwo, ale faktem jest że te zimy są coraz łagodniejsze i za jakiś czas może praktycznie nie być śniegu i wtedy będziemy kupować szerokie oponki :naughty: Dużo się zmieniło przez ostatnie lata w naszym klimacie i za jakiś czas zamiast 195 czy 205 będzie pytanie 225 czy 235 :polew:

Opublikowano
  • Autor

co do tematu, A4 na oponach 195/65/15 wyglada jak trolejbus czy tam inny tramwaj, zaloz przynajmniej te 205/60/15,

Bzdura. Na 205/60 bedzie wygladalo jeszcze smieszniej bo kolko bedzie mniejsze... A ten jeden centymetr szerokosci jest w zasadzie niezauwazalny.

Opublikowano

co do tematu, A4 na oponach 195/65/15 wyglada jak trolejbus czy tam inny tramwaj, zaloz przynajmniej te 205/60/15,

Bzdura. Na 205/60 bedzie wygladalo jeszcze smieszniej bo kolko bedzie mniejsze... A ten jeden centymetr szerokosci jest w zasadzie niezauwazalny.

ale te 0,75cm wysokosci to juz bedzie zauwazalne ? :naughty:

swoja droga przy tej samej szerokosci im nizsze kolo tym optycznie wydaje sie szersze, myslalem ze to jest logiczne ......

Opublikowano

Kolego miałem 205/60R15 letnie na aucie po zakupie, założyłem zimówki 195/65. Różnica KOLOSALNA, naprawdę ten cm na szerokości wiele zmienia, spojrz na opony 175 na jakiejś astrze od tyłu i porównaj...
Opublikowano
  • Autor

Ok ok... nie zamierzam sie spierac, pewnie macie racje. Trudno, zalozylem juz 195 i nie bede zmienial. Chcialem UG7+ a roznica w cenie miedzy 195 a 205 byla nie do przyjecia.