Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Spalanie na luzie i inne dane poszukuję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy może macie gdzieś spisane spalanie na luzie swoich AFN-ów?

Najlepiej obciążanie, spalanie, temperatura, dawki korekcyjne i obciążenie alternatora (bez klimy)

Ostatnio moja A4 coś szybko wytraca obroty i prędkość w trakcie jazdy (na biegu) Przypuszczam albo sprzęgło alternatora lub któraś pompa.

Może ktoś mądry ma pomysł jak te podzespoły przetestować bez rozbierania przodu? (dane potrzebne mi są do porównania=zorientowania się w skali problemu)

Pozdrawiam

Edit: dzięki za odp, ale może gdzieś na hdd macie zlogowane bloki zawierające te dane ?

Edit2: co do klimy to działać działa, dmucha zimnem, generalni spalanie jakie mam teraz to mniejwięcej takie jak wcześniej z włączoną klimą.

Coś mi obciąża silink dodatkowo, chyba że jestem przeczulony i po naprawie węża szok powrotu mocy rozkalibrował mi normę ;)

Opublikowano

Spalanie na luzie, to już było poruszane ~ 0,5 l/h

Opublikowano

Witam

Koledzy może macie gdzieś spisane spalanie na luzie swoich AFN-ów?

Najlepiej obciążanie, spalanie, temperatura, dawki korekcyjne i obciążenie alternatora (bez klimy)

Ostatnio moja A4 coś szybko wytraca obroty i prędkość w trakcie jazdy (na biegu) Przypuszczam albo sprzęgło alternatora lub któraś pompa.

Może ktoś mądry ma pomysł jak te podzespoły przetestować bez rozbierania przodu? (dane potrzebne mi są do porównania=zorientowania się w skali problemu)

Pozdrawiam

zorbic najpierw logi.

Opublikowano

No to tak:

temp: 82oC

spalanie: 0.39l/h

korekcje: max .19 (ale zdarza się max .02 nie wiem skąd taka różnica)

alternator: 34% (!!!)

O dziwo po włączeniu klimy nie zmienia się spalanie (pamiętam wcześniej że różnice miałem sporą coś >= 0.1, teraz jest ta górna wartość, kojarzę że coś lekko ponad szklankę ropy/h było) pomiar przy 5.5oC na termometrze, skok obrotów jest więc chyba zaskakuje (+0.02mg dawki paliwa).

Co do logów to mam duże przeładowanie - 2.5bar przy 99% boost, wszystko przez awarie łącznika ciśnieniowego przy dolocie ostatnio, zafajdała się turbinka sadzą i hgw co jeszcze. Kąt wtrysku w normie, przepływka jeszcze OK.

Dziwi mnie obciążenie alternatora, nie wiem czy dobrze pamiętam ale kilka procent chyba było wcześniej, akumulator mam naładowany na 12.4V (14.2V jak zapalony), jak jest u Was ? (światła mijania dają mi +2% load)

Mam też pytanie o pasek od klimy, nie pamiętam czy zawsze się ma kręcić (sprzęgiełko jest na kole pasowym od sprężarki czy od silnika ?)

Pozdrawiam

Opublikowano

klima kreci sie zawsze.

w tych silnikach nie ma sprzegla elektromagnetycznego tylko zawor by pass w kompresorze klimatzacji

Opublikowano

Na klimatyzacje to temperatura za niska. Gwiazdka sie załącza, ale klima nie ma tak dużego obciążenia wiec spalanie nie wzrasta.