Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 TDI 1Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie niepokoi mnie pewien fakt mój dieselek przy odpalaniu wyrzuca oprysk oleju na ziemię pod wydechem i....bierze dość mocno olej z silnika!Niewiem ile to ale taz na 200km ubyło mi ze 3-4wiersze kropek na wskaźniku poziomu!VAG nie pokazuje błędów silnika.Co to może być???

Pomocy bo mnie to irytuje!

Co robić?Czy w VAG na którymś kanale można coś więcej zaobserwować w tej kwestji bo nie znam się na tych parametrach....

Z góry dzięki...

Opublikowano

pewnie gdzieś się sączy oliwa i przy szarpnieciu podczas odpalania coś tam skapnie

obejrzyj od spodu skąd kapie

okolice turbiny, okolice sprzęgła ewentualnie spod miski olejowej

Opublikowano

Master to przez wyloty mi tak pryska przy odpalaniu...ale nie kopci ani nic!

Pali też na dotyk można powiedzieć...ubywa mi oleju jak ropy!

Kupiłem dziś oryginalne filtry wszystkie ale nie zakładam bo niewiem czy mam silnik szczelny. Olej Castrola GTD 10W40 też mi kumpel wiezie z Niemiec ale nie zaleję narazie bo niewiem co jest w silniku! Nie wiem co nalać jak mi zejdzie do min :( (tak na teraz) ten stary to niewiem ile już tam jest....i niewiem co to nawet!

Opublikowano
to przez wyloty mi tak pryska przy odpalaniu

przez jakie wyloty :question:

Opublikowano

No przez rury wydechowe!!!I jest ślad zawsze gdzie odpalałem bo jest obsmarkane olejem np.płytki w garażu (pod domem)

Opublikowano

napewno olejem czy moze raczej woda z sadzą

Opublikowano

No nieznam się to też możliwe!!!

To czemu mi tak olej bierze!!!?

[ Dodano: 11-02-2007, 00:39 ]

Czy olej jak jest czarny jak smoła (na bagnecie) może też powodować że jest za żadki i go spala silnik?Może to dlatego że był dawno zmieniany!?Bo nie wiem kiedy...

Opublikowano
Czy olej jak jest czarny jak smoła (na bagnecie) może też powodować że jest za żadki i go spala silnik

w dieslu olej szybko ciemnieje co nie znaczy ze stracił swoje właściwości

to ze silnik może palić olej świadczy o przedmuchach dużym przebiegu

Może to dlatego że był dawno zmieniany!?Bo nie wiem kiedy...

Ty się nie zastanawiaj tylko szybko wymieniaj

Opublikowano

Ale czy po zmianie nie zwieje mi też cały olej?Szkoda mi lać drogi olej i zakładać nowy filtr (oryg.) jak zaraz mi coś trafi szlag!

Jak można sprawdzić czy coś nie tak jest, niewiem z uszczelkami czy jakimiś pierścieniami?Pomiar ciśnienia na cylindrach czy jak?Ile to kosztuje?

Opublikowano

Słyszałem teorię że zatkany katalizator powoduję konsumpcję oliwy. W 1Z wogóle były stosowane katy? Wymień olej, stary jest rzadki co ułatwia mu ucieczkę.

U mnie jak zrobi plamę przy zapalaniu, to odrazu wiem że znowu mam jakąś nieszczelność w dolocie, ale to nie olej tylko sadza.

Opublikowano
Słyszałem teorię że zatkany katalizator powoduję konsumpcję oliwy. W 1Z wogóle były stosowane katy?

tak ....

a wracjajac do tematu ... wloz paluchy w dwururke i sprawdz czy to co Ci wypluwa jest tłuste (olejowate) ....

Opublikowano

olej w wydechu pochodzi z turbiny - kończy się

[ Komentarz dodany przez: zdeniu: 11-02-2007, 18:43 ]

zanim będziesz dzielił sie swoja wiedzą zapraszam do działu Newbie oraz do zapoznania się z regulaminem forum, w przeciwnym razie posty będą usuwane

Opublikowano

Nie uwierzę że jeżeli w wydechu jest oliwa to akurat wywalana jest podczas zapalania.

Prędzej byłaby wydalana podczaj jazdy , jak się rozgrzeje i będzie bardziej płynna i napewno nie bryzgałaby (wielbie plamy) tylko kapała z rury.

Opublikowano

Zara sprawdzę bo właśnie wróciłem z uczelnii po sesji :)

Muszę tydzień przejeździć....w przyszłą sobotę mogę zmieniać olej na nowy.Do tego czasu muszę jakoś przeżyć!

Opublikowano
Muszę tydzień przejeździć....w przyszłą sobotę mogę zmieniać olej na nowy.Do tego czasu muszę jakoś przeżyć!

Ty pewnie przezyjesz

pozostaje tylko nadzieja że silnik również

przeciez wymiana oleju to 10min. roboty :cool:

Opublikowano

Sprawa jest taka olej jedzie do mnie z Niemiec będzie w sobotę za tydzień w domu u mnie tj.Lublińcu - Castrol Mag. GTD 10w40

Ja pracuj w Świdnicy i w piątek jadę do domu i wtedy planuję nalać nowy olej filtry wszystkie kupiłem ory w AUdi we Wrocku.

Mówię,,, niech Niunia chodzi to zadbam o nią jak należy!!! Laska już jest zazdrosna o moją nową miłość :D

[ Dodano: 11-02-2007, 19:22 ]

ALE...czy do tego czasu mogę coś jej dolać???Zrobię ok.500km w tym czasie

Opublikowano

ALE...czy do tego czasu mogę coś jej dolać???Zrobię ok.500km w tym czasie

jak najbradziej :exclaim: .... a najlepiej jak to bedzie olej ... :twisted:

Opublikowano

Oki olej....a jaki żebym nie musiał teraz zmieniać półsyntetyk jakiś mogę wlać z litra?np.jakibądź 10w40 jak mam zmienić za tydzień?żeby już pasił do tego co naleję w sobotę?

Sorki za pytania może proste ale dopiero poznaję co to A4