Bartek Pawełczyk Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Cześć. Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwną reakcję samochodu na dodawanie gazu. Wygląda to mniej więcej tak: Gdy puszczę na moment całkowicie pedał gazu (nieważne czy jadąc 60 km/h na 3 biegu, czy 140 km/h na 6 biegu) i ponownie go wcisnę (nieistotne czy lekko, czy do końca) silnik reaguje dopiero po około 2-3 sekundach. Gdy podczas jazdy mam wciśnięty pedał gazu i wcisnę go mocniej to silnik reaguje z reguły normalnie. Podczas szybkiego przyspieszania i zmian biegów (1-6) auto rozpędza się normalnie. Czasem lekko skacze podczas ruszania w korkach. Nie wiem czy to istotne ale na 6 biegu w zakresie prędkości około 120-135 km/h słychać takie lekkie huczenie, przypominające mi przyspieszający pod górkę autobus (tylko, gdy wciskam pedał gazu). Gdy wciskam pedał gazu lewarek skrzyni biegów przesuwa się trochę do przodu - gdy puszczam gaz lewarek wraca na swoje miejsce. Nie jestem pewny czy te wszystkie objawy są ze sobą powiązane, ale będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
nik23 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Może poduszki silnika poszły albo skrzyni co do przesuwania sie lewarka. A co do gazu to zrób jakieś logi.
piotrsob1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja bym na początek posprawdzał szczelność instalacji wacum i pomierzył wartości podciśnienia Szczególnie newralgiczne miejsca to króciec wacum pompy i przelotka przez ścianę grodziową do serwa hamulców
Bartek Pawełczyk Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nie miałem jeszcze czasu żeby podłączyć komputer ale zauważyłem, że brakuje mi jakby mocy na niższych obrotach (do ok 2000) - później auto rwie normalnie. Dodatkowo zdarza się, że skacze przy ruszaniu. Przy ruszaniu muszę dodać też więcej gazu niż normalnie. Podejrzewam, że wina leży po stronie przepływomierza lub EGR.
Rekomendowane odpowiedzi