Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zgrzyty,buczenie na 2 biegu i głośna praca skrzyni.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich i proszę o jak najszybszą pomoc. Dziś rano było jeszcze wszystko ok. Pojechałem do mechanika wymienić 4 opony, ustawić zbieżność, wymienić olej silnikowy wraz z filtrem i coś jest nie tak. Silnik gwiżdże na każdym biegu podczas przyspieszania, ale jest gorzszy problem. Jadąc na dwójce przyspieszając i zwalniając (np w korku) jest głośny chałas jak by blacha o blachę tarła czasem mocniej czasem lżej i w zasadzie nie wiem jak się do tego odnosić. Czy wracać do tego mechanika, czy mógł on coś zepsuć ? bo ja nie mogę sobie wyobrazić co można by było zrobić tu nie tak i co to może być. Dodam że wcześniej było cichutko i nic się podobnego nie działo. Pomocy !!!!

Opublikowano

sprawdź czy przy którymś kole nie przygiął ci osłony tarczy hamulcowej i ociera o tarcze ,miałem taki przypadek

Opublikowano

To raczej nie to bo dźwięk się nasila w miarę dodawania gazu i milknie kiedy wciskam sprzęgło. Dziś zrobiłem filmik. Zobaczcie i oceńcie https://youtu.be/tNJy8TVzwZA

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Opublikowano

zdejmij pasek klinowy i sprawdź czy gwiżdże jeśli nie to do sprawdzenia łożyska alternatora ,łożysko podpory wiska jeśli masz,jeśli dalej gwiżdże do sprawdzenia skrzynia,łożysko oporowe

Opublikowano

To definitywnie skrzynia gdyż kiedy mam zapięty bieg i ruszam delikatnie dźwignią zmiany biegow to uw dźwięk się zmienia. Przyznam że nie sprawdzałem jeszcze w tym aucie stanu oleju w skrzyni? Czy to może być właśnie wina złego stanu oleju w skrzyni czy problem leży gdzie indziej?

Opublikowano

u mnie jak skrzynia wyła i dociskałem lewarek dźwięk też się nasilał,skończyło się wymianą skrzyni,pewnie u ciebie tak samo się skończy,możesz wymienić olej ale raczej szkoda kasy,w mojej skrzyni jak złapałem za flansze to był luz ,kupiłem drugą luzu brak ,cisza w aucie,a swoją drogą miałem walnięte łożysko podpory wiska i też wycie wzrastało wraz z obrotami ,stąd ci napisałem żebyś sprawdził,ale tu raczej skrzynia będzie

Opublikowano

No to mnie nie pocieszyłeś. Ale czy to możliwe kiedy wszystkie biegi wchodzą idealnie i nic poza tym dźwiękiem się nie dzieje?

Opublikowano

poza wyciem wszystko chodziło elegancko,jeździłem tak ponad rok,dźwięk się nie nasilał

Opublikowano

No i sprawa się wyjaśniła. Debil (angielski mechanik) przy okazji wymiany oleju w silniku popierdzielil kurek spustowy i zła cały olej że skrzyni. No jestem zły strasznie .

Teraz już mam olej zalany przejechałem jakieś 10 km i dźwięk który występował wcześniej nie już tak intensywny ale nadal słyszalny. Więc łożyska dostały dobrze po d.... i ciekawe jak długo ta skrzynia mi posłuży. Pozdrawiam i dzięki za sugestie i pomoc greg2505.

Opublikowano

właśnie dlatego przy aucie robię wszystko sam

Opublikowano

Ja też robiłem zawsze sam. Raz postanowiłem powierzyć moje auto mechanikowi i się to na mnie zemściło. Nigdy więcej takiego błędu nie popełnię albo będę się patrzył na ręce co robią. Tragedia....

Mam moi drodzy jeszcze jedno pytanie, a piszę tutaj aby nie zakładać nowego wątka bo sprawa dotyczy owego buczenia skrzyni. Jak już się dowiedzieliśmy buczenie spowodowane było brakiem oleju w skrzyni. Mechanik z którym to zdiagnozowałem wlał mi olej do skrzyni ale był to lej do skrzyń automatycznych. I tak tylko gdybam czy jest to możliwe że gdybym zalał odpowiedni olej do tej przekładni to wspomniane wyżej buczenie by troszkę ucichło lub znikło zupełnie? Pytam bo może ktoś już to testował lub miał taki przypadek...

Opublikowano (edytowane)

Stranger212 - Mam podobny problem, ze skrzynią obecnie te same objawy czyli wyje/buczy przy odpuszczeniu gazu po wyżej jakiś tam prędkości/obrotów ale i zaczęło wydawać dźwięk podczas dodawania gazu (zagłusza to silnik). Po wizycie u mechanika powiedział że skrzynia do regeneracji/wymiany, zaproponował zmienić olej + dodatek Liqui Moly ale to rozwiązanie na krótką metę, nie pomogło nawet na trochę (-150 zł).

Podsumowując niezalanie oleju mogło przyspieszyć degradacje elementów skrzyni ale czy definitywnie skrzynie uszkodziło też nie wykluczone rozgrzane łożysko mogło przez wysoką temp. stracić swoje właściwości, możliwe też że jest luz na wałku jak u mnie lub po prostu powyżej jakiegoś przebiegu skrzynia pada (u mnie 270 tys. ze skrzynią 6 - GBA)

Jeśli masz takiego złego mechanika możesz np. wziąć rzeczoznawce i stwierdzi czy przez złe praktyki naprawcze w zakładzie uszkodził skrzynie i sądowo się możesz z nim "szarpać" lub po prostu tym ich postraszyć żeby naprawili to po kosztach, ale nie wiem jak to wygląda w UK.

Edytowane przez Złomiarzu
Opublikowano

I tak też zrobiłem. Po kilku wizytach i telefonach do zakładu który mi auto zepsuł w końcu udało się wynegocjować wymianę skrzyni na regenerowaną plus mała gotówka za niedogodności ;) więc moi drodzy nigdy w życiu nie odpusCzajcie partaczom !!! pozdrawiam wszystkich ;)